Още по темата

 

"Българската държава няма намерение, по какъвто и да било начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в стартиралата и неприключила сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България".

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България.

Не Бабиш, а чешки зам.-министър пратил информацията за ЧЕЗ

„Инерком”: Нямаме опасения за финансирането на сделката с ЧЕЗ

Борисов: Да се извади всичко за ЧЕЗ, обвиняваха ме, че ги обичам

„Позицията, която представям е на министъра на финансите, съгласувана с министър-председателя“, посочи той.

Горанов обясни, че с премиера Бойко Борисов са на мнение, че участие на държавата в сделката е нецелесъобразно.

Владислав Горанов е против държавата да купува активите на ЧЕЗ в България

„Имаме достатъчно механизми от гледна точка на законодателното равнище, затова не е необходимо българската държава да придобива и притежава активи на дружеството по тази сделка“, обясни Владислав Горанов.

Осносно това дали сделката за продажбата на дружеството ще бъде изпълнена, министърът на финансите отговори: 

„Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата.

Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни отношения“, каза още министърът.

Същевременно от ЧЕЗ-Прага отговориха, че дори България да се оттегли от сделката за закупуването ЧЕЗ, процедурата продължава с "Инерком" на Гинка Върбакова. 

Те уточниха, че каквото и да се случи, тепърва ще се запознават със ситуацията, но договорът с "Инерком" остава в сила.

Финансовият министър припомни, че след като се е появила първата информация за подписването на предварителен договор между ЧЕЗ и "Инерком" за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, предизвика обществената реакция и въпросът е бил къде е ролята на държавата в една подобна сделка.

ЧЕЗ притеснени, че "Инерком" няма да успее да плати за сделката

Инерком: Не само влизането на държавата в сделката може да гарантира обществения интерес

Това е провокирало премиерът Борисов и членове на правителството да инициират среща със собственика "Инерком" Гинка Върбакова, където са поискали информация за сделката и дали е възможно българската държава да стане част от тази сделка.

Тогава от страна на собственика на "Инерком" е била заявена готовност да допусне българската държава в сделката под една или друга форма.

Освен това тогава от собственика на българското дружество е било обявено, че подобна информация не може да бъде коментирана преди съгласието на чешката страна, с която имат договор за конфиденциалност.

Министър Петкова: Гинка Върбакова е почтен човек

Гинка Върбакова: Премиерът иска контрол върху компанията

Валери Симеонов: Сделката с ЧЕЗ е нагласена, но законна

Уговорката е била Гинка Върбакова да проведе разговор с чешката страна дали тя е готова да допусне българската държава в тази сделка. 

Официален отговор по този въпрос до момента към българското правителство все още няма нито от българската фирма, нито от страна на чешката фирма.

"Въпреки обществения интерес, ние не смятаме, че това е методът за защита на интересите на българските граждани - т.е. включването на българската държава в една подобна сделка", изтъкна Владислав Горанов.

Първанов: Държавата трябва да защити 3 -те млн. потребители на ЧЕЗ

Делян Добрев: Помислих продажбата на ЧЕЗ за фалшива новина

Същевременно главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма досъдебни производства и преписки, които да се водят срещу лицата Гинка и Славчо Върбакови.

Няма и такива, които касаят „Инерком“. 

„Сделката за ЧЕЗ не е предмет на разследване от страна на Прокуратурата, тъй като е обект на частно-правни отношения“, обясни той. 

Имената на Гинка и Славчо Върбаков се появяват при търсене в унифицираната информационна система на прокуратурата, защото те са били страни по лизингови договори. 

Бойко Борисов поиска ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

Цацаров изрично уточни, че това е информация за преписки и дела, които имат отношения към лицата - т.е търсене на базата на показател име на физическо лице и наименование на юридическо лице. 

По този показател се получават всички преписки и дела, които са независимо от качественото на лицата. 

Главният прокурор посочи, че срещу Славчо Върбаков е било повдигано обвинение участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, но в последствие само спрямо него е било прекратено, като за останалите членове на групата е внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира решението България да не участва в сделката за ЧЕЗ. 

"С отказа си от ЧЕЗ правителството се отказва да защити националния интерес", заяви Нинова, цитирана от пресцентъра на партията. 

"Какво се случи между 1 март 2018 г. и днес", пита Нинова. "Дължите отговори и истината, г-н Борисов, на 3 млн. българи", посочва тя.

Нинова припомня, че на 1 март министър Горанов, стоейки до Гинка Върбакова, след среща при Борисов, е заявил желанието на българската държава да участва в тази сделка по един или друг начин.

Нинова настоява държавата да изкупи ЧЕЗ

БСП започва подписка за спиране на сделката с ЧЕЗ

"Как така тогава беше целесъобразно, а днес вече не е? Какво се промени", пита Нинова. По думите й нещо се случва зад гърба на хората. "Или тогава ги излъгахте, за да приспите гнева им от задкулисието", коментира тя

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.