Митрополитите: Едни ги нямаше, други се каеха
Източник: БГНЕС
46
Ши иращи данни за взаимно следене между митрополитите, които са сътрудничили на бившата Държавна сигурност, разкрива репортер на БНТ, прекарала няколко часа в читалнята на Комисията по досиетата. 

Някои от висшите духовници са донасяли срещу патриарха, други срещу царското семейство, но основно всички са описвали дейността на чужденци в България или на български владици в чужбина.

Днешната литургия, с която варненският храм "Св. Атанасий" отбелязва своя празник по случай деня на светеца, не бе отслужена от варненския и великопреславски митрополит Кирил - въпреки че той трябваше да я води според предварителната информация от митрополията.

Името му бе сред оповестените вчера висши духовници, които за различни периоди преди 1990 г. са били агенти на тайните служби. В обявения списък са имената на 11 от действащите 15 митрополити в Светия Синод на Българската православна църква.

Митрополията в Стара Загора пък остана затворена днес цял ден. Хората наоколо казваха, че не вярват, че митрополит Галактион е допуснал да бъде агент, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

"Какво да коментирам - това е поредното доказателство, че нашата църква е като нашата власт - корумпирана", посочил обаче разочарован мирянин.

Врачанският митрополит Калиник, поиска прошка днес пред журналисти в митрополитския параклис.

Ако някой нещо е засегнат като епархиот (жител) на Врачанска епархия, вярващ или невярващ, бих помолил за извинение, моля пред Бога и Всечистия кръст да бъда простен, заяви той.

Врачанският владика, който миналата година навърши 80 години, заяви още намерение да изкара земния си живот по монашеския обет, който е дал, както и да изпълни поетите обети при ръкополагането му като епископ, а след това и като митрополит.

За никого не съм донасял нищо лошо,

увери той и изрази единствено учудване, че е имал псевдоними като агент. Той добави, че при многобройните си пътувания зад граница е правил доклади до председателя на Светия синод, но отрече да е бил принуждаван да сътрудничи на Държавна сигурност.

Имал съм свои виждания, свои разбирания, както е казано в Библията, че "всяка власт е от Бога", така ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа, обясни той агентурното си минало.

Викарият на митрополита - траянополският епископ Киприян, свидетелства пред журналистите, че разкритието на комисията не е изненада за никого, включително за свещениците, тъй като владиката многократно е

признавал и в изповед този факт

Врачанският епархийски съвет разпространи днес становище, в което се изреждат заслугите на митрополит Калиник за защита и утвърждаване на християнската вяра и църквата, включително и чрез "сделка с властта в онези сложни времена'.

В изявлението се напомня, че "прошката от свещенството и миряните, ако има какво да се прости, отдавна е дадена" и всички категорично застават зад църковния архиерей.

Не се чувствам виновен към никого и не съм предавал никого, а просто съм изпълнил нещо, което в онова време е било изискване, когато е трябвало да се пътува извън страната, каза пред журналисти русенският митрополит Неофит, който също е с агентурно минало.

По думите му "това е било желание на Държавна сигурност и затова съм спокоен и чист пред съвестта си, че не служа в църквата като предател".

Според доклада Неофит, с гражданско име Симеон Николов Димитров, е бил вербуван на 20 октомври 1983 г. и е бил регистриран като агент с псевдонима Симеонов.

Отношението ми към тази служба е чисто като човек на църквата,

който е изпълнявал с преданост своите задължения спрямо църковния ни живот, обясни той и припомни, че всички пътувания извън страната по онова време са били наблюдавани от ДС.

За излизанията си в чужбина той имал срещи с ДС, в които се разменяли мисли за съвременното международно положение, за обстановката, в която ще се провеждат конференциите, и т.н. След връщането му пък е имало интерес към случилото се, срещите, които е имал, и т.н.

Духовникът е категоричен, че сведенията му с нищо не са увредили живота, авторитета, официалното отношение към лицата, за които се е водел някакъв отчет.

На въпрос дали Светият Синод ще поиска отстраняването от длъжност на някои митрополити с досие, Неофит отговори, че органът има такова право, ако става дума за случай на

недобро представяне на църквата и накърняване на авторитета й

Митрополитът отбеляза, че следващият понеделник и вторник ще има заседание, което е било насрочено още преди да излезе докладът на Комисията по досиетата.

Трудно понасям това положение, в което съм поставен, защото никога не съм имал в мисълта си желанието да злепоставя някого и да ползвам привилегии на ДС, каза още митрополит Неофит.

Първото му пътуване в чужбина е било през 1983 г. във Ванкувър за конференция на Световния съвет на църквите.

"От мен се искаше информация за българите в чужбина

и какви са отношенията, настроенията на тамошните християни към Българската православна църква и изобщо към България.

Старал съм се да бъда съвсем дискретен и просто да се получи едно разрешение, което е необходимо на църковния ни живот. Интересът, който е проявявала ДС, си е вече нейна инициатива и нейно провеждане", обясни Неофит.

На въпрос дали е изненадан от това досие митрополитът заяви, че не може да отговори с да или не. Но, че ще бъда "агент" звучи много обидно - не съм очаквал, че ще се лепне такова звание, призна той.

"Ако някой се е почувствал засегнат от някои мои действия, да ги сподели и да ме изобличи, но вече минаха повече от 20 години след демократичните промени и никой не каза нищо по този въпрос", обърна внимание митрополит Неофит.

Не съм служил на Държавна сигурност,

заяви днес в Разград главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи по повод оповестеното му от Комисията по досиетата агентурно минало.

По думите му тази информация за него не е новина, защото за първи път е бил обвинен и обявен като служител на Държавна сигурност през 2006 г.

Оттогава насам аз съм избиран три пъти за главен мюфтия и не виждам нещо да се е променило в отношение на мюсюлманите към мен, припомни той.

Мустафа Хаджи обясни, че не е служил на ДС, но е бил викан многократно в милицията и е писал обяснения за своята нерегламентирана, според тогавашните закони, религиозна дейност. Това е ставало в периода от 1986 до 1989 г.

През това време той бил обучаван за духовник и в същото време

тайно възпитавал деца в религиозна дейност

След падането на комунистическия режим не съм бил викан, а периодът, който се посочва в медиите, е от 14 ноември 1989 г., в продължение на около два месеца, обърна внимание духовникът.

Той разказа, че още като ученик бил възпитаван за духовник. През това време намалили поведението му и едва не го преместили в друго училище. След това в казармата също го викали на разпити, били иззети религиозни книги, касетофон и касети от дома му.

Не търсим мъст, готови сме да дадем прошка на всички, които са обявени за агенти и доносници, заключи той. Хаджи бе гост на срещата с имамите и председателите на мюсюлманските настоятелства в районно мюфтийство в Разград.
Коментари 46
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

46 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 45 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 9 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 11 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 12 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 13 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 14 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 15 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни