Още по темата

Днес почитаме Успение Богородично - един от 12-те големи християнски празника, на който и православни, и католици почитат Пресветата Дева Мария като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище. От далечни времена празникът се предшества от 15-дневен пост. Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Празникът е изключителен знак, потвърждение, доказателство за човешката природа на Исус Христос. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си.

С тази новина започва днешният ни обзор в новия епизод на "Историите, които ви вълнуват в 90 секунди".

Бедствие в Южна Луизиана

Най-малко четирима души загинаха, а десетки хиляди са евакуирани заради наводненията. Макар дъждовете да намаляха, нивото на водата в много райони продължава да се покачва.

Над 10 000 са настанени във временни убежища, повечето от тях са в конгресният център „Батън Руж”. Федералното правителство обяви бедствено положение в няколко района на щата.

Български замък влезе в топ 4 на най-красивите в Европа.

Замъкът "Влюбен във вятъра" в Равадиново бе класиран на четвърто място сред най-красивите замъци в Европа от от организацията European Best Destinations.

"Подобни атракции, като замъкът в Равадиново, ни помагат да удължим сезона и да предложим повече преживявания на туристите по българското Черноморие", каза министър Ангелкова.

И нещо трогателно за финал

Мъжът, който спасява човешки животи доброволно. Той се казва Светослав и пази един от най-опасните плажове у нас - Липите в Синеморец. За него всичко започва преди четири години на 20 юли.

В този ден двама мъже - Петър Тодоров и Христо Стефанов, почиват заедно със семействата си. Двамата виждат две давещи се деца. И успяват да ги спасят, но пък губят своя живот.

"Тези хора са го направили впускайки се в нещо непознато. Нещо, което има голям шанс да ги убие и наистина така се е случило. И това са герои", заявява Светослав Стоянов.

В този момент той е спасител на съседния плаж и решава, че от следващата година ще пази дотогава неохраняемия плаж доброволно.

За да преживява, поставя касичка, в която всеки да оставя, колкото реши. А за трите години, в който Светослав е на плажа, е спасил 15 човека.