30

Започва дискусия за това как държавата в следващите месеци да стъпи върху истинска политика, която  да доведе до възстановяване чрез растеж и заетост.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество - правителство - синдикати - работодатели.

Изненадващо В Министерския съвет дойде и участва в заседанието Алексей Петров - като представител на Съюза за стопанска инициатива.

Всички участници са се обединили днес около мнението, че е необходимо да се предприемат

мерки, които да овладеят ценовия удар, да върнат конкуренцията

в нормални граници, които да  ограничат цените и да се изработят съвместно мерки за компенсиране на доходите на населението, съобщи лидерът на КНСБ.

Той каза, че е решено исканията на синдикатите за спешни мерки, които да овладеят ценовия удар и компенсаторни мерки за доходите да бъдат обсъдени във вторник на заседание на Комисията по цени, доходи и жизнено равнище.

След 20 дни ще има ново заседание на тристранния съвет за обсъждане на конкретни мерки.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че е упрекнал финансовия министър Симеон Дянков за това, че не са изпълнени мерките, които е трябвало да донесат приходи и е поставил въпрос защо чуждите инвеститори се чувстват в неблагоприятна среда.

Тренчев предложил България да предложи убежище на голяма група японци - около 200 хил.души. Мотивите на синдикалния лидер са, че в страната ни има много обезлюдени райони, и че това е  хуманитарен жест.

Работодателите не споделят предложението на синдикатите за ръст на минималната работна заплата

от средата на тази година, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той отбеляза, че приемат предложението да се започне разговор за препоръчителен индекс на нарастването на доходите, каквато практика вече е имало. Предложението е този индекс да бъде диференциран по браншове.

С разбиране, но и със скептицизъм работодателите се отнасят към друго предложение - да се търсят пазарни методи за ограничаване на ръста на цените, каза Велев.

Според оценката на нашите анализатори виждането за общ индекс за повишаване на заплатите е нереалистично, защото ще бъде популистка мярка без реални резултати в практиката, каза предсадателят на БТПП Цветан Симеонов.

Искаме да видим хората с по-висока покупателна способност, но към това не трябва да се подхожда безотговорно, посочи той.

Алексей Петров, в качеството си на председател на Съюза за стопанска инициатива, каза, че лично той е бил приятно изненадан от анализа, който са предоставили синдикатите и от предложението им за създаване на тристранен секретариат.

Удовлетворен съм и от поведението на държавата, че този диалог стартира по този начин, каза още Петров. По думите му трябва да се създава среда, в която по-малко да се намесва държавата в пазарната икономика и от там ще се постигне конкурентността, която ще доведе до намаляване на цените.

Понякога с действие или бездействие държавата по странен начин фаворизира отделни икономически субекти и оттам се появява един монополен натиск. Единственото, което държавата трябва да направи е просто да се оттегли от това вмешателство, каза Алексей Петров.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@