Още по темата

Известният алпинист Боян Петров, който е покорил едни от най-опасните върхове в света и постави световен рекорд, и екологът Андрей Ковачев са блъснати от автомобил в Кресненското дефиле. 

Двамата еколози са броели прегазените животни на ГП- Е79, където трябва да мине и лот 3.2 на АМ „Струма”.

43-годишните пострадали са настанени в реанимацията на МБАЛ-Благоевград, Боян Петров е с черепно-мозъчна травма, Андрей Ковачев е с мозъчен оток. По-късно бяха транспортирани във ВМА. 

Боян Петров е с черепно-мозъчна травма, перфорирани ребра, белодробна контузия и в момента е на апаратно обдишване. Екозащитникът Андрей Ковачев е с по-лека травма, има мозъчен оток. Двамата са в реанимацията на ВМА, предаде "24 часа". Това каза началникът на болницата ген. проф. Николай Петров. Предстоят още изследвания и прегледи на вътрешните органи тази вечер. Утре и двамата пострадали ще бъдат прегледани от травматолози, за да се уточни кои от счупванията им и кога ще бъдат оперирани. 

Алпинистът диабетик пак покори 8000 метра

Дневникът на Боян Петров: Как изкачих Макалу

Кой е българинът, покорил смъртоносните 8000 метра

Боян Петров
Боян Петров Източник: Facebook
Целта на двамата била да докажат, че единственият вариант за строеж на автомагистралата през защитените територии е строителството на тунел, както настоява и ЕК.
 
Андрей Ковачев
Андрей Ковачев Източник: Боби Тошев/БГНЕС

Автомобил „Ауди” с италианска регистрация, управляван от румънец, блъска двамата в района на Османската чешма на входа на дефилето, на 50 м след свлачището, което се укрепва с мрежи и в момента по него не се работи.

Инцидентът е станал в 11.20 ч.

По неизяснени обстоятелства лекият автомобил, който пътувал в посока Кресна, се отклонява надясно и блъска двамата на банкета.

Единият от тях е изхвърлен зад 40-сантиметрова подпорна стена. Пострадалите мъже са приети в спешното отделение на болницата в Благоевград. Контактни са, но изследванията ще установят тежестта на травмите.

Заради произшествието дясната лента в посока Кресна е отцепена. Движението се регулира от пътни полицаи и се извършва само в едната лента.