35

В късните часове на 20 септември, Вашингтон обяви, че ще изпрати допълнителни сили в Саудитска Арабия и Залива на фона на обтегнатите отношения с Иран. Иска ли Доналд Тръмп война с Техеран?

Краткият отговор на този въпрос е, че администрацията на Тръмп има извинение за военна ескалация, но не иска това да се случва – или поне не в момента. Отговорът на американския президент на атаката върху саудитската петролна индустрия пред седмици показва, че не смята събитията за директна заплаха за американските интереси. В същото време, липсата на отговор е рискован ход както за САЩ, така и за техните съюзници.

Тръмп: Готови сме да атакуваме 15 цели в Иран

Иран отправи заплахи, ще има ли война

Какво означава всичко това?

В немалко държави, включително в Израел, където се следи отблизо всичко случващо се около Иран и Саудитска Арабия, и където наскоро имаше оспорвани избори, атаката от миналия уикенд беше бързо посочена от симпатизанти на премиера Бенямин Нетаняху като „иранска атака“.

Въпреки че подобна гледна точка би обслужило както израелските, така и европейските интереси за приключването на дипломатическите мъки покрай ядреното споразумение, което носи главоболия за ЕС, трудно е да се разбере със сигурност мястото на изстрелване на крилатите ракети, поразили петролната инфраструктура. Дори Саудитска Арабия, която няма официални отношения с Израел, но двете държави участват в обща коалиция срещу Иран, предпочете да се забави с изявленията преди да заяви, че атаката има ирански почерк.

В официална пресконференция през седмицата, саудитците показаха останки от ракетите и дроновете, използвани при атаката върху петролното поле в Абкайк – най-важното в света по отношение на петролните доставки. Тези атаки предизвикаха намаляване на износа наполовина, а за да се възстанови Арамко – основната саудитска петролна компания – ще са нужни близо дванадесет месеца.

Саудитското министерство на отбраната заяви, че изложените фрагменти показват, че дроновете и ракетите са иранско производство. Според говорителя на министерството, ъгълът на падане доказва, че са дошли от север, не от Йемен, разположен по южната граница на Саудитска Арабия. Според различните доклади, ракетите идват или от Ирак, или от Югозападен Иран.

В същото време,

нито едно разузнаване не се е изказало все още дали дроновете и ракетите идват директно от Иран.

Йеменските бунтовници, подкрепени от Иран – хутите – продължават да твърдят, че атаката идва от тях, Техеран отрича каквато и да е роля, а американският държавен секретар Майк Помпео нарече атаката „акт на обявяване на война“ – позиция, която и саудитците избягват за момента, макар вероятно извън публичните изявления да споделят подобно мнение.

По време на посещението си в Саудитска Арабия през седмицата, Помпео заяви категорично, че атаката е иранска, но това изказване представлява дилема за Вашингтон и Рияд. То може да задължи саудитците да тръгнат на война или поне да предизвикат ескалация, която да прерасне в пълномащабна война, за каквато иранците се готвят, според изказванията на иранския външен министър Джавад Зариф. В същото време, Саудитска Арабия внимателно слуша думите на Тръмп, който заяви, че атаката е на саудитска територия и следователно саудитците трябва да реагират. „Не се нуждаем от близкоизточен петрол и газ“, каза още Тръмп.

Това изявление повдига въпроси около защитата на близкозточния петрол като американски интерес. Войната в Залива от 1991 г., която последва иракската окупация на Кувейт, беше базирана на аргумента, че иракския контрол върху кувейтския петрол и вероятната експанзия на Саудитска Арабия, заплашват американските интереси. Днес, изглежда петролът не е толкова задължително условие за военен конфликт според администрацията на Тръмп.

Американският президент написа, че ще помогне на съюзниците, но също така не обеща нищо на саудитците. Неговите думи не са спонтанна реакция, а очертават американската стратегия в момента спрямо воденето на военни действия в частност срещу Иран и като цяло в Близкия изток. Според Тръмп американската намеса не е автоматична и както стана ясно на саудитците, нападнатата държава трябва да вземе решение за военен отговора и ако е необходимо, САЩ ще са в готовност да помогнат в замяна на плащане.

Накратко: атаката е приета като саудитски проблем, който не уврежда американските интереси. Това предизвика коментари в Израел дали иранска атака върху Израел би било атака и по американските интереси, след като двете държави имат изключително близки отношения.

Ако Саудитска Арабия не може да разчита на американските си съюзници, може ли Израел?

Между администрацията на Нетаняху и Тръмп допълнително се появи недоверие, след като по-рано този месец американски медии публикуваха информация, че израелците опитват да подслушват Белия дом. В контекста на ситуацията в Близкия изток, положението е напрегнато – ако съюзниците на САЩ не се чувстват сигурни, те биха реагирали независимо, без американците да имат възможност да контролират събитията.

Поведението на Вашингтон по отношение на Саудитска Арабия би могло да спре ентусиазма на израелските политици, които подкрепят договора за отбрана със Съединените щати. Подобно споразумение може, поне на хартия, да гарантира, че Америка ще се притече на помощ на Израел, но Израел може да се окаже и в ситуацията на Турция, която въпреки статута си на ключов член на НАТО, не убеди Европа и Съединените щати да тръгнат на война, когато нейните граници бяха нападнати от кюрдски и сирийски правителствени сили.

Отвъд това, договорът за отбрана със Съединените щати също може да ограничи Израел, ако реши да атакува Иран самостоятелно, заедно със спорадичните си атаки срещу ирански цели в Сирия и Ирак.

Притесненията на Саудитска Арабия при откриването на връзки между атаката върху петролната ѝ индустрия и Иран, са разбираеми, тъй като кралството може да се озове не само във враждебна среда без гарантирана американска подкрепа, но и в тежки спорове със съюзниците си в Залива. Обединените арабски емирства, които вече изтеглиха част от силите си от Йемен, където участваха заедно със саудитците срещу бунтовниците, застават срещу възможен военен сценарий по отношение на Иран, тъй като емирствата наскоро засилиха търговските си връзки с Техеран и всяка ескалация би заплашила икономиката на Абу Даби. Кувейт също не е ентусиазиран за атака по Иран, а Катар има дълбоки различия с Рияд.

В такава ситуация няма полезен ход. Дори липсата на отговор поставя Саудитска Арабия и САЩ в трудно положение.

Атаката, дали извършена от Иран или от проирански сили в Йемен и Ирак, показва ясно военното предизвикателство пред всеки, който обмисля нападение срещу Техеран. Въпреки че иранците нямат достатъчно мощни сухопътни, военновъздушни или военноморски сили, с които да атакуват американските сили, те могат да нападат стратегически обекти като петролни инсталации, военни бази, петролни танкери и плавателни съдове, и може да поддържа асиметрични военни действия, които няма да струват много, дори да продължат дълго време. В същото време, Иран обяви, че ще намали ангажиментите си към ядреното споразумение.

Междувременно, дебатите се ускоряват и крайни политици както в Близкия изток, така и на Запад, стават все по-видими, а този начин на говорене не води до деескалация – точно обратното.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Свят Преди 14 минути

Това е второто подобно нападение на израелската армия в рамките на 48 часа

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 37 минути

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 1 час

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 1 час

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Здравният статус на принцесата е тема на множество спекулации седмици наред

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 2 часа

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 2 часа

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 2 часа

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 2 часа

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф