0
32 г одини след последния им концерт в още социалистическа България една от най-популярните италиански поп рок групи - "Пух" (Pooh.it), се завръща на сцената в НДК.

Концертът е от 20 ч. на 28 октомври в зала 1, а от днес започва продажбата на промоционални билети.

Те са на цени от 20 и 30 лв. и могат да бъдат купени до края на месеца на касата на организаторите от "Кантус фирмус" в зала "България", билетния център на НДК и на TicketsBG.com.

Италианците, които сега са в състав Роби Факинети, Ред Канциан и Доди Баталия, включват България като една от малкото дестинации, след САЩ и Канада, в турнето си извън Италия.

Музикантите ще представят новия си албум Dove Comincia Il Sole ("Където слънцето изгрява") предимно в родината си.

У нас те ще изпълнят едни от най-популярните си хитове в съпровод на музикантите от оркестър "Класик ФМ М-Тел".

Музикалният път на "Пух" продължава вече над 40 години, като за това време те успяват да се превърнат в една от иконите на италианската естрада.

"Пух" е една от малкото западни групи, които изнасят концерти у нас още през 70-те години, много преди смяната на режима, и то не веднъж.

"Обиколихме страната от единия до другия й край. Пяхме в над 6-7 града. Във Варна шоуто беше велико. Тогава се впечатлихме от публиката ви - тя е много чиста", спомнят си италианците в интервю за в. "Стандарт", дадено през 2008 г., когато бяха за кратко у нас поради ангажимент.

"Валеше сняг, а аз носех фотоапарат и заснех опашката пред касите отвън. За един час бяха продадени 4000 билета! Невероятно. Имахме по два концерта на ден", разказва басистът Ред Канциан.

Преди няколко години "Пух" отбелязаха и колко променена и разхубавена, макар и по различен начин, им се струва сега България. Те си спомниха и с мъка и възхищение за колегата си Емил Димитров, с когото се сближили тогава.

В началото на 2009 г. у нас бе издаден ексклузивен лайв албум на "Пух" за българския пазар, който в Италия бе разпространен в ограничен тираж.

От тази група тръгва кариерата и на друга италианска звезда - Рикардо Фоли, който е неин вокал в края на 60-те и началото на 70-те.

Като част от бийтпоколението, в началото те правят много кавъри на американски и британски песни, а по-късно стават известни най-вече с любовни парчета в стил мелодичен поп рок (често ги наричат за банда за млади момичета и тийнейджъри). През 70-те издават няколко албума, които ценят и почитателите на прогресивния рок.

"Пух" записват няколко десетки студийни албума, вкл. 15 златни и 44 платинени, и стотици хитове, изнасят хиляди концерти и получават над 50 награди в различни категории.

Албумът им Pasifal от 1973 г. e ненадминат по продажби - само за 10 дни след издаването му са продадени копия с тираж от 400 хил. екземпляра (предишния рекорд за такъв период от време е 100 хил. копия).

Италианците са носители и на най-престижния орден в родината си - "Рицари на Република Италия", заради приноса за популяризиране името на нацията чрез музиката си.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@