Цачева: Депутатите си отиват, парламентаризмът остава
Източник: netinfo
339
Ду утатите от ГЕРБ отчетоха законодателни успехи, но признаха, че са длъжници на пенсионерите, социално слабите, пациентите и образованието. От БСП заявиха, че 41-то Народно събрание е най-слабото след 1989 г.

Това се случи днес - на последното, заключително заседание на 41-но Народно събрание (НС), което от 15 март се разпуска с указ на президента. За пръв път от началото на протестите огражденията около сградата на парламента са свалени.

Най-важно за България днес е да не допуснем повторение на политическата криза отпреди 16 години, каза в изявление от името на ПГ на Синята коалиция съпредседателят й Иван Костов.

Парламентарната група на "Атака" не присъстваше в пленарната зала.

Днес си отиват депутатите, парламентаризмът остава,

заяви председателят на парламента Цецка Цачева в изявлението си по повод края на 41-ото Народно събрание. Тя посочи, че случилото се през последния месец е викът на народа. Много болка ни съпровождаше през годините на прехода, много неразбиране се е натрупало и то отприщи гнева на хората, а нас като депутати в 41-ия парламент не ни отмина ориста да изживеем този гняв, коментира Цачева.

Тя е убедена, че викът на народа ще има смисъл и полза само ако успее да овеществи своите желания, да се канализира в свободен и демократичен вот. Чухме най-различни искания - някои справедливи, други неизпълними, трети, които не отчитат, че в демокрацията едни искания на група хора се сблъскват с други, че решенията винаги са резултат на баланс, посочи Цачева. Тя подчерта, че мястото, където исканията се сблъскват, е Народното събрание.

Парламентът е създаден именно като институция на сблъсъка, където се раждат решенията, посочи Цачева и допълни, че след вика на народа следва вотът на народа. Демократичният парламентарен механизъм отново ще бъде задвижен, коментира тя. По думите й, когато този парламент отива в историята при другите, той добавя опит, сила и здравина на демократичния фундамент. Споделям отговорността за това, което общо не успяхме да направим, заяви Цачева.

Ако не си отговорим на въпроса защо си отиде предсрочно правителството, ще си отиде предсрочно и следващото, заяви Иван Костов. Според сините правителството си е отишло заради неспособността си да посрещне проблемите на гражданите поради липса на компетентност и смелост и е неуместно да се изтъква какво е свършило 41-то Народно събрание - по-важно e да извлечем поуките от социалната и политическата криза, пред които сме изправени като общество и държава, каза Костов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев се похвали от парламентарната трибуна, че

не били допуснали лобистки текстове в законите.

Преди повече от 50 г. президентът на САЩ каза пред конгреса: "Конституцията не ни прави съперници за власт, а партньори за прогрес. Моята задача на президент е да докладвам за състоянието на държавата, а подобряването на нейното състояние е задача на всички". При старта на новия политически сезон ГЕРБ призова опозицията за консенсус по основните задачи, стоящи пред нацията, припомни председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Вие го отказахте и вероятно така всички ние станахме част от причината хората днес да са на улицата. През годините не дадохме добър пример за отношение между управляващи и опозиция, злобата и омразата надделяха над градивното, с което допринесохме за нарушаване на крехкия баланс в обществото", добави Велчев.

"Иначе доказахме, че когато искаме да сме полезни, народните представители можем да свършим и добри неща. Няма да се спирам на гласуваните законопроекти, заседания, защото това е задължение на всеки един парламент. Ще спомена част от постигнатото. За първи път

въведохме гласуването с биометрични данни и прекратихме порочното правило депутати да гласуват с няколко карти,

шестващо 20 г. Беше въведен и регистрационен режим на входа на парламента с технически средства, които отлежаваха с години в мазето на тази страда.

Преди 3,5 г. заварихме над 42 хил. дни неползван платен годишен отпуск, това се равнява на над 2000 отпуски годишни, което е около 3 млн. лева задължение към бюджета на НС и към държавата. Това са скрити задължения. Казвам това, защото не мога да не отбележа, че ние не само спряхме тази порочна практика с натрупване на такива задължения, но я намалихме 5 пъти", заяви Велчев. Той посочи, че безпрецедентно са замразили заплатите "не само нашите, но и на президентството, МС и на висшата администрация".

"Няма друга институция, освен НС, която намали с 20% разходите си с 30% автомобилния парк и въведохме лимит за ползването на служебните и частните автомобили. Преди 3,5 г. ние всички в ГЕРБ бяхме нови лица за политиката, допуснахме и някои грешки, които ни послужиха за урок", каза Велчев.

Липсата на опит беше пречка за по-бързо темпо на работата на НС.

От друга страна показахме нов морал в политиката, не само с това, че депутатите могат да са дисциплинирани и да не подменят вота на избирателите, напускайки парламентарната си група. Споменете си колко законопроекта променихме и усъвършенствахме тук след основателна критика. И днес с ръка на сърцето и с чиста съвест мога да заявя: ние направихме всичко възможно да не допускаме лобистки текстове в гласуваните закони. Тази задача щеше да е по-лека, ако имаше закон за лобизма", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

Друго, което не успяхме да направим бе, че не работихме ритмично за подобряване жизнения стандарт на българина. Бяхме длъжни да дадем спокойствие и по-добра защита на потребителите, на пациентите и най-вече на възрастните хора, на пенсионерите, длъжници сме и на образованието. Изготвихме един добър закон, за съжаление времето не ни стигна да го гласуваме изцяло. Искрено се надявам това да е първата задача за 42-рото НС", коментира Велчев.

"Отговорността да подобрим условията за живот в държавата, остава задача за всички. Не може да продължаваме с лека ръка да зачеркваме всичко, което е постигнато през последните 4 г.", каза Велчев. Той благодари на цялата ПГ на ГЕРБ за тяхната "всеотдайност, лоялност и коректност".

Днес слагаме точка и изпращаме в историята най-слабия парламент след 1989 г.
-

парламент до днес ограден с полицейски ленти и метални ограждения, които го пазеха от хората, а не го запазваха за хората. Парламентът не приключи с пълен мандат и това е логично следствие от провала на ГЕРБ, каза депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов.

Започнали с много високо одобрение и подкрепа, с рейтинги в зоната на прегряването, днес парламентът, правителството и Борисов са във фризер. Търсенето на виновни в предишното управление и обяснението на всичко с лошо наследство от Тройната коалиция дълго време подхранваше очакването за мъст, посочи той.

Комуникативните способности на бившия премиер, натискът върху медиите и бизнеса, полицейщината смазаха критиката от среди, различна от опозицията. Всичко това не слагаше хляб на масата, не плащаше сметките и не успокояваха хората. Думите на министрите губиха стойност, кадрите с рязането на лентички караха хората да сменят канала на телевизора, гневът и отчаянието растяха, а заминаващите от терминал 2 на летище "София" млади хора се увеличаваха. Постната пица се превърна в емблема на финансовата ни политика, заяви Найденов.

Не управлявахте като граждани с отговорност и задължения, а като богопомазани в своя реалност, обърна се Найденов към депутатите от ГЕРБ. Вместо развитие бележехме регрес, а и какво ли развитие може да има, когато калинката без диплома се превърна в символ на кадровата ви политика, каза още социалистът. ГЕРБ остана само абревиатура. Трагично е неосъзнаването проблемите на хората, вие и днес продължавате да не разбирате какво изкара хората на улицата и какво ги разгневи, каза още Найденов, обръщайки се към представителите на ГЕРБ.

Осъзнавате ли, че символ на цялото ви управление ще бъдат хората факли, самозапалващи се в акт на крайно отчаяние, заяви Найденов от парламентарната трибуна. На този фон всичко казано ще бъде прекалено тривиално. И все пак, днешният ден е доказателство на тезата, че кризата създава и възможност. Днес пред България се открива една от тях. Предсрочното разпускане на 41-то НС е шанс за излизане от блатото. Днес може да кажем, че е денят на българската парламентарна демокрация, каза Найденов.

Това е парламентът с най-лошите и некачествени закони и закони
,

попадащи в сивото законодателство. Европейската тема отсъстваше от парламента. Днешното парламентарно мнозинство е отрицание на парламентаризма.

Няма друг парламент, в който бюджетът на страната да се представя в отсъствие на правителство, начело с премиера. Няма друг парламент, в който промени в правителството да се представят и гласуват без премиера. Няма друг парламент, в който да се управлява с толкова уж "независими" народни представители.

С основание този парламент си отива предсрочно. Имаме шанс да се върви към нови перспективи, нека не пропускаме този шанс. Нека покажем, че в България има политици, които имат достойнство и институции, които могат да работят за хората, заключи Найденов.

Изходът от кризата не е по силите на една партия
,

заяви председателят на ДПС Лютви Местан. Изходът от кризата предполага да се използва потенциалът на цялата нация и, ако сме научили този исторически урок, ще стъпим на тази основа в 42-ия парламент, посочи Местан. Той подчерта, че България се нуждае от ново управление и от ясни национални приоритети, зад които да стои широка обществена и политическа подкрепа.

Местан отбеляза, че ГЕРБ са направили нещо безпрецедентно в историята на съвременния български парламентаризъм. След като загубихте легитимната подкрепа на парламентарните групи, реализирахте опасно политическо инженерство и разбихте парламентарни групи, за да си осигурите купена подкрепа на уж независими народни представители, каза той и допълни, че това е едно от най-уродливите явления, с които 41-то Народно събрание ще остане в историята на българския парламентаризъм.

Втората половина от управлението ви беше управление на едно изкуствено мнозинство, зад което не стои легитимната воля на българските граждани, вие подменихте вота на българските граждани, заяви Местан. Той посочи, че

НС се е превърнало в пряка функция на едноличната воля на премиера.

За съжаление се оказахме прави в предположението, че нямаше как да се случи политиката на отрицание на всичко, сторено преди вас и механизъм за изграждане на образа на спасителя, на месията, който ще спаси българския народ от лошите предишни управляващи, коментира Местан.

Имаме поредното крушение на идолите, отбеляза той и посочи, че България няма нужда от от месии, защото няма месиански, магически решения за нито един проблем. Има нужда от политически прагматизъм и ясни национални приоритети. Има нужда от укрепването на демократичните институции, а не изроден модел, при който една или друга персона се поставя по-високо от демократичната процедура и институции, декларира Местан. Затова според ДПС фундаменталният проблем е необходимостта от категоричното възстановяване на демокрацията. Управлението на ГЕРБ показа, че дори в условията на конституционно разписана демокрация е възможно да се реализират тоталитарни модели на власт, каза Местан.

Властовата система, наложена от ГЕРБ, не бе способна да осигури изход от кризата - българския бизнес е на колене и няма сигурност и предприемаческа мотивация, България е най-бедната страна на ЕС с изключително висока безработица, коментира председателят на ДПС и допълни, че в същото време са изхарчени над 8 млрд. лева над приходите, без какъвто и да е видим социален ефект с положителен знак.
Коментари 339
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

339 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 17 минути

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 2 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 2 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 3 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 3 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 4 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 4 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 4 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 4 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 4 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

<p>Внимание, опасно време! Предупредителни кодове за почти цялата страна&nbsp;</p>

Внимание! Жълт и оранжев код за значителни валежи в почти цялата страна

България Преди 4 часа

За значителни валежи от дъжд, гръмотевици и градушки предупреждават синоптиците

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 5 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 13 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията