Още по темата

Животът на 57-годишен мъж бе спасен от неврохирурзи в Плевен, които извадиха бамбукова пръчка, проникнала 15 сантиметра в мозъка на пострадалия.

Операцията е направена от екип на Университетската клиника по неврохирургия в Плевен, ръководен от началника на клиниката – републикански консултант доц. д-р Йордан Панов.

Случаят е уникален в света,

няма описан подобен случай в световната медицинска литература, коментира доц. Панов.

Пациентът Трифон претърпял инцидент в дома си в ловешко село преди две седмици – спънал се и паднал върху бамбуковата пръчка, която придържала цветя в двора му. Закаран е в клиниката в Плевен.

С компютърна томография лекарите установили, че пръчката е проникнала на дълбочина 15 сантиметра през орбитата на окото – близо до очния нерв, плъзнала се е покрай най-големия кръвоносен съд в мозъка, преминала през слепоочния дял покрай ствола на мозъка, близо до малкия мозък, където е причинила голям кръвоизлив, поясни доц. Панов. 

Екипът, ръководен от доц. Панов, асистент д-р Илия Вълков, анестезиолог д-р Любомирова, е извършил успешно двучасова операция, при която пациентът е спасен. След 14 дни той вече вижда с пострадалото око, движи се и се подобрява значително.

Любопитното е, че преди пет години мъжът оцелява след операция от рак на ларинкса,

Лекарите му казват, че едва ли ще живее повече от шест месеца. Той обаче продължава да живее нормално, коментира доц. Панов.

Случаят ще бъде представен на международни научни форуми и в световната специализирана литература по медицина, каза медикът.