Главният прокурор: 0% контрол върху печатницата в Костинброд от главния секретар на МС
Главният прокурор Сотир Цацаров пристига за пресконференцията   
Източник: БГНЕС
364

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви на пресконференция днес, че още в петък Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство - за длъжностно престъпление и за престъпление, свързано с политическите права на гражданите, по случая с намерените бюлетини в Костинброд.

Досъдебното производство е срещу виновните длъжностни лица, без да се назовават поименно. Няма привлечени обвиняеми лица, уточни прокурор Роман Василев.

Пресконференцията, в която участваха общо осем прокурори, продължи повече от два часа.

В отговор на въпрос

Сотир Цацаров каза, че не може да се говори за вина на Министерския съвет,

който е възложител на поръчката за отпечатването на бюлетините в печатницата "Мултипринт" в Костинброд, а за евентуална отговорност на длъжностни лица от състава на Министерския съвет или от състава на администрацията на МС.

Лицето от администрацията, което е сключвало договора е главният секретар на МС. Той е разпитван два пъти като свидетел до момента. За отпечатването на бюлетините и съхраняването на това, което ви показахме, не е упражнен никакъв контрол от страна на възложителя, категоричен е Цацаров.

Извършват се разпити и по отношение на охраната на печатницата, от ръководството на МВР се изискват документи по охраната. Разпитан е началникът на РУ МВР Костинброд.

Преглеждането на записите от охранителните камери, както иот  камерите, които фиксират целия производствен процес, ясно ще покажат дали в производственото помещение, или в другите помещения, е присъствала охрана.

Бюлетините са намерени в складове, които са буквално без патрони, според справката на ДАНС. Те не са били пазени от никого. Цялостната организация на охраната е по договор, предвидена в съответни документи от МВР.

Изискваме документите, за да видим, чии са били задълженията да организира охраната,

каза Цацаров.

Трудно мога да си представя, че една държава, която прави избори, отпечатването на бюлетини се възлага на частна фирма и на тази частна фирма й се възлага транспортът, каза главният прокурор.

"Говорим за нормален процес. Извинявайте, но тази държава разполага с печатница на БНБ, тя разполага с достатъчно възможности да осъществи превозването до областните администрации.

Защо ни е обществена поръчка за отпечатване на бюлетини и защо са ни всички тези неща – имало ли патрон, нямало ли патрон, когато държавата съвсем спокойно може да определи къде да бъдат печатани бюлетините. Тук е въпрос на конструиране на Изборния кодекс", каза Сотир Цацаров.

Още в началото на пресконференцията той съобщи, че е информирал президента Росен Плевнелиев по телефона за сигнала и започналото разследване на случая в петък вечер в 22 ч. 10 мин.

На пресконференцията

бяха показани снимки на опаковани бюлетини, намерени в Костинброд, с надписи Кърджали, Варна, Пазарджик, Шумен

и други избирателни райони, както и с надпис Външно министерство. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов определи това като смущаващо. Ако приемем, че това е брак, имаме брак за всеки многомандатен избирателен регион, каза Цацаров.

Той обясни още, че в РИК има определено количество бюлетини - резерв, с които, при нужда, се сменят, ако се окаже, че в секциите има некачествени бюлетини. Така той индиректно посочи, че по закон не може в печатницата в Костинброд да се съхранява резерв.

Общото количество е 22 палета с бюлетини, каза прокурор Роман Василев, като обясни, че в това количество има и брак. В отговор на въпрос той уточни, че бройката 350 хиляди е била посочена от собственика на печатницата. Прокуратурата все още не знае точната бройка, тъй като палетата с бюлетини само са били охранявани, но не са били разпечатани.

Пред журналистите бяха извършени процесуално-следствени действия, като двама от журналистите бяха вписани в протокола като поемни лица. Отворен бе плик, в който се оказа, че има бюлетини, предназначени за 24 избирателен район - София. Роман Василев сравни с мостра от същия избирателен район и се оказа, че двете бюлетини са абсолютно идентични. Извадени бяха и бюлетини за Кърджали.

Пред репортерите бе направен оглед на бюлетините. Нито една от тях не беше белязана за определена партия.

Нашето становище е, че тези бюлетини трябваше да бъдат изолирани, каза Борислав Сарафов. Малко преди това по време на пресконференцията журналист въкликна, че всъщност прокуратурата няма пълна информация от кои райони са бюлетините и дали не става дума за брак. 

В началото на пресконференция Сотир Цацаров потвърди, че сигналът за случая е бил внесен от Мая Манолова от БСП.

На базата на проверката от ДАНС Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство -

за длъжностно престъпление и за престъпление, свързано с политическите права на гражданите. Незабавно след това са извършени и първите действия по разследването.

Президентът бе информиран за случая не защото прокуратурата дължи отчет някому, а защото следващият ден бе ден за размисъл, а в неделя предстояха избори, каза Цацаров.

Първото нещо, което г-н Плевнелиев постави като първостепенна задача е осигуряването на охрана, уверих го, че това е направено, каза главният прокурор.

Предложих на президента, че разумният подход би трябвало да бъде до приключването на парламентарните избори прокуратурата да работи активно, но в никакъв случай да не изнася информация, г-н Плевнелиев прие напълно това, каза още Цацаров.

"На следващия ден станалото в Костинброд бе оповестено от една медия. Около 17.00 ч., поради огромния медиен интерес, Прокуратурата бе принудена да публикува прессъобщение. Това прессъобщение никъде не сочи, не адресира, дори не намеква за политическа партия.

За мен е необяснимо защо една политическа партия идентифицира себе си с този инцидент, за да твърди, че Прокуратурата е свалила техния резултат с 5 - 6 %. Реакцията на останалите политически партии беше експлоатация на събитието. Прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация, че е адресирала към определена политическа партия, че е повлияла на резултатите", каза Сотир Цацаров.

Прокурорите, които са достойни, не са анонимни,

а прокурори, които са достойни или недостойни са малко по-грамотни от човека, писал писмото, коментира главният прокурор по повод скандала от сутринта

Странно ми се вижда, че вчера когато бе обявено че ще бъде поискан имунитет (на Цветан Цветанов - б.ред.), че днес ще има пресконференция и тогава някой заяви, че сме смъкнали 5-6 %, каза Цацаров.

"С какво повлияхме? Че осъдихме двама активисти на ДПС? Че спряхме тези бюлетини?", попита главният прокурор и уточни, че за купуване на гласове за тези избори са били осъдени двама души, като и двамата са купували гласове за ДПС.

Цацаров потвърди, че документите, получени снощи по имейлите на медии от името на "достойни прокурори", не са фалшифицирани, истински са, но са копирани избирателно.

"Поставя се въпросът - откъде биха могли да дойдат тези документи? До настоящия момент тези документи не са се намирали в прокуратурата, те пристигнаха при прокуратурата преди половин час. Дотогава се намираха в ДАНС, извършваща проверката", обясни главният прокурор.

Пред журналистите бяха представени и снимки на Постановлението, с което се възлага проверката на ДАНС. Оригиналът на постановлението остава в прокуратурата, а копие се дава в ДАНС, това копие се подписва от агента на ДАНС, който го получава. На представените в интернет снимки, подписът на агента присъства.

По-рано днес служебният премиер Марин Райков определи като недопустимо изтичането на информация от страна на институции, които са призвани да опазват реда и законите в държавата.

На въпрос в какви отношения е с Делян Пеевски, Цацаров каза, че го познава като следовател и народен представител. "Познавам го така, както познавам Борисов, Цветанов, Фидосова и прочие. Той беше следовател", каза Сотир Цацаров.

Зам.-главният прокурор Ася Петрова представи информация за образуваните досъдебни производства преди изборите, сързани с купуване на гласове и други престъпления, свързани с изборното законодателство. Образувани са били общо 64 досъдебни производства, вече има двама осъдени.

Коментари 364
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

364 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 2 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 3 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 4 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 5 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 6 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 6 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна