Още по темата

„С Ангела се прегърнахме да ѝ дам кураж, дано състави правителство, защото докато Германия е блокирана с тези преговори, нищо не върви така както трябва”, заяви българският премиер Бойко  Борисов, който е в Брюксел за участие в петата Среща на високо равнище по Източното партньорство на Европейския съюз с Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

След Борисов в Струмица вече може да си българин

Прокуратурата ще разпитва Борисов, Цацаров: Това е политически шум

Премиерът Борисов: Е, това са политически поръчки

Пред придружаващите го български журналисти Борисов посочи, че е оптимист относно това, което ще се случва с тези страни по време на председателството на ЕС от България.

Според премиера Черно море е едно прекрасно място, през което могат да минават газопроводи, да се строят пристанища и да има бизнес.

„Има огромни възможности”, каза Борисов и добави: „Има възможност да се обучават студенти. За мен е най-важно образованието, даваме възможност максимум студенти да идват да се обучават в България”.

„От тази страна на региона винаги има проблеми”, посочи българският премиер по отношение на страните от Източното партньорство. „Много по-добре е президентът на Армения и президентът на Азербайджан да си говорят и да седят заедно на една маса, вместо армиите им да са на границата”.

Борисов подчерта, че за България е изключително важно, като външна граница на Европа, все повече държави на изток да спазват европейските правила. Той отличи като по-напреднали в това отношение страни Армения, Грузия и Украйна.

 По думите на премиера Азербайджан пък е свързан с „основните ни надежди за диверсификация” на източниците на петрол и природен газ.

Той посочи, че с всички тези държави има двустранни договори и „прекрасно приятелство”.

По отношение на възможните изненадващи проблеми, които могат да възникнат по време на българското председателство на ЕС, като например усложнения с процеса на „Брекзит”, Борисов посочи, че разчита на помощта на колегите си политици в България.

„Аз разчитам на колегите в България. И на президента, и на председателя на Народното събрание, и на партиите в парламента. Сега, месец преди председателството на ЕС, да казваш, че трябват предсрочни избори, при положение, че само преди 6 месеца им дадох да управляват, подадохме оставка и казахме: „ето, каквото каже народът” – не виждам това да е добър тон”, подчерта Бойко Борисов.

Източното партньорство започва през 2009 година и целта му е да насърчава сътрудничеството на ЕС с Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.  

На петата Среща на високо равнище по Източното партньорство ще бъде направен преглед и оценка на постигнатото през последните две години и ще бъде очертано бъдещото развитие на инициативата. Ще се състои и церемония по подписването на Споразумението за всеобхватно и засилено партньорство между Европейския съюз и Армения.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.