0

Каква ще е ролята на българина Виктор Крум в останалите две книги до края на поредицата за Хари Потър? Засега знае само писателката Дж.К.Роулинг, която обеща на феновете да го спомене отново, но по-нататък.

Преди време шефът на агенцията за национална туристическа реклама обяви: "Фактът, че през 2005 г. милиони деца и техните родители ще научат името на България и на един от най-великите български владетели - Крум, е шанс, който можем да използваме."

"Представям идеята пред много хора, за да видя как реагират. Много от тях се смеят и смятат, че е несериозна работа - хлапашка история. Хари Потър обаче е културен и комерсиален феномен. България има шанс да бъде част от тази история...", коментира Ивайло Гюров пред в. "Дневник" под заглавие "България може да се рекламира като страната на Виктор Крум".

Конкретният повод е и филмът на Майк Нюъл по "Хари Потър и Огненият бокал", за който след неуспешен кастинг за ролята в София продуцентите избраха

млад българин, живеещ в Лондон - Станислав Яневски, наричан свойски Стан

"Много ми се иска да използваме тази възможност, за да кажем, че Крум е истински владетел, който е бил за своето време един от тримата владетели на Европа. Защото по неговото време е имало само Франкска империя, Византия и България.

Това са били трите европейски държави. Много малко хора го знаят. Така че страната трябва да се представя като древна и единствената в Европа, която е запазила името си и мястото на съществуване.

Така стигаме до конкретните резултати за туризма. Когато много деца поискат да дойдат в България, те ще си доведат и родителите. Това автоматично променя облика на потока от туристи, които ще идват в страната. Става дума за семейни хора с деца, които са представители на средната класа и харчат повече пари", обясняваше Гюров.

Идеята не беше лоша, имаше обаче едно "но...": по това време знаехме какво се случва в първите пет романа от поредицата на писателката Дж.К.Роулинг - а българите се появяват чак в четвъртия. А според замисъла на авторката историята е в седем части.

Ами ако Крум бъде изкушен от лорд Волдемор и избере пътя на черната магия? Ако загине унизен или постъпи недостойно?

Тези въпроси стават особено актуални с излизането на предпоследната книга - "Harry Potter And the Half-Blood Prince".

Предварително от нея беше известно само, че ще има нов министър на магията, един от героите ще умре и това няма да е един от двамата антагонисти - Хари Потър и лорд Волдемор, както и че нечистокръвният принц от заглавието, дете на магьосник и обикновен "мъгъл", е някой трети.

Впрочем писателката твърди, че се вдъхновила за образа на българската спортна звезда от

това, което е чувала за футболната ни знаменитост Христо Стоичков

В четвъртия роман от поредицата, който излезе в оригинал още преди на български да бъде преведена първата книга, Дж.К.Роулинг описва и цял отбор българи, който участва във финала на световното първенство по куидич (магьосническия спорт, който се играе върху летящи метли и има прилика с бейзбола, баскетбола и други отборни дисциплини).

В решителния мач нашите се явяват срещу тима на Ирландия, като водят със себе си за финалното шоу и цял танцов състав вили (самовили?), които омайват публиката на стадиона.

Звездата обаче е една - Виктор Крум. Подобно на самия Хари Потър, и той е трябвало да свиква със славата от ранна възраст - по-нататък в книгата се оказва, че е още ученик.

Той е най-младата звезда в световния куидич, но и отличен в магьосническия занаят, който усвоява в източноевропейското училище "Дурмщранг" под вещите напътствия на проф. Каркароф, бивш привърженик на лорд Волдемор.

(Още в четвъртата книга от поредицата на Дж.К.Роулинг бе намекнато, че магьосниците от нашия регион обучават възпитаниците си в Тъмните изкуства, а преподавателят и ментор на Виктор Крум бе разкрит като бивш смъртожаден, който след възкръсването на Черния лорд бяга панически, изоставяйки учениците си.)

Именно Виктор бива избран да представлява своя регион в международния Тримагически турнир, в който участват още състезатели от англосаксонското "Хогуортс" и френското "Бобатон".

След като присъства в петата книга само задочно, чрез писмата, които си разменя с Хърмаяни, а магьосническия свят е на прага на гражданска война, някои негови фенове сега се надяват, че той ще предприеме нещо радикално и ще зареже "Дурмщранг", за да се премести да учи в Англия, в "Хогуортс".

Многобройните поклонници на романите имат и други хипотези какво ще се случи оттук нататък в света на магьосниците и мъгълската (немагическа) реалност. Една от големите интриги всъщност е

на чия страна ще застане българинът в предстоящата война между добрите и лошите

Като мегазвезда в куидича, където играе на ключовия пост търсач, Крум е идол на милиони и заявена от него подкрепа би донесла ползи на всеки от двата противникови лагера.

Освен това, за разлика от Хари, той е доста старателен в учението и се предполага, че е трениран както в черната магия, така и в защитата срещу Тъмните изкуства.

Училището му "Дурмщранг" е бастион за привържениците на чистата магьосническа кръв (каквито са и слидеринците в "Хогуортс"), затова не е изключено Виктор да заеме тяхната страна.

Чувствата му към 16-годишната вече г-ца Грейнджър обаче са също така силни и нищо чудно заради нея той да се присъедини към противниците на Черния лорд, обединени в "Ордена на Феникса".

Мрак над България (фен фикшън)

В сайта TheDarkArts.org могат да се намерят дори историйки от типа "фен фикшън", в които българинът е главен герой.

В една от тях, озаглавено "Darkness over Bulgaria" (Мрак над България), се разказва как възкръсналият лорд Волдемор се е насочил към Източна Европа, превзел е българското министерство на магията, а неговите верни привърженици, известни като "смъртожадни", тероризират населението, като избиват т.нар. "мътнороди" (хора с немагически произход, дръзнали да усвояват магическите умения) и наказват магьосниците, дръзнали да контактуват с тях.

Според фабулата Виктор се завръща в своето училище за магии и вълшебства, скрито вдън гори и планини някъде из Източна Европа, въпреки предупрежденията, че Лорд Волдемор би могъл да има много привърженици там.

Опасенията се потвърждават - Каркароф и един от учениците на име Драган Иванов нападат Крум и само намесата на неговите приятели предотвратява по-сериозните последствия за сърцатия българин.

Този инцидент, както и тревогата за съдбата на английската му приятелка Хърмаяни Грейнджър, която е изложена на допълнителен риск заради мъгълския си произход, обаче са основание Виктор да поеме към Великобритания. Преди да отпътува, той получава писмо от самия Хари Потър...

Легендата за Виктор Крум (още фен фикшън)

Друга история, озаглавена "Легендата за Виктор Крум", се спира на произхода на българския търсач. Според автора той е най-младият потомък на хан Крум Страшни, който пиел кръв от обкования със сребро череп на врага си.

По-интересно е обаче откъде наследява майсторството си в куидича. Хипотезата на автора е, че това идва по майчина линия - от майка му Валя Соколова. Тя била най-малкото дете в многолюдно семейство и талантлив играч на куидич с перспективи да я вземат в националния отбор.

Когато става на 14, фамилията й решава да я омъжи за свещеника Анатоли Крум. До женитбата си на 17-годишна възраст и раждането на Виктор, тя обаче продължава да се лети на метлата в отбора на "Крейнс ъв Пловдив" (Пловдивските жерави).

По-подробно тази история е разгърната и в "Коледари: Легендата за Виктор Крум", където същият автор описва участието на младежа в традиционния български обичай "коледуване".

Там става ясно, че прякорът на майка му е Блек хоук (Черния сокол) и че тя е единствената жена, причинила смъртен случай на куидичното игрище в най-новата история на играта.

Естествено, ако потърсите "Viktor Krum" в интернет, ще намерите и множество илюстрации. Феновете рисуват както участието на българина в Тримагическия турнир, където негов съперник е самият Хари Потър, така и училищния бал, на който го съпровожда 14-годишната по онова време Хърмаяни Грейнджър.

Той вече разполага и със собствени фенсайтове като Silentbard.net/Krum, където са събрани всички новини за героя и за актьора, който изпълнява ролята му във филма.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 1 час

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 1 час

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 5 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 5 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 5 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 6 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 6 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 7 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 7 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 8 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 8 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба