Още по темата

"Не отидох в Ню Йорк, за да си търся работа. Работа си имам. Отидох на мисия за нашия регион". Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева в интервю за БТА и NOVA.

"Може би светът все още не е готов за жена генерален секретар на ООН", добави тя и призна, че Антониу Гутериш е добър дипломат и ще бъде отличен шеф на Организацията.

Вижте всички, оглавявали ООН, в нашата галерия

"В мен остава малко горчивина,

че нашият регион не успя да заеме полагаемото за нас място", коментира еврокомисарката.

Тя увери, че е дала всичко от себе си през краткото време, което имаше след издигането на кандидатурата ѝ до избора на нов шеф на ООН.

"Българският премиер взе смело решение да даде последен шанс на Източна Европа да спечели тази позиция. Благодаря на правителството, че ме подкрепи. Ние знаехме, че поемаме риск. Самата аз казвах, че за такова кратко време не знам докъде ще стигнем. Имахме един последен шанс и България смело го използва", каза още тя след загубата в Ню Йорк.

Кристалина Георгиева пред ООН: Ще усиля гласа на добротата

Искат оставката на Борисов заради фиаското с Кристалина

Бокова е 4-та за ООН, а Кристалина Георгиева - 8-ма

Кристалина Георгиева вече е в Брюксел и пое отново поста си на заместник-председател на Европейската комисия.

Днес Съветът за сигурност на ООН единодушно подкрепи избора на бившия португалски премиер Антониу Гутериш за следващ генерален секретар. По време на среща при закрити врата 15-членният съвет е приел резолюция, с която официално обявява Гутериш за наследник на Бан Ки Мун пред Общото събрание.

Изборът идва, след като в сряда се проведе поредното предварително гласуване на Съвета, което обаче за първи път беше с цветни бюлетини. На него Гутериш получи подкрепа и от петте постоянни членки на Съвета.