226

Р уски бойни самолети нанесоха нови удариха по позиции на „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия, но руските сили бяха обвинени, че са атакували и цивилни, както и опозиционни групировки, борещи се срещу ИД и сирийския президент Башар ал Асад.

Първоначално беше съобщено, че са поразени позиции на „Ал Кайда“ и ислямистки бунтовници в северозападната сирийска провинция Идлиб и в централната Хама. „Четири руски бойни самолети атакуваха бази на Джайш ал Фатах (Армията на завоеванието) в Джиср аш Шугур и Джабал ал Зауйя“ в провинция Идлиб, посочи източник от сирийските сили за сигурност, цитиран от АФП. Удари били нанесени също по позиции на въоръжени групи, бази и оръжейни складове в Хауаш в провинция Хама.

„Армията на завоеванието“ включва „Фронта Ан Нусра“ – сирийския клон на „Ал Кайда“, и ислямистки групи като „Ахрар ал Шам“. „Ан Нусра“ и „Ахрар ал Шам“ се бият срещу режима на президента Башар Асад, но също срещу „Ислямска държава“.

По-късно в четвъртък говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков обяви, че руските въоръжени сили са нанесли нови въздушни удари по пет позиции на ИД в Хама и Идлиб.

„Попречихме на бойците на ИД да възстановят команден пост в провинция Хама, който бе унищожен от ударите на нашите самолети на 30 септември“, заяви Конашенков.

Освен това руските ВВС са бомбардирали тренировъчен лагер на ИД в Маарет ан Нуман в провинция Идлиб и команден пост на ИД северно от Джиср аш Шугур в същата провинция, добави говорителят на руското министерство на отбраната.

Междувременно опозиционна група, представляваща етническите тюркмени в Сирия, обвини Москва, че първите въздушни удари на Русия в Сирия, които Москва каза, че са били насочени срещу бойци на групировката ИД, са

поразили обекти на Свободната сирийска армия и са убили десетки цивилни,

предаде Ройтерс.

Райони в провинциите Хомс и Хама, в които живеят етнически тюркмени, са били обстрелвани вчера от руските самолети, заяви базираната в Турция групировка Сирийско тюркменско събрание. В село Телбисех в Хомс са били убити 40 цивилни, в това число и тюркмени.

Тюркменските милиции в Сирия, наречени Сирийски тюркменски бригади са съюзници на Свободната сирийска армия, сражаваща се срещу силите на Башар ал Асад. Тези милиции са обект на атаки както от силите на режима, така и от групировката ИД, пояснява Ройтерс.

„Ние категорично осъждаме Русия, която неудовлетворена от безграничната си подкрепа за един брутален режим, сега засипва с дъжд от бомби сирийския народ, обещавайки му „демокрация“, се казва в изявление на Сирийското тюркменско събрание, цитирано от Ройтерс.

Групировката е базирана в турския град Газиантеп и е подкрепяно от правителството на Турция, което е против Башар ал Асад, допълва Ройтерс.

Американският сенатор Джон Маккейн също заяви днес, че

при първите руски въздушни удари в Сирия една от мишените били бунтовници в Свободната сирийска армия, подкрепяна от САЩ,

съобщи Ройтерс. „Мога с абсолютна сигурност да потвърдя пред вас, че имаше удари срещу бойци от Свободната сирийска армия, които бяха въоръжени и обучени от ЦРУ, защото имаме комуникации с хората там“, заяви Маккейн, председател на сенатската комисия за въоръжените сили, в интервю за Си Ен Ен.

За удари срещу обучени от ЦРУ сирийски бойци съобщи пред Ройтерс и командир на бунтовническа група.

Два руски въздушни удара били нанесени днес по тренировъчен лагер, използван от бунтовническата група „Лиуа Сукур ал Джабал“ в провинция Идлиб, заяви Хасан Хадж Али. Близо 20 ракети били изстреляни срещу лагера, уточни командирът на групата, обучена от ЦРУ в Катар и Саудитска Арабия. Това е поне третата група в състава на Свободната сирийска армия, съобщаваща, че е станала мишена на въздушни удари, за които Русия твърди, че извършва срещу ИД, отбелязва Ройтерс.

Руският президент

Владимир Путин нарече съобщенията за цивилни жервти „информационни атаки“,

предаде ТАСС.

Други страни вече повече от година нанасят удари по сирийската територия. Тези действия се извършват без резолюция на Съвета за сигурност на ООН и без съгласието на сирийските официални власти. Към нас беше отправено подобно искане и ние имаме намерение да се борим именно с терористичните организации, каза руският лидер, визирайки факта, че Сирия е поискала помощта на Русия.

Що се касае до информациите на медиите, че страда цивилното население, ние сме готови за подобна информационна атака, каза руският президент, като подчерта, че първата подобна информация за жертви сред цивилното население се е появила още преди руските самолети да започнат да изпълняват полети над Сирия.

Извършеният от Русия анализ на данните след началото на въздушните удари в Сирия показва, че

руските самолети са ударили единствено мишени на „Ислямска държава“,

заяви и представителят на руските Въздушно-космически сили Игор Климов, цитиран от РИА Новости и Ройтерс. „През изминалото денонощие са изпълнени в пълна степен всички задачи, възложени на руската авиационна група по нанасяне на прецизни въздушни удари по обекти на ИД в Сирия. Данните от обективния контрол показват, че ударите на руската авиация са били нанесени единствено по обекти на терористичната инфраструктура на групировката ИД“, заяви Климов.

„Нито един въздушен удар по гражданска инфраструктура, където може да има мирни жители, не е бил планиран и не е бил извършен“, подчерта той.

Руската авиация не е нанасяла удари по обекти на гражданската инфраструктура, „още повече по сгради, където биха могли да се намират мирни жители“. „За да се изключат жертви сред мирното население, обектите за ударите на руската авиация се определят само след щателно разузнаване, установяване на принадлежността им към терористичната инфраструктура, определяне на точните координати и потвърждаването на присъствието на бойци там по други канали“, уточни и генерал Конашенков.

По думите му за получаване на достоверна информация за местоположението на терористите и резултатите от огневото поражение активно се задействат

средствата на космическото разузнаване и безпилотни летателни апарати.

Военните действия на Русия в Сирия пораждат риск от удължаване на конфликта в тази страна, предупреди говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от Ройтерс.

Ърнест определи руските военни удари в близкоизточната държава като

безразборни.

Москва рискува да се въвлече по-дълбоко в конфликта с тези операции, подчерта той пред журналисти.

В Сирия трябва да се нанасят удари по „Ислямска държава“, не по други, призова френският президент Франсоа Оланд. „Ставащото отново потвърждава, че, първо, трябва да има политически преход без Башар Асад, второ, че сирийският режим незабавно трябва да спре да бомбардира цивилно население и трето, въздушните удари да се нанасят срещу ИД. Всички удари, който и да ги нанася – мишената трябва да е ИД, а не други“, заяви френският президент.

Според германската канцлерка Ангела Меркел обаче

на гражданската война в Сирия може да се сложи край само с помощта на Русия.

В реч за бежанската криза Меркел каза, че е необходимо да се решат проблемите, които карат хората да бягат от домовете си. „Това е особено вярно за Сирия, където всички от години знаем, че може да има решение само с помощта на Русия“, каза Меркел в реч в Източна Германия по повод наближаващата 25-годишнина от обединението на Германия.

Коментари 226
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

226 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 4 минути

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 11 минути

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 3 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 3 часа

Към момента няма данни за пострадали

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 3 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 3 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 4 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов