Гей-бракът на исландската министър-председателка
Йохана Сигурдардотир   
Източник: ЕПА/БГНЕС
66

Исландската министър-председателка Йохана Сигурдардотир сключи брак с дългогодишната си партньорка, с което стана първият в света правителствен лидер с официален еднополов брак, предаде Ройтерс.

67-годишната Сигурдардотир се ожени за писателката Йонина Леосдотир на 27 юни, когато влезе в сила нов закон, определящ брака като съюз между двама дееспособни възрастни, независимо от техния пол.

Съгласно новия закон, одобрен по-рано този месец от исландския парламент, съжителството им на семейни начала в продължение на години се трансформира в брак.

Лютеранската исландска църква бе разделена по въпроса за еднополовите бракове и църковният й конгрес през април не подкрепи единодушно новия закон.

Епископът на Исландия обаче призова всички енорийски свещеници да спазват закона.

Сигурдардотир, която има деца от предишен хетеросексуален брак, е единственият премиер в света, открито показващ хомосексуалната си ориентация.

Въпреки това сексуалността й никога не е била предмет на обсъждане в Исландия, която, подобно на други северни страни, е известна с толерантността си.

Исландската министър-председателка влезе в историята миналата седмица, като се ожени за дългогодишната си приятелка и стана първият държавен лидер в света, сключил гей брак.

Съседните северни страни обаче едва забелязаха, че 67-годишната Йохана Сигурдардотир се венча с дългогодишната си партньорка - историческо събитие, което въпреки напредъка в признаването на гей правата, би било немислимо на друго място.

Скандинавия има дълга традиция на толерантност към алтернативните начини на живот, а гей законодатели и епископи хомосексуалисти отдавна са част от пейзажа. "Има някаква страст за социална справедливост тук. Че отношението към всеки трябва да е равноправно", каза уважаваният шведски законодател гей Фредрик Федерли.

Активисти за правата на гейовете твърдят, че Европа като цяло има по-добра история на приемане на гейовете по най-високите етажи на властта отколкото САЩ.

"В настоящата атмосфера на американското обществено мнение е невъзможно да си представим американски президент, който открито демонстрира хомосексуалността си и се жени за дългогодишния си партньор", каза Петер Тачъл, говорител на базираната в Лондон група за човешките права на гейовете "Аутрейдж". "В Европа реакцията е напълно различна - на хората просто не им пука".

Макар нито един открито хомосексуален американец да не се е впускал в потенциално успешна кандидат-президентска кампания, хомосексуалистите отбелязаха значителен напредък през последните години в печеленето на други избираеми постове в САЩ, често пъти напълно откровени за връзката с еднополовите си партньори.

В Европа ситуацията варира. Неколцина политици от най-високо ниво не крият хомосексуалността си, в това число шведският министър на околната среда Андреас Карлгрен и кмета на Париж Бертран Делано, смятан за вероятен претендент за президентските избори през 2012 г.

Гей държавен глава обаче би бил невъзможен в силно католически страни. "Никога няма да видим гей премиер в Италия. Властта на католическата църква е твърде голяма", каза Джузепина Масало, на 60 г., от Сицилия, която живее в Рим.

"Имаме институции, които ни карат да вярваме, че да си хомосексуалист просто не е редно". 32-годишният Федерли от време на време сменя парламентарния си костюм и вратовръзка с тежък грим и оскъдни рокли като хомокралицата Урсула. Федерли не крие, че е гей от девет години и сексуалната му принадлежност никога не е била обект на дискусии в политиката.

Предпочитанията му към дрехите на противоположния пол станаха общоизвестни, едва след като критици поставиха въпроса през февруари тази година кой Федерли се е съгласил на предполагаема доста скъпа държавна визита до Канарските острови: Фредрик законодателят или Урсула хомокралицата?

Гейовете в политиката ще са немислими в Африка, където 37 страни имат закони против хомосексуалистите, а лидерът на Зимбабве Робърт Мугабе описа еднополовите партньори като "по-низши от кучета и прасета". Угандийците бяха шокирани от новината за брака на Сигурдардотир с партньорката й, с която тя бе в граждански съюз от 2002 г.

Партньорството прерасна в брак в неделя с влизането в сила на нов закон, легализиращ еднополовите бракове. "Свършено е с обществото им, те нямат никакъв морал", каза говорителката на управляващата в Уганда партия Мари Кароро Окуруту, описвайки брака като "отвратителен".

Източноафриканската държава не одобрява хомосексуалността и обмисля законопроект, който да налага смъртно наказание за някои гейове. Законопроектът предизвика протести в Лондон, Ню Йорк и Вашингтон. Северните страни в Европа са на първо място по гей свободи.

През 1989 г. Дания стана първата страна в света, която позволи гражданските съюзи между гейове, а Лутеранската църква в Швеция ръкоположи миналата година първия си открит гей епископ.

Всички пет северни страни се класираха в първата десетка в проучване от тази година за законните права на лесбийки, гейове и бисексуални в Европа. Дори Финландия, най-отдалечената страна в региона, която по-бавно от съседките си одобри скандинавските лайфстайл тенденции, получи 6 от общо 10 точки.

Русия и Украйна бяха на последните места в индекса "Рейнбоу Юръп" 2010, изготвен от ILGA-Europe - неправителствена организация, представляваща лесбийски, гей, бисексуални и трансполови групи.

Дори в съседните балтийски страни, които имат дългогодишни отношения със северните страни, толерантността към гейовете като цяло е ниска. Еднополовите бракове не са законни и като цяло не се одобряват в Естония, Латвия и особено в предимно католическа Литва.

Гей прайд шествията в Латвия и Литва по принцип привличат тълпи от гневни контрадемонстранти, много по-многобройни от самото шествие. Естонският премиер Андрус Ансип признава, че е до някаква степен консервативен по въпроса за гей браковете.

"Смятам брака за свещен съюз между мъж и жена", каза Ансип. "Но напълно приемам, че еднополовите партньори притежават същия вид законови гаранции като гражданските бракове в момента".

Коментари 66
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

66 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 4 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче