0

"Убийството към доклада", под това саркастично заглавие германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" публикува голяма статия от своя кореспондент Михаел Мартенс за убийството на Емил Кюлев и за връзките между бившите комунисти, агентите на тайните служби и престъпния свят в страната, разказва радио "Дойче веле".

Констатацията в последния доклад на Еврокомисията за България и Румъния звучи сурово. Необходими са неотложни мерки, включително и в досега доста безрезултатната борба срещу корупцията на най-високо равнище.

В България трябва мощно да се усили борбата срещу организираната престъпност, ако страната иска да бъде готова за еврочленство още през януари 2007 година, предупреждава докладът.

На следващия ден обаче в София снайперист застреля олигарха Емил Кюлев.

Това може да задълбочи съмненията относно готовността на България за присъединяване към съюза.

Смъртта на Кюлев може да се нарече убийство, съпътстващо доклада. Разстрелът на бизнесмена, който се смята за втори по богатство в България, е апогей на безпрецедентната дори и в Балканския регион серия от мафиотски убийства в България.

Според българското МВР само през миналата година в страната са извършени над 150 поръчкови убийства. Списъкът на сензационните ликвидации добре онагледява мащабите на кървавата поредица.

В началото на октомври в София бяха застреляни една бивша митническа шефка и нейният шофьор. На 26 август близо до черноморския град Бургас с изстрел в гърдите беше убит собственикът на футболния клуб "Локомотив" - Пловдив.

През октомври 2004 с три изстрела в сърцето беше убит един роден в Русия гражданин на САЩ, работещ в застрахователния бизнес. Друг престъпник загина няколко седмици по-рано в престрелка на паркинг.

На 30 юли 2004 г. в един ресторант на открито бяха убити престъпен бос и неговите петима телохранители. На 14 юни същата година пред магазин в столицата беше убит предполагаем престъпник, а 10 дни по-рано в софийско кафене дегизирани като попове убийци застреляха потенциален конкурент.

Авторът Михаел Мартенс продължава още изброяването на поръчковите убийства, което приключва с Илия Павлов.

В деня на своята смърт Павлов беше дал показания по делото за убийството на Луканов, припомня авторът.

Бившият социалистически министър-председател Андрей Луканов, убит през 1996 г., играеше по едно време доста мъглява роля в милиардния покер на руско-българските газови отношения, в които участваше и холдингът на Павлов "Мултигруп".

Българите вече са привикнали със съобщенията за насилствена смърт на един или друг престъпник, но последният случай занимава обществеността толкова интензивно, колкото досега я е занимавало само убийството на Илия Павлов.

Най-вече моментът, в който беше убит Кюлев, буди у мнозина подозрения.

Бившият вътрешен министър Бонев каза, че убийците едва ли са се интересували от съвпадението с доклада на еврокомисията, но мнозина смятат обратното.

Целта била да се възпре сближаването на България с ЕС, заяви пред парламента вътрешният министър Румен Петков. Срещу Кюлев нямало заплахи, той се движел без телохранители, което говорело, че смъртта му не е свързана с разчистване на сметки, а с публикуването на доклада, каза Петков.

Според консервативната опозиция обаче оценките на вътрешния министър не бива да се взимат за чиста монета, защото Петков е сред проверените кадри на БСП на премиера Станишев, която доминира в новото правителство.

България се нуждае от истинска дълбока структурна реформа на правосъдието, казва се в коментар на парламентарната фракция на "Демократи за силна България" начело с изявения антикомунист и бивш министър-председател Иван Костов.

Костов и неговите привърженици смятат, че БСП е просто пребоядисана наследничка на някогашната партия-държава, а мрежата от нейните кадри все още в значителна степен контролира икономиката на страната.

Организираната престъпност е рожба на бившата компартия и на тайните й служби, смятат ДСБ. Противниците на самовлюбения и тежък като характер Иван Костов припомнят, че и по време на неговия мандат не беше сторено достатъчно срещу мощния подземен свят.

Убитият Кюлев през 80-те години работи в българското МВР, по-късно върти бизнес с Русия, а баща му от едно време поддържа добри връзки с КГБ. Всичко това доста добре съвпада с представата на десните в България, че влиянието на някогашните властници все още е непокътнато.

И убитият през 2003 г. Илия Павлов започнал през 80-те години кариерата си в сумрачната сфера на комунистическите тайни служби.

Биографиите на Кюлев и на Павлов са типични за определена група бизнесмени,
които получиха огромно влияние и натрупаха богатства по време на мандата на социалистическото правителство в средата на 90-те години.

Бившият шеф на Националната служба за сигурност Атанасов приглася на Костов. Сегашното правителство, в което влизат БСП, НДСВ и ДПС, се състояло от хора, които по един или друг начин произхождали от комунистическата партия и нейните тайни служби.

Според Атанасов проевропейската реторика на кабинета е лицемерна. Те оповестяват, че уж имат волята за приемането на България в ЕС, на практика обаче отзад прозират само икономически интереси, които се стремят към европейските пари, но не и към европейските правила. С тези думи "Франкфуртер алгемайне цайтунг" цитира Атанас Атанасов.

БСП около младия партиен лидер Станишев отхвърля подобни обвинения, наричайки ги конспиративни теории, продължава по-нататък авторът Михаел Мартенс.

Партията обаче трябва да постигне бързи успехи в борбата срещу бандитската война по софийските улици, ако иска убедително да се дистанцира от обвиненията.

В пасажа за кметските избори в София Мартенс припомня, че след обвиненията в корупция досегашният кмет Стефан Софиянски предвидливо си е набавил имунитета на депутатския мандат, а Бойко Борисов се представял като самотен боец, далеч от всички партии.

Този мъж с доста ръбове навремето беше телохранител на комунистическия диктатор Тодор Живков и на царя-премиер Симеон Сакскобургготски, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

А когато работеше в МВР, винаги се явяваше пръв на местопрестъпленията на поръчковите убийства и ръсеше запомнящи се фрази за борбата срещу организираната престъпност пред непрестанно съпровождащите го камери.

Популярността му изобщо не пострада от факта, че и под негово ръководство престъпленията обикновено си оставаха неразкрити.

Ако спечели изборите в София, Борисов може да основе и собствена партия, смятат в българската столица, и да търси подкрепа за нея най-вечер сред разочарованите привърженици на БСП.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 47 минути

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 1 час

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 2 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 2 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 3 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 3 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 3 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 3 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 3 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 3 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 4 часа

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 4 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация

<p>Изпращане на войски в Украйна не е изключено</p>

Ако Москва пробие фронтовите линии: Изпращане на войски в Украйна не е изключено

Свят Преди 4 часа

Това заяви френският президент в интервю, публикувано днес

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Любопитно Преди 5 часа

"Тя все още има своето малко кафяво лице, кръгло, плитките си, косата си"

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

Свят Преди 5 часа

ЕС доставя оборудване за ливанските въоръжени сили

Добавят Бионсе във френски речник

Добавят Бионсе във френски речник

Любопитно Преди 5 часа

За новия успех на Бионсе четете в следващите редове