Още по темата

27 популярни и високопоставени личности от френския политически, икономически и културен живот, подкрепиха кандидатурата на Ирина Бокова за главен секретар на ООН.

Те публикуваха отворено писмо във в. „Хъфингтън пост” (Huffington Post), в което излагат аргументите си защо българката трябва да е следващият генерален секретар на организацията.

Сред тях са бившият премиер Едит Кресон и бившият генерален секретар на Съвета на Европа Катрин Лалюмиер, бившите министри Жан-Пиер Шевенман, Ерве дьо Шарет, Ксавие Даркос и Кристин Албанел, известният музикант Жан-Мишел Жар, писателката с български произход Юлия Кръстева, принцеса Шантал дьо Франс, барон Ерик дьо Ротшилд и др.

Те са убедени, че никой не би могъл по-добре от Бокова да се справи предизвикателствата пред ООН и човечеството в настоящия момент.

Авторите припомнят, че Бокова е единствената жена в тройката на водещите кандидати за поста след първото гласуване в Съвета за сигурност на 21 юли.

„Крайно време е жена да излезе напред в световната дипломация. Да даде на 3,5 милиарда жени по света на мястото, което заслужават в изграждането на бъдещето на следвашите поколения”.

Форбс с анализ за Кристалина Георгиева

МВнР номинира Бокова за генерален секретар на ООН

Форбс: Има един допустим кандидат за ООН и това не е Георгиева

„Убедени сме, че Ирина Бокова ще бъде генералният секретар, от който ООН и светът се нуждаят днес”, пишат 27-те влиятелни личности от Франция.

Преди втория вот в Съвета за сигурност в петък те подчертават, че това е историческа възможност, която не бива да се пропуска.

В навечерието на втория вот хърватката Весна Пусич, която бе последна след първият тур на гласуване, оттегли кандидатурата си.