Опозицията в Украйна: Готови сме за властта
Двама от основните опозиционни лидери - Арсений Яценюк (л) и Владимир Кличко   
Източник: ЕПА/БГНЕС
127

У краинската опозиция е готова да състави правителство и да се нагърби с цялата отговорност за ситуацията в страната, заяви лидерът на партия "Баткившчина" Арсений Яценюк в ефира на местния Пети телевизионен канал, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

По думите му това ще бъде

правителство, на което народът ще се довери и с което ще работят западните партньори. 

Яценюк изключи възможността за кабинет на опозицията и управляващата Партия на регионите. 

Ако се стигне до сформиране на кабинет на опозицията, негови приоритети ще са демонополизацията на икономиката и реформирането на енергетиката, за да се намали зависимостта от вносни енергийни източници, обясни Яценюк.

Той добави, че в плановете е още да се спре огромната корупция, а също така да извърши данъчна и банкова реформа, както и реформа на съдебната система и правоохранителните органи. 

Лидерът на "Баткившчина" отбеляза също, че

за подкрепа на реформите ще се разчита на кредити

от Международния валутен фонд, Световната банка, макрофинансова помощ от ЕС, Европейската инвестиционна банка, както и на частни партньори от Европа и САЩ. Според Яценюк такова кредитиране може да има само при ново правителство. 

Опозицията във Върховната рада ще постави въпроса да се върне конституцията от 2004 г. в първия ден от новата сесия на парламента, предаде ИТАР-ТАСС, отново позовавайки се на Яценюк. 

Според опозиционния лидер изключително важно е да се върне конституцията от 2004 г., когато част от най-важните правомощия на президента бяха прехвърлени на Парламента. 

Това ще позволи на радата да съставя правителство и да влияе при назначенията на ръководители на силовите ведомства, добави Яценюк. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

ЕС и САЩ работят върху план за значителна краткосрочна финансова помощ за Украйна,

заяви върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън, цитирана от Ройтерс. 

В интервю за вестник "Уолстрийт джърнъл" в кулоарите на Международната конференция по въпросите на сигурността в Мюнхен тя посочи, че целта на пакета ще е да помогне на Украйна да премина през преходен период, по време на който временно правителство на широка основа би могло да одобри политически и икономически реформи и да направи подготовка за президентски избори, които трябва да се проведат догодина. 

Аштън каза, че все още не е решено какъв ще е размерът на предложения пакет с финансова помощ на ЕС и САЩ, но посочи, че "сумата няма да е малка". 

По думите ѝ помощта може да не е само от пари, но може също да съдържа и "гаранции" или помощ за инвестиции. 

Според Аштън за разлика от преди, този пакет няма да зависи от това дали Украйна ще постигне споразумение с Международния валутен фонд.

Само обещание за присъединяване може да промени бившите съветски републики,

заяви европейският комисар по въпросите на разширяването и европейската политика на добросъседство Щефан Фюле, цитиран от онлайн изданието "ИЮ Обзървър". 

"Ако сериозно възнамеряваме да помогнем на тази част от Европа, то споразумението за асоцииране е само първата крачка", посочва еврокомисарят. 

Следващата трябва да е "светлината в края на тунела", каза той. 

"Не можем да променим тези страни, без да използваме този най-мощен инструмент [разширяването - б.ред.]", смята Фюле. 

Участниците в Мюнхенската конференция по сигурността приканиха украинците да побързат към бъдещето, пише руският "Комерсант", според който кризата в Украйна е била дискутирана на форума повече и от сирийската. 

Руският външен министър Сергей Лавров

изслуша доста упреци от западните си колеги, но не им остана длъжен,

посочва вестникът. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой например обвини Русия в "нечестна игра" и "натиск върху Киев", а Лавров го упрекна в непоследователност: не е логично да признаваш, че Украйна има право на избор, "и тутакси да добавяш, че нейното бъдеще е в ЕС". 

Този път украинският въпрос май бе основен дразнител в сблъсъка между мненията на Русия и Запада, констатира "Московский комсомолец". 

Делегатите от ЕС и САЩ в Мюнхен заеха обща позиция, настоявайки украинската власт да се вслуша в мнението на народа, пише "Независимая газета" под заглавие "Призрак на гражданска война над Украйна". 

Екипът на президента Виктор Янукович призова

Западът да приеме Русия да участва в тристранни преговори за бъдещето на Украйна.

Опозицията обаче признава като възможни посредници в уреждането на кризата само ЕС и Запада. 

Ситуацията се изостря, тъй като хората от улицата си поставят различни цели. Половината страна, чийто символ стана киевският Майдан, настоява за радикални реформи и смяна на властовата система. Западните украинци виждат в евроинтеграцията само средство за постигане на тази цел, твърди всекидневникът. 

Другата половина от страната – жителите на Изтока и Юга, целят според него интеграция в евразийското пространство, формирано от Русия, без да се замислят за вътрешни реформи. 

Изданието цитира плана за уреждане на кризата, представен пред делегатите на ЕС и САЩ от украинския опозиционер Арсений Яценюк – предвиждат се спиране на насилието в страната, "освобождаване на заложниците", арестувани от милицията покрай протестите, разследване на "отвличанията, изтезанията и убийствата на активисти" и конституционна реформа, ограничаваща президентските пълномощия, с оглед по-нататъшни "честни и прозрачни избори". 

Според киевски наблюдатели този план обаче не отчита мненията на Източна и Южна Украйна,

пише вестникът. Той съобщава, че местни лидери от управляващата Партия на регионите са решили да формират обществено сдружение "Украински фронт", което да се изправи и срещу т. нар. Национална гвардия, създадена от Майдана, и срещу "западните кукловоди" на протеста. 

Безизходицата и затишието по улиците може всеки момент да доведе до залитане във всяка посока. Конфронтацията добива партизански форми, коментира изданието "десетките автомобили, опожарени в Киев през уикенда". 

"Комсомолская правда" отразява "схватката между Кожара и Кличко", както според и. д. украинския външен министър Леонид Кожара нарекли медиите съботния му диалог в Мюнхен с бившия шампион по бокс Виталий Кличко, един от лидерите на опозицията в страната. 

Кожара приканил Кличко да заяви дали подкрепя "екстремистите, хвърлящи по милицията коктейли "Молотов", и изтъкнал, че в Украйна живеят 8 млн. етнически руснаци: "Да не мислите, че им е приятно, щом европейските политици кажат: трябва да направите стратегически избор, да махнете Украйна от Русия и да я сложите някъде другаде?"

Виталий Кличко отвърнал, че опозицията има желание "да намали напрежението, тъй като кризата в Украйна може да повлияе върху целия регион". Украинският народ е доказал според него, че "може да брани европейското си бъдеще независимо от репресиите". 

"Изходът от кризата е работа на самите украинци. Но в рамките на процеса приятелите на Украйна могат да ни помогнат, докато не е късно", добавил опозиционерът, имайки предвид Европа. 

Предстоящата седмица изглежда ще е решаваща:

окончателно ще разберем по какъв сценарий - мирен или силов, ще се развият събитията в Украйна, пише "Новие известия". 

Всички оратори на снощния протестен митинг в Киев заявиха, че натискът върху Янукович не бива да отслабва, и че борбата ще приключи едва след пълно рестартиране на властта, посочва всекидневникът. 

Коментари 127
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

127 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 1 час

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 4 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 5 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 5 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 6 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 6 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 6 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 7 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 7 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 7 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 7 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 7 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 8 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 8 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове