Л егендата гласи, че на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон “открива” тайната за производството на шампанско.
От тогава денят се счита за рожден ден на пенливата напитка, символизираща разкош и блясък.
Когато монахът вкусил откритието си, възкликнал „Елате бързо, вкусвам звездите“.
Още през 1891 г. с Мадридския договор, названието „Шампан“ Champagne е защитено и се отнася за вина, произведени само в тази провинция и съответстващи на традицията и стандарта.
Според легендите, на смъртния си одър, монахът продиктувал рецептата на своето откритие.
Сред правилата, които Дом Периньон извежда за производството на добро шампанско, най-важното е то да се прави от грозде пино ноар.
То не бива и да е напълно узряло – не съвсем узрелите зърна дават вино, което е по-склонно да започне процеса на вторична ферментация.
Периньон е от малцината, които съзнават важността на бутилирането.
Неговата рецепта повелява реколтата от предната есен да отлежава в бъчвите до късно лято и сетне се бутилира, но преди това към всяка бутилка се добавя по лъжичка от вълшебната смес на бенедиктинският монах:
„Към бутилка вино се добавя половин килограм захар, 5-6 костилки от праскови, смляна канела и мускатов орех. Сместа се разбърква и към нея се добавя половин литър коняк. Всичко това се кипва, прецежда и отново се оставя да заври“.
Ето защо не е учудващ факта, че годишно се изпиват по около 3 милиарда чаши шампанско.
Във видеото горе вижте най-новия продукт на компанията за луксозни сладкарски изделия, която произвежда желирани мечета, загасени в шампанско „Дом Периньон" и поръсени със златни 24-каратови люспи.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!