Още по темата

България въвежда нова система за известяване в случай на изчезнало дете. Това ще се случва през  „Фейсбук”.

Системата се нарича „AMBER Alert – Изчезнало дете”. Страната ни е от първите в региона, където системата ще помага в тежки ситуации. 

България е една от първите държави в световен мащаб, която въвежда тази система. За първи път тя започва да работи от 1996-а година в САЩ, след което „Фейсбук” въвежда системата през 2015-а година. България е 15-тата държава в света, която въвежда тази система, обясни началникът на отдел „Трансгранични престъпления” в ГДБОП Явор Колев пред NOVA.

„Става въпрос за тежки, остри случаи на отвлечени деца, като в работата по издирването им, ще бъдат включени съответните сектори „Издирване” на регионалните структури на МВР, на Главна дирекция „Национална полиция”. След като преценят сигнала, който получават, ще изпращат данните при нас. Ние изготвяме един постер, в който се съобщават всички данни на детето”, каза той.

Цялата информация за изчезналите деца ще бъде достъпна за гражданите, имащи достъп до социалната мрежа „Фейсбук”, които са в радиус от 200 километра от мястото, където е изчезнало дете. В постера на отдела ще има и информация къде гражданите могат да подадат сигнал.

Той добави, че системата вече е доказала ефективността си в САЩ, където от 2015-та година досега, са намерени 900 изчезнали деца чрез въпросната система.

Около 4 млн. потребители има Фейсбук у нас. Затова и антимафиотите смятат, че търсенето на децата в мрежата ще е най-успешно. Самата програма носи името на 9-годишната Амбър, която е отвлечена на 13 януари 1996 в Тексас. Намерена е мъртва. А убиецът й никога не е заловен.

С нея възможността всяко едно дете, което е изчезнало да бъде намерено се увеличава поне в рамките на България в милиони пъти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram