10

Всеки голям протест вече има свой хаштаг (дума за търсене по тема, която има знак # отпред) в социалните медии. В Тунис е #Jan14, в Египет #Jan26, а в Турция #occupygezi.

След няколко дни на протести в България #ДАНСwithme е основният хаштаг, който се появява в туитове, видеоклипове, публикации в блогове, коментира "Евронюз" (Euronews.com)

#ДАНСwithme е игра на думи, обяснява медията на своята англоезична аудитория: ДАНС е съкращението на Държавна агенция "Национална сигурност" - българските тайни служби. Искрата на протестите бе запалена от нзначението на бизнесмена и депутат Делян Пеевски за неин шеф.

#ДАНСwithme обаче звучи като Dance with me (танцувай с мен, англ. ез.) Някои протестиращи възприемат това съвсем буквално:

 

Протестиращите използват интернет, за да надигнат гневния си глас и да осведомят останалата част от света за събитията в България, видени през техните очи.

В своя публикация (на англ. ез.), озаглавена "Какво се случва в България?" блогърът Георги Маринов дава своя отговор:

"Хората са на улицата, протестират. Във всички големи градове - София, Пловдив, Варна, Бургас вече шести ден десетки хиляди българи се събират за промяна, искайки некомпетентното "експертно" правителство да си тръгне, а парламентът да бъде разпуснат. Искаме достойнството си обратно", добавя той.

"Евронюз" илюстрира статията си и със следния пост на Събина Панайотова в Storify:

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@