Още по темата

„Моите действия не са провокация, моите действия са защита на териториалната цялост на държавата ми”. Това заяви пред NOVA скандалният македонски журналист Миленко Неделковски, който разби паметната плоча, поставена от българска военна делегация на връх Каймакчалан.

„Това не е моя… това е работа на македонския народ”, смята той. „Ако македонската власт не действа или оспорва в този случай, народът ще вземе нещата в своите ръце. Моята реакция е реакцията на целия македонски народ”.

Вижте снимки на Неделковски, който размахва чук пред плочата.

„Доколко българите са добронамерени?” Пита Неделковски. „Конкретните българи, не цялата държава. По принцип народът на нито една държава не е виновен. Виновни са властите”.

Според Неделковски паметната плоча е можело да бъде поставена в Гърция, но това не е било направено. Също така за нея е трябвало да бъде поискано законово разрешение.

Той обвини българската държава в опит за провокация. „Българите са като кучета, които искат да маркират територия от дърво на дърво и така да заявят – това е наше. Не може да е българско, не може да е ваше!”

Неделковски категорично отказа да се извини за поругаването на паметника и предупреди, че ако пак опитат да поставят паметник на загиналите български войници, той пак ще го счупи.

„Когато се извини българският народ, тогава ще го направя и аз”, заяви той. „Аз не съм направил нищо лошо”.