Още по темата

„Всичко започна, когато беше публикуван одитния доклад на Министерството на образованието и науката”, коментира по NOVA проф. Вихра Миланова, ректор на Медицинския университет.

„Самата аз бях доста изненадана и стресната от информацията. Това урони престижа на едно от най-авторитетните учебни заведения в България”, заяви тя.

Миланова посочи, че лекарите, които завършват този университет, са добре подготвени и търсени по света. „За жалост малка част от тях остават да работят в България”, допълни тя.

По нейните думи практиката чуждестранни студенти да бъдат приемани без изпити по биология и химия се практикува от години.

„Една от констатациите в одитния доклад е именно за начина, по който се приемат чуждестранни студенти”, каза проф. Миланова. „И в миналия одитен доклад са констатирани такива нарушения. Хората обаче с „търговски нюх”, така да се каже, са продължили без да се тревожат за реномето на университета”.

Тя посочи, че засега няма данни изпитите също да се продават, както влизането в Медицинския университет. „Докладът е даден на прокуратурата и тепърва ще се правят разследвания в тази насока”, добави проф. Миланова.

Разследват бивш ректор на Медицинския университет в София

Сезираха ДАНС заради Медицинския университет в София

„Представях си, че навлизам в едни бистри академични води, а изведнъж се оказа, че затъвам в калта на едно блато”, посочи ректорът на университета.

Тя посочи, че „предстои нов одит на Министерството на образованието и науката”, като целта е да се направи проверка как са присъждани академични звания.

Медицинският университет ще бъде обект на проверка и от Националната агенция за приходите, която ще обхване последните седем години.