Още по темата

Десетки националисти се събраха в столицата София, а в шествието се включиха и националисти от други европейски страни. Те не се спряга пред политическите декларации и протестите против акцията.

Шествие и контра протест срещу "Луковмарш"

Арести и водни оръжия на пост заради Луков марш

Те почетоха генерал Христо Луков, който оглавява Съюза на българските национални легиони през Втората световна война, който получава противоречиви оценки от историците заради връзките си с нацисткия режим.

Източник: БГНЕС

Начална точна на тазгодишното шествие беше площад „Света Неделя“. Полицейското присъствие в столицата беше засилени, за да се избегнат сблъсъци и провокации.

По-рано през деня антифашисти, леви активисти и правозащитници проведоха контра шествие под надслов „Без нацисти по улиците ни!”.

Източник: БГНЕС

Американското посолство в София разпространи декларация на фона на шествието, посочвайки, че е „натъжено“ от проявата на нетолерантност.

 „Генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение“, написаха от дипломатическото представителство.

„Ние отново изразяваме благодарност за всеотдайните усилия на българското правителство и на кмета на София Йорданка Фандъкова, осъждащи похода и призоваващи всички българи да се обединят около положителните примери в историята на страната“ пише в документа.

„Посолството напълно подкрепя демократичния принцип на свободата на словото, но едновременно с това се присъединява към множеството гласове, осъждащи омразата и нетолерантността“, се казва още в позицията.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.