Л аваш е името на традиционния хляб, който правят години наред в Армения.
За произхода на лаваша спорят още две държави - Иран и Азербайджан. Независимо откъде идва, хлябът има невероятен вкус, диетичен е и се състои само от три съставки - брашно вода и сол.
Дали това означава, че е лесен за приготвяне?
За тайните на традиционната арменска кухня разказва 74-годишната Ема Аркасян. Научила се да прави лаваш, когато била на 18 г. Споделя, че на ден може да направи между 150 и 200 хляба.
"През зимата бройката стига дори до 400", казва баба Ема.
Тайната на хляба
Рецептата е една и съща вече 3 хил. години и се предава от поколение на поколение.
Тестото се приготвя вечерта и престоява до изгрев слънце.
На сутринта се оформя на топчета. Традиционният лаваш се пече в пещ под земята, температурата ѝ достига до 480 градуса.
Снахата и съседките на възрастната жена ѝ помагат за изпичането му.
Как се оформя и изпича хляба вижте във видеото горе.
Има и предсказание, свързано с арменския хляб.
"Когато сънуваш лаваш, това е знак за благосъстояние и щастлив живот", споделя 74-годишната жена.
А как да приготвите традиционен български хляб, вижте тук:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!