Още по темата

Всички централни турски вестници поместват на заглавните си страници статии във връзка с посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Истанбул и срещите с турския му колега Бинали Йълдъръм и с президента Реджеп Тайип Ердоган.

В статиите се акцентира върху продължаването на двустранното сътрудничество между Турция и България в борбата срещу нелегалната миграция "въпреки проблемите по изпълнението на споразумението от март с ЕС за визовата либерализация".

Проправителственият вестник "Сабах" помества на челно място снимка на Бойко Борисов и турския президент Ердоган под заглавие "Ердоган прие Борисов в кьошка Хубер".

"Джумхуриет" пише в заглавие: "Поразителни думи от българския премиер: Всяка седмица ви изпращаме съболезнования".

Вестникът изтъква, че опитът за преврат от 15 юли и терористичните нападения в Турция пораждат тревога у съседна България.

Източник: Facebook

Вестник "Миллиет" специално подчертава, че срещата на Бинали Йълдъръм с Бойко Борисов е продължила 1 час и половина и цитира изявлението на турския премиер на пресконференцията след разговора, че "България не е само съсед, а е съюзник, партньор на Турция. С моя скъп приятел Бойко Борисов всяка седмица разговаряме по телефона и обсъждаме проблемите между нашите две страни и в региона".

Вестник "Хюрриет" извежда в заглавие, че двамата премиери са обсъждали сътрудничеството между Турция и България по мигрантската криза.

Изданието подчертава изказаното от Бинали Йълдъръм мнение, че изпълнението на споразумението зависи от ангажиментите, поети от европейските държави, и изразената от турската страна готовност за продължаване на сътрудничеството с България по мигрантската криза.

Вестник "Йени Шафак" акцентира, че Бойко Борисов ще разговаря по-късно днес за мигрантската криза с Ангела Меркел и че се очаква да предаде исканията на турската страна по този въпрос.

"Хабертюрк" посочва, че в контекста на мигрантската криза двамата премиери са разговаряли за съвместни действия между Турция и България за спиране на мигрантския поток. Вестникът цитира специално думите на Борисов, че основният въпрос сега е докога Турция ще успява да спира този поток.

А дали България ще се превърне в буфер между Турция и ЕС?

Източник: Thinkstock\Guliver

През март тази година Турция и ЕС сключиха споразумение, от една страна за отпадане на визовия режим, от друга – за овладяване на потока от нелегални мигранти към Европа. За да се затвори сделката, обаче, южната ни съседка трябваше да вземе мерки срещу корупцията, да сключи оперативно споразумение с "Европол" с цел опазване на личните данни по стандартите на ЕС, както и да преразгледа законодателството и практиките си в борбата с тероризма.

Към момента нито едно от тези условия не е спазено, а българският премиер Борисов се оказа буфер между Турция и Европа, коментира в студиото на „Събуди се” по НОВА журналистът Елена Йончева (изглеждайте видеото горе)

„Това, което четем от редовете, е, че по-скоро България се опитва да бъде посредник на нещо, което вече Турция е казала.

Тоест, Турция казва на Брюксел нещо, което прилича на вид изнудване: „Или пускаме бежанците, или падат визите”. Ние ще озвучим отново това изнудване, но вече като страна-членка на ЕС”, коментира Йончева.

„България е в изключително сложна ситуация, защото мигрантския натиск за Европа, който традиционно идва през Средиземноморието, постепенно през последните две години се насочи към Балканите и в момента най-голямата опасност е от увеличаването му на българо-турската граница и гръцко-турската граница.

Затова действията на министър-председателя бяха много правилни. Европа трябва да говори с Турция, да намери начин да излезе от тази ситуация, в която се намираме”, коментира бившият външен министър Николай Младенов.