Още по темата

Реки и язовири преливат в Северозападна България след топенето на снеговете, в община Хайредин беше обявено бедствено положение. Едно село беше евакуирано превантивно, след като водата в язовир Рогозен достигна критично ниво, съобщи NOVA.

Проблемният язовир “Рогозен Едно” продължава да прелива през частично разрушения си преливник.

Евакуират хора във Врачанско, прелива язовир

Започват да изпускат контролирано язовир „Тича”

Стената му се насипва със скална маса, за да се ограничи риска за селата по поречието. На място има и екипи на пожарната, които продължават да работят с помпи и да се опитват да държат нивото на водата под контрол.

Хората от 15 къщи в село Бързия бяха евакуирани. Имаше готовност за евакуацията на 11 души и от село Ботев, но такава ситуация не се стигна. 

Нови валежи се очакват в периода от вторник до четвъртък следващата седмица. Обстановката в застрашените от наводнение райони обаче ще се успокои. Това каза в ефира на NOVA директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН проф. Христомир Брънзов.

Точно 2 милиона са необходими за ремонта на язовира. Пари, които общината няма. Засега критичната ситуация е овладяна. Поне до следващия сериозен дъжд.

"Рогозен" обаче не е единствената заплаха за региона, тъй като

река Скът излезе от коритото си и залива района на Мизия.

Полето край града е наводнено, а местните хора са уплашени. Те с тревога си спомнят голямото наводнение от 2014 г.

От общината увериха, че реката се наблюдава денонощно. В горното си течение нивото й вече е в застой. До критичното ниво в Мизия остава около 1 метър. След няколко дни според експертите обстановката напълно ще се нормализира.

Междувременно в четвъртък беше свикано работно съвещание с участието на военния министър Красимир Каракачанов и шефа на пожарната главен комисар Николай Николов. Двамата успокоиха, че нивата на реките в страната постепенно спадат. Службите обаче са в готовност за реакция при необходимост. Навсякъде в страната е предвидено наблюдение на реки и язовири. Ангажирани са и допълнителни ресурси от МВР при възникване на критични ситуации.

В петък сутринта обстановката е малко по-спокойна.

Водата се изпомпва от водоема и стената на преливника се насипва със скални материали, за се реши проблема със силната струя, с която водата излиза в дерето. Водата от язовир „Рогозен” се оттича с около 7 кубични метра в секунда, а това, според властите, не е опасно оттичане.

„Виждаме, че нивото на водата спада, но страхът е голям и няма да отмине, докато реката не се върне в коритото”, разказа жена от село Бързина.

Кметският наместник на селото Тихомир Трифонов заяви: „Коритото на реката е чистено нагоре. Много води се вливат в този язовир и интензивното топене на снеговете оказва влияние. Това е вода, не можем да направим нищо. Взимаме мерки, за да не стане най-лошото. Нивото на водата постепенно спада, но ще бъдат нужни поне два-три дни, докато тя се изтегли напълно”.

Нивата на реките в цялата страна са повишени, като най-значително е покачването в северната част на България – на реките Огоста, Скът и Янтра.

Според институциите ситуацията е под контрол и пряка опасност за населените места няма.

България се нуждае от национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи, който в реално време да идентифицира потенциални заплахи за населението и да предприема  своевременни мерки за защита на гражданите. Това беше общата позиция след срещата между президента Румен Радев, началника на отбраната ген. Андрей Боцев, директора на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов, председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Кирил Войнов, директор на главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията“ в ДАМТН. 

Срещата се проведе по повод обявеното бедствено положение в Община Хайредин и опасността от наводнения в страната. Директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов увери държавния глава, че няма пряка заплаха за населението и са взети всички необходими мерки и има готовност за реакция при необходимост. Николов изрази признателността си за доброто взаимодействие с Българската армия в случаи на бедствия и кризи.

Участниците в срещата бяха единодушни, че в България трябва да се създаде система за техническо наблюдение на язовирите на национално ниво, каквито мерки са предприети в Бургаска област. Отговорните институции са потърсили и експертизата на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при БАН за въвеждането на сателитно наблюдение на опасните язовири у нас. Председателят на ДАМТН Петър Горновски информира, че са предприети действия и за класифициране и профилактика на опасните водоеми в България.
 
Начините на финансиране и изразходване на ресурсите, с които разполагат общините, техническото оборудване, обучението на кадри и доброволци, както и стимулирането на инженерното образование сред младежите, също бяха сред темите на срещата.

Източник: Президентство

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram