Още по темата

„Продуктивно ли е да почваме да си спомняме къде е бил цар Симеон”, отговори българският премиер Бойко Борисов, който е на посещение в столицата на Босна и Херцеговина Сараево, на думите на турския президент Реджеп Ердоган, че Балканите са наследство на Турция.

„От една страна интересът на Турция е да има максимално добри отношения с Европа, особено подписване на митническото споразумение. Огромният стокооборот, който има Турция с ЕС е в изцяло интерес на Турция и го подпомагаме”, обясни Борисов.

Ципрас: България и Гърция могат да свържат ЕС и Русия

САЩ: Сърбия не може да седи на два стола

Борисов след Балканската среща: Разбрали сме се да сме равни

По думите му, ако се налага да се коментират подобни изказвания Балканите няма да помръднат изобщо.

„Това е най-хранителната среда за националисти, ислямисти и всички останали. Това е краят. Веднага трябва да се отговори по друг начин. Нашият отговор е друг – това не е европейски начин да общуваш с държави. Ние всички се борим, които не са или сме в НАТО, което гарантира точно тази сигурност. Затова се говори за общата европейска отбрана, затова се заделят средства от целия ЕС”, подчерта българският премиер.

Според него няма „няма по-изгодно за Турция от приятелство с Европа в икономически и всякакъв план”.

„Историята е такава, но преди XIII и XIV век на Балканите също има история, наследници, някои са ходили чак до Цариград, продуктивно ли е да почваме да си спомняме къде е бил цар Симеон, кой къде се е крил - и край в този регион всичко продуктивно занапред изчезва. Ние искаме приятелство, добросъседство и на първо място хората, народите ни, да повишават доходите си, да станат като европейските”, заяви Борисов.

„Сърбия са наши приятели, Русия са наши приятели, Турция са наши приятели, нямаме какво да делим”, каза премиерът.

„Добре е, че съдбата на Западните Балкани е в ръцете ни, но трябва да разберем, че миналото трябва да остане в историята”, продължи той.

„Трябва да покажем на Европа, че гледаме в бъдещето, че сме умни и работливи, защото ЕС също има проблеми”, отбеляза Борисов.

Според него важен знак за интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС е, че лидерите от региона са поканени на срещата на върха в София, която ще се проведе през май 2018 г.

Борисов добави, че на Босна и Херцеговина, както и на другите държави от региона, им предстои тежка и упорита работа за членство в Европейския съюз.

Председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич отвърна, че очаква подкрепа от България за еврочленството на страната му.

Той подчерта, че в Босна и Херцеговина няма радикален ислям, като през последните две години нито един босненец не заминал за Сирия, а в всички 46-има завърнали се бойци на „Ислямска държава” са под контрол.

Борисов и Звиздич се споразумяха са по-добро сътрудничество между двете държави в областта на сигурността.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.