Още по темата

Двама незрящи младежи доказаха, че няма нищо невъзможно, стига да има желание.

Виктор и Калинка сами изкачиха връх Вихрен, при това за по-малко от 3 часа. Помощ им оказваха единствено кучетата им водачи:

 „Самият аз искам да знам мога ли да се справя. Да преодолея някои неща”, призна пред NOVA Виктор Асенов и по този начин обясни желанието си да се докаже.

Калинка пък определя покоряването на върхове като колекциониране на емоции:

„От самата обратна връзка с природата, като сриташ камък и слушаш колко време пада разбираш колко е дълбока тази урна. Пилетата, слънцето, вятърът, ти се синхронизираш с тях и се претопяваш в енергията на планината“, обяснява още момичето.

Тя разказа, че губи зрението си, когато е на 10 години. Виктор пък се ражда изцяло незрящ.

За подвига си разказват сами с възхита, защото осъзнават подвига, който са извършили сами:

 „Природата може да те смаже. Ако ти не внимаваш, защото тя може да ти покаже, че е по-силна. Единственият страх, който имаше малко е самата пътека, която води до самото Конче, защото има пропаст”, обяснява Виктор.

 „Направиха нещо, което не могат да го направят 95% от българите, които нямат техния проблем! Помогнах му с раницата, тя тежеше повече от него, оказа се, че носи 10 литра вода за кучетата. Човек може да живее пълноценно, ако има воля”, заявява планинският водач Владимир Каролев.