Още по темата

„Гражданската война в Испания очевидно не е свършила”. Това заяви Къдринка Къдринова, член на сдружението на испаноговорящите журналисти в България, която коментира кървавия референдум за независимост на най-богатата испанска провинция.

Къдринова подчерта, че Каталуния е последната крепост на републиканците на времето, преди над 70 години. Оттам се изтеглят корабите след те са разбити от франкистите.

ВИЖТЕ КАКВО СЕ СЛУЧИ В ДЕНЯ НА РЕФЕРЕНДУМА В КАТАЛУНИЯ В ГАЛЕРИЯТА НИ

„Този елемент много силно присъстваше още в предизборните емоции. В центъра на Мадрид, когато демонстрираха интегристите, които са „за” оставането на Каталуния в Испания, имаше една група, която пя франкиския химн и това се разпространи във всички социални мрежи и предизвика наистина голям шок. В същото време пък в Каталуния се пяха песни, които са от времето на антифранкиската съпротива. Тези емоции в момента оказват много силно влияние”, добави Къдринова.

Заради референдума: арест грози над 700 каталунски кметове

Милион каталунци поискаха независимост

Испанският парламент: Референдум в Каталуния е невъзможен

„Забележителното обаче е, че централната власт в Мадрид успя да обедини срещу себе си освен историческите републиканци, които са леви, и по-десните”, посочи от своя страна евродепутатът Ангел Джамбазки.

„Тук има много сериозен сблъсък между две основни права - на национално самоопределение и на териториална цялост”, заяви евродепутатът и добави, че в България такъв референдум също би бил незаконен. „Нека да напомним, българската конституция не признава никакви автономни формирования и никакви етнически малцинства. Има индивидуални права, но в България няма малцинства”.

Кадрите, които видяхме, бяха ненужни и провокираха хората да отидат да гласуват. Това, което можеха да направят бе да ги оставят да гласуват и да – референдумът не е признат, но след него ще се преговаря за по-големи права”, заяви Джамбазки.  

„Големият мотив за отделянето на Каталуния за този референдум е, че не искат да произвеждат и издържат цяла Испания. Но такъв въпрос стои и в Италия. Там има една Северна лига, която иска отделяне на северна и южна Италия. Такъв въпрос има и в Белгия. Само че това не са национални държави. Те са резултат от исторически действия. Във Франция също има такива региони - Корсика”, коментира евродепутатът.

Пучдемон, премиерът на местното правителство обяви, че до 48 часа ще бъде задвижена процедурата за обявяване на независимост. Очаква се в сряда каталунският парламент да я започне”, подчерта Къдринова. „Има процедура, тя е гласувана вече в Каталуния като вътрешен закон, тъй като те са автономия и испанската конституция им признава такива права”.

„В същото време премиерът на Испания Рахой, днес, ще се появи в парламента в Мадрид и ще направи изявление. Вече има обае много силна опозиция в другите политически партии. Нека да не забравяме, че Рахой управлява правителство на малцинството. Той зависи изцяло от гласовете на социалистите, които с едно гласуване – „въздържал се”, въобще му позволиха да управлява. „Подемос” веднага поискаха оставката на Рахой сред тези шокиращи кадри. Както написа Пабло Иглесиас в „Туитър” – тук вече не става въпрос за независимост на Каталуния, а за човешки права”.

„Диалог не се води последните 5 години, откакто Рахой застана на власт и от Каталуния искат разширяване на автономията. Той категорично отказва да променя конституцията. А испанската конституция беше променена 2011 г. от предшественика му, за да угоди на Пакта за финансова стабилност, поискан от Меркел”, поясни Къдринова. „Значи заради Берлин може да се промени конституцията, заради Барселона, не може”.

Джамбазки пък посочи, че за да бъде обявена Каталуния за държава, тя трябва да бъде призната от други държави, а в Европа трудно ще се намерят такива. Точно заради тези проблеми Испания например не признава Косово.

„Говорителят на каталунското правителство вчера каза, че това, което се случва, не е вътрешен проблем на Испания, а на ЕС”, посочи Къдринова. „Много искат наистина въпросът да бъде изнесен на европейско ниво”.

Тук става дума за вътрешноиспански и вътрешноевропейски проблем”, коментира тя възможността Русия и другите големи геополитически сили да се наместя в ситуацията.

„До този момент кралят, който е държавният глава на Испания не се е произнесъл”, добави Къдринова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК