Още по темата

Втора безсънна нощ изкараха пожарникарите в Сакар планина. Екипите опитваха да овладеят огъня на територията на старозагорското село Главан, над което минава пътят за Харманли.

Заради близостта на пожара до последните къщи на селото е обявено бедствено положение.

След заседание на кризисния щаб, то бе отменено, но бедственото положение в Тополовград, където във вторник вечерта се разгоря най-големият пожар от началото на годината, остава.  

Огънят около Главан тръгнал около 16.40 часа вчера. 

Нямало е пряка опасност за населението и не се е наложила евакуация. Огънят е бил на 200 метра от последните къщи. Вероятно площта, обхваната от пожара, е 2000 дка. 

Около 100 пожарникари, военни и доброволци са участвали в овладяването му. 

Погледите към Главан се насочиха само минути, след като хасковските и старозагорските пожарникари бяха овладели пожара край тополовградското село Българска поляна, харманлийското Черепово и гълъбовското Главан. Там пожарът вече не се разраства, но все още не е потушен.

Новите пламъци се преместиха между селата Главан и Мъдрец. Всичките налични екипи, които охраняваха предния пожар, се отправиха към новото огнище.

Източник: БГНЕС

Само преди седмица пожарникарите гасяха територия над 50 хил. дка.

Пожарникарите не са спали повече от 24 часа и им предстои още една безсънна нощ, ако природата не се смили над тях да премести дъжда, който вали в Стара Загора, на мястото на пожара, казваха местните вчера.

Евакуираха 50 души от село Българска поляна

Разразилият се огромен пожар в Сакар планина, в района на село Българска поляна, във вторник вечерта, се оказа най-големият горски пожар от началото на годината. Огнената стихия наложи евакуация на част от местното население, борбата с пламъците продължи и вчера. Огънят достигна на не повече от 100 метра от крайните къщи на селото. Над 5000 декара площ бяха обхванати от пламъци. Фронтът на пожара се разгърна в две посоки: от село Българска поляна към село Черепово (община Харманли) и от село Българска поляна към село Главан (община Гълъбово). По-късно стихията бе овладяна.