116

Н ова газова връзка между България и Турция ще бъде открита в края на месец юни, обяви премиерът Бойко Борисов на срещата в Измир с турския му колега Бинали Йълдъръм. 

Газопроводът бе открит в град Ескишехир от президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, а на церемонията по въвеждане в експлоатация на тръбата присъстваха лидерите и на редица други страни, сред които президентът на Грузия Гиорги Маргвелашвили, сръбският президент Александър Вучич, президентът на Украйна Петро Порошенко, както и министрите на енергетиката на страните участнички в проекта.

Премиерът Бойко Борисов бе поканен от турския си колега Бинали Йълдъръм да участва в откриването на газопровода. Посрещат по нашенски, в съседна Турция Борисов се разбра с премиера Йълдъръм: до юни България ще разшири газовата връзка с Турция. 

„Много български политици са говорили за азерски газ, но не са казали как ще го докарат”, заяви Бойко Борисов. „С откриването днес на ТАНАП и интерконекторите ние намерихме начин да докараме азерския газ", каза той и обясни, че проектът е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция. 

„Изпълнени са всички строително-монтажни работи, предстои въвеждането на строежа в експлоатация. Така ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция до 15,7 млрд. куб. м. годишно”, посочи Борисов. По думите му така до нашата страната ще може да бъде докаран природен газ от Азербайджан.

Бинали Йълдъръм благодари на Бойко Борисов, че е приел срещата и е дошъл. Той посочи, че газовата връзката с България е изключително важна за Турция, защото отваря пътя към европейските пазари.

„С ТАНАП годишно около 10 млрд. кубични метра газ ще стигат до европейските пазари”, каза турският премиер. „Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в ревересивна посока - от Турция към България”, добави той.

„Турция и България са много повече от съседни държави. Имаме дълбоко вкоренено споделено минало”, каза Йълдъръм.

Българският премиер припомни на турския си колега, че остава уговорката и с Владимир Путин, „Турски поток” да не подмине и България. Трябвало само да се съобразим с ЕК. На тема Европа Турция показа чувствителност, например по темата за мигрантите.

„Споразумението с ЕС не се прилага така, както беше договорено”, заяви Йълдъръм. Борисов добави, че за разлика от страните с остра реторика, мигрантският натиск над България бил нулев.

„На нашата граница мигрантският поток е нула”, допълни Борисов, като подчерта, че това се дължи на подписаното споразумение с Турция във Варна през април. Той пожела на Йълдъръм успех на предстоящите избори на 24 юни.

На срещата между Борисов и Путин в Кремъл в края на миналия месец двете страни се договориха за изграждането на продължение на "Турски поток" през България. 

„Категорично „Турски поток“ влиза на територията на България“, каза Борисов. „Мисля, че водихме един много полезен и прагматичен разговор. Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през Турски поток за България – това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт да влезе в България“, уточни българският премиер. 

„И сега на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през „Турски поток“ – това става около 34-35 млрд. куб. метра вече и е сериозно количество газ, което трябва да намерим формула да го разработим през газов хъб. И нашите колеги поеха ангажимент заедно с ЕК да намерят приемливата формула“, заяви Борисов. Той посочи още, че всички въпроси, които Русия и България са обсъждали за газта, са одобрени от Европейската комисия.

От своя страна Путин заяви, че въпросът за транспортирането на газа от „Турски поток“ в Европа през България „се разработва в практически план с Турция и България“. Въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките по другите коридори, посочи още Путин. 

Какво е Трансанадолският газопровод (ТАНАП)

Трансанадолският газопровод е азербайджаско-турски проект за изграждане на газопровод от турската граница с Грузия до границите с България и Гърция, който да бъде централната част от т.нар. Южен газов коридор.

Основната му цел е изграждане на тръбопровод за превоз на природен газ от втория етап на разработката на азербайджанското находище Шах Дениз през Турция до границите на Европейския съюз.

Източник: Twitter

Проектът е обявен през ноември 2011 г., а през декември с.г. е подписан меморандум за създаване на консорциум за изграждането и експлоатацията на тръбопровода, в който трябва да участват Държавната нефтена компания на Република Азербайджан (СОКАР) с 80% и турските държавни предприятия БОТАШ и „Турция петрол“ с по 10%.

Строежът е започнал през 2015 г. Газопроводът трябва да бъде завършен до 2018 година с капацитет 16 милиарда кубични метра годишно с възможност за разширение до 24 милиарда кубични метра годишно.

Какво е "Турски поток"

Турски поток е международен проект на газопровод, който се предвижда да минава по дъното на Черно море от Русия (Краснодарски край, гр. Анапа) до Турция.

Планира се на границата между Турция и Гърция да се изгради хъб за пренос на природен газ до европейските страни. За строителството на газопровода на територията на Русия ще се използва по-рано построената инфраструктура за неосъществения Южен поток.

Морската част на проекта се планира да е 910 км и ще принадлежи на Русия, а сухопътната част по турската територия ще бъде 180 км. Предвижданите средства за изпълнение на проекта са 11,4 млрд. евро.

На 10 октомври 2016 г. се сключва договор за прокарване на газопровод с капацитет 15,75 млрд м³ годишно, като сумарният капацитет ще достигне 31 млрд м³ с възможност за разширяване до четири тръби с общо пропускане на 63 млрд м³ газ на година.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@