Още по темата

Взрив на цистерни от влакова композиция в Хитрино точно преди година отне седем човешки живота, рани десетки, 26 сгради бяха напълно разрушени.

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА ОТ ХИТРИНО В СНИМКИ

Хитрино след взрива: Къщите сринати, сажди навсякъде (видео)

Какво се случва днес в Хитрино, как се резпределят парите, събрани като помощ за населението там?

Внезапна проверка на омбудсмана Мая Манолова в Хитрино разкри разминаване в правилата за определяне на категории за получаване на помощи, гласувани от Националния обществен съвет, а също и при разпределението, което е направил местният обществен съвет в Хитрино, съобщи NOVA.

Къде са парите за обезщетение на пострадалите в Хитрино

Протоколите на местния обществен съвет показват, че всички решения са приемани с единодушие.

Част от хората са преместени в групи, предвиждащи по-високо обезщетение. А за други местния обществен съвет е решил, че отреденото е достатъчно.

Освен парите от дарения, събрани през БЧК, държавата отпусна 5 милиона лева за строителство на нови къщи и ремонти.

"Не могат да ни поставят прозорците, защото се страхуват, че всичко ще се срути. Поставили сме найлони. Ако засиля печката, ще се запали коминът", разказа жена от Хитрино пред репортера а NOVA Искра Урумова. Друга жена каза, че по нейната къща няма нищо ремонтирано.

Тази вечер NOVA ще излъчи разследване на Генка Шикерова за разпределянето на средствата за Хитрино.

Нови кадри показват момента на взрива в Хитрино

В Хитрино се скараха за парите от дарения

Кметът на селото Нуридин Исмаил заяви, че през зимата няма да има нито един жител на Хитрино, които да живее във фургон,

съобщи БТА. Кметът е доволен от свършената работа по ремонта на къщите. Построени са 10 къщи, безвъзмездно от Камарата на строителите, и до дни ще могат да бъдат обитавани. Изграждането на една закъснява заради проблем със собствеността на имота.

От 13-те къщи, които ще се изграждат в населеното място със средства от държавата, от Социалния фонд, шест също са почти готови и са на етап груб строеж, а на три са изградени основите. Предстои строителството на останалите четири къщи, чието изграждане закъснява заради проблем със собствеността на имотите, които са наследствени. Кметът на селото добави, че вече са напълно ремонтирани покривите на над 60 къщи, по още 30-40 се работи, а за други покриви, най-малко засегнати от инцидента, предстои да се сключат договори за поправката им.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.