100 хубави думи за България
Източник: БГНЕС
36

Бащината къща на село, прекрасните зими там и топлите, семейни празници. Българските рози и Фестивала на розите, българските сини сливи, Рилските езера, Белоградчишките скали, пещерата Магура, пещерата Дяволското гърло с най-високия подземен водопад в света, Ягодинското ждрело. Природата, майчиният език, атмосферата сред приятели на маса.

Това са само част от 100-те думи, с които можем да опишем страната си. Разбира се, наред с позитивите, има и критики, а какви са всички те, ето какво мислят хората, цитирани от "Дойче веле":

Искра Кънева:

Всичко най-хубаво в мен – това е България. Любовта ми към хората, към красотата, към природата; силата да преодолявам трудностите; честността; отговорността; искреността. България, която отдавна съм напуснала, не е само територия. Тя е най-доброто от мен, което предавам и на децата си. Деца, родени на чужда земя, говорещи чужди езици, но наричащи себе си българи. Те носят България в сърцата си, за да я предадат и на техните деца. Най-хубавото в тях – това ще е бъдещата България. Без граници, говореща много езици, но в сърцето си шепнеща най-хубавите думи на възхита и най-съкровените си мечти на български.

***

Христо Алексиев:

Прекрасно е да гледаш лицата на децата в училище на 24 май, първолаците на първия учебен ден. В такива моменти си мисля, че има надежда за историческото оцеляване на нацията.

***

Христина Джоргова:

100 хубави думи за България, а могат да бъдат много повече. Ще цитирам какво казаха за нашата страна американци от Корпус на мира, с които се запознах в родното си градче.

"Вие имате всичко. Имате богата и дълга история. Имате интересна култура и невероятен фолклор. Природата ви е толкова красива и разнообразна. Имате планини, море, красиви зелени долини. Влюбихме се във всичко това, но и във фолклора ви. Вие сте гостоприемни хора. Езикът ви е труден, но е интересен и богат."

Щом хубавото в нас виждат те, защо да не го видим и ние. И да го показваме по-често! Нали така правят те - американците.

***

Теодора Иванова:

В моята родина ми харесва природата, майчиният език, атмосферата сред приятели на маса, дори нестихващото недоволство сред по-възрастните българи, когато нас, по-младите, ни съжаляват, че ни идвали по-лоши дни, пък те преди демокрацията са си поживяли... Обичам земята, раждаща толкова красота и благоденствие, и същата тази земя, където са погребани наши любими същества. Обичам българския дух в хората, израснали и възпитани в България. Не е важно къде се изкарват парите, за да оцелеем, когато коренът ни е тук, пък ние се скитаме кат немили недраги. Затова когато се прибирам в България, в мен се разгаря любовта ми към България, защото ще я нося в сърцето си до гроб.

***

Искрена Иванова:

Моите 100 хубави думи за България: Бащината ми къща на село, прекрасните зими там и топлите, семейни празници. Всички тези мисли ме отнасят в България... Но в онази България - родината, майката, истинското вкъщи... Онази България, която нежно е обгърнала Балкана, който все още пази стъпките на Освободителите, морето, което всяка година гостоприемно посреща семейства, приятели и познати, дошли, за да създават хубави спомени, и равнините и планините, които са родният дом и болката на хилядите напуснали ги, за да търсят другаде своето щастие. Онази България, в която се връщаме, затваряйки очи, в която сме играли като деца и която носим в сърцата си! Адмирации за прекрасната идея!

***

Виолета Берберова:

Каквото и да кажа за България - все ще е недостатъчно. Но мисля, че "Това е моята родина" изчерпва всичко. Тази година успях да заведа сина си в няколко български града и да посетим заедно културните и исторически забележителности в тях - Казанлък, Жеравна, Котел, Стара Загора, Бургас... Не е много, но истината е, че във всяко кътче на България можеш да се почувстваш горд, че си българин - с многовековна история и многобройни културни шедьоври. Само трябва да имаш желание, да имаш очи и сърце да ги видиш. Имаме ги, край нас са, а сякаш сме слепи и се захласваме по чуждото, ходим в чужбина, а не познаваме собствената си родина.

Родители, покажете на децата си България и ги научете да я обичат - така шансът да станат добри хора е много по-голям. Обичащият човек не може да бъде лош и зъл. В миналото нашите деди са били учени "силно да любят и мразят", защото са били под робство, защото са се борили срещу враговете на родината. Сега сме свободни, нямаме врагове, нямаме нужда от омраза, нека остане само Любовта.

***

Никола Калоянов:

Моят афоризъм и този на всички българи в чужбина е: "ОТ РОДНОТО МЯСТО, ПО-ХУБАВО НА СВЕТА НЯМА"! Българските рози и Фестивала на розите, българските сини сливи, българските пъпеши, Рилските езера, Белоградчишките скали, Магурската пещера, Триградското ждрело, пещерата Дяволското гърло с най-високия подземен водопад в света, Ягодинското ждрело и пещера, Витоша и морените, Каменните гъби, Перперикон, Старосел, най-старото Тракийско злато на света, Панагюрското злато, река Дунав, българското Черноморие, българските горещи минерални води и курорти, Хисаря, Сапарева баня с най-високия и най-бързо пулсиращ гейзер в света, Сандански, Бургас, Пловдив, Котел, Шабла. Кръстова гора, Неописуемата Петрова нива от 15 Април – 15 Май.

***

Даниела Василева:

През изминалия сезон посетих три балетни представления на Софийската опера и балет – "Дон Кихот", "Зорба гъркът" и "Лебедово езеро". Очарована съм от тези красиво сътворени спектакли и от изкусния талант и сценичната всеотдайност на балерините и балетистите ни. Магията на танца им сякаш те обгръща в нежен въздушен воал и те отнася в един вълшебен свят, пълен с изящност и одухотвореност. За радост и сградата на Софийската опера и балет, както и залата и фоайетата в нея поддържат хармонията на изкуството, което се представя там. Те пазят своя стил, създаващ атмосфера на празничност, тържественост и приятна изисканост.

***

Тоня Иванова:

Единственна,неповторима,уникална,красива,мила,свободна,приказна,затрогваща,вьлшебна......и така до сто!!! Изклучително сьм щастлива,че има и такива позитивни хора в нашата мила Родина!

-----

В публикуваните кратки текстове няма редакторска намеса.

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Отиде си журналистът Петър Бочуков

Отиде си журналистът Петър Бочуков

България Преди 21 минути

Поклонението ще е на 10 май

Гордана Силяновска Давкова е новият президент на Република Северна Македония

Северна Македония има първата жена президент в историята си

Свят Преди 42 минути

Новият македонски държавен глава обяви, че няма да се води от партийни интереси и принципи

<p>&quot;Изпратих кукла на училище, а после я видях като смачкано коте&quot;</p>

Баща на едно от прегазените деца в Сопот: Изпратих кукла на училище, а после я видях като смачкано коте

България Преди 1 час

При инцидента 18-годишна шофьорка блъсна две момичета на по 15 години

Ден след стрелбата: Арестуваха мъж, опитал да нахлуе в дома на Дрейк

Ден след стрелбата: Арестуваха мъж, опитал да нахлуе в дома на Дрейк

Свят Преди 1 час

Мъжът е търсил достъп до дома на певеца

Започнаха военните паради в Русия за Деня на победата

Започнаха военните паради в Русия за Деня на победата

Свят Преди 1 час

Страната отбелязва 79-ата годишнина от победата над нацистка Германия по време на Втората световна война

Трети ден на протести заради новата организация на движение в центъра на София

Трети ден на протести заради новата организация на движение в центъра на София

България Преди 1 час

Протестиращи се очаква да блокират кръстовището на бул. “Патриарх Евтимий” и ул. Фритьоф Нансен”

Пламна стара къща в центъра на София (ВИДЕО)

Пламна стара къща в центъра на София (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Сградата се намира на бул. "Патриарх Евтимий"

Пеевски: Евроатлантизмът няма и не може да има алтернатива

Пеевски: Евроатлантизмът няма и не може да има алтернатива

България Преди 1 час

Според него ЕС е силен, защото е единен

Полиция и Жандармерия блокираха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Полиция и Жандармерия блокираха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Причината - десетки подадени сигнали за шум и блокиран път от автомобили на голяма група хора

Отбелязваме Деня на Европа

Отбелязваме Деня на Европа

Свят Преди 3 часа

На тази дата е се отбелязва и годишнината от историческата Декларация на Шуман

Британският министър на въоръжените сили на посещение в България

Британският министър на въоръжените сили на посещение в България

България Преди 3 часа

Визитата му се случва в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Глобиха Грета Тунберг за блокирането на входовете на шведския парламент

Глобиха Грета Тунберг за блокирането на входовете на шведския парламент

Свят Преди 3 часа

Тя и още четирима активисти се изправиха пред съда

САЩ ще спрат доставките на някои оръжия за Израел, ако предприеме операция в Рафах

САЩ ще спрат доставките на някои оръжия за Израел, ако предприеме операция в Рафах

Свят Преди 3 часа

В интервю за CNN, Байдън призна, че американски оръжия, са убили цивилни в крайбрежната палестинска територия

Мощни бури в централен САЩ взеха жертва

Мощни бури в централен САЩ взеха жертва

Свят Преди 3 часа

22-годишен мъж загинал, когато повалено дърво паднало върху автомобил в щата Тенеси

<p style="orphans: 2; widows: 2">Путин встъпи в длъжност на борда на обновения Senat</p>

Путин встъпи в длъжност на борда на обновения Aurus Senat

Технологии Преди 4 часа

Лимузината може да е достойна за Кин Чен Ун, но за петия мандат трябваше да бъде обновена, за да може властелинът на Кремъл да пристигне достойно на церемонията