6
Ме ей на тоталитарното изкуство ще е един от четирите музейни комплекса в София според концепцията на Министерството на културата (МК), одобрена на днешното правителствено заседание.

Останалите три са: Национален музей на визуалните изкуства, Национален музеен комплекс "Арсенала" и Музей на София.

Концепцията за водещи столични музеи бе внесена от културния министър Вежди Рашидов.

Музеят на тоталитарното изкуство ще бъде разположен в сградата, където се помещаваха студиата на бившата телевизия "7 дни" в жилищен район "Изгрев", на ул. "Лъчезар Станчев" 7.

Националният музей на визуалните изкуства (т. нар. "Български Лувър") ще включва Националната галерия за чуждестранно изкуство и колекцията на Националната художествена галерия в комплекса от сгради в карето между бул. "В. Левски" и улиците "Московска", "19 февруари" и "Оборище" (бившите сгради на някогашния Висш машинноелектротехнически институт "В.И. Ленин").

Националният музеен комплекс "Арсенала" ще обедини зоната около Софийския арсенал (зад хотел "Хилтън"), където ще е бъдещият Музей на съвременното изкуство.

Музеят на София пък ще бъде разположен в сградата на сегашната Национална художествена галерия - някогашния царски дворец.

Концепцията за водещи столични музеи може да се види в раздел "Нормативни документи", секция "Проекти на нормативни документи", на сайта на министерството на културата.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@