Гърция през 2011 г.: Между еврото и драхмата
Гърция през 2011 г.: Между еврото и драхмата   
Източник: ЕПА/БГНЕС
4

Гърция избегна фалит, като получи поредната финансова инжекция от своите кредитори в края на една напрегната година, преминала под знака на най-голямата в историята й икономическа и дългова криза, за която квалификации като "рецесия" и "колапс", звучаха апокалиптично в медийната и политическа риторика, използвана до лудост от политици и общество в страната.

"Годината си отива, но кризата остава, а ефектът на доминото от нея вече тласка и еврозоната към пълен разпад, въпреки появилата се глътка еврооптимизъм на срещата на върха на 8 и 9 декември, коментират под Акропола.

За "хляб и работа" обаче скандират "недоволните" ни съседи, обединили се в мощно социално движение по примера на други европейски страни.

Стачките в Гърция се превърнаха в ежедневие, отчаяние и песимизъм завладя гърците, а в стремежа си да се пребори с кризата, социалистическото правителство на премиера Георгиос Папандреу сипеше пакети от рестрикции и реформи, опитвайки се да удовлетвори исканията на кредиторите.

В пълен ход бе одобрената миналата година от еврозоната и МВФ първа спасителна програма от 110 млрд. евро, в рамките на която заваляха траншове.

"Гърция загуби суверенитета си, страната се управлява от ЕС и МВФ", роптаеха по площадите. Страх от разрастващата се безработица обзе хората.

Парите от заемите запълваха дупките в бюджета, но дефицитът така и не падна, а дългът продължава все още да виси като Дамоклев меч над задлъжнялата страна.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви, че догодина рецесията в Гърция ще е по-голяма от очакваната.

На фона на мрачните прогнози в медиите през годината Берлин и Париж не преставаха да повтарят, че кризата е проблем на гърците и че те сами трябва да я решат, но не даваха и дума да се издума за излизане на страната от еврозоната.

"Това ще е катастрофално", предупреждаваха те. Разгорещената полемика по гръцката криза стана тема номер едно и за световните медии.

След неистов натиск Брюксел буквално в ултимативен тон поиска парламентарните партии в Гърция най-сетне да спрат да се карат и да постигнат консенсус по исканите от Атина крути мерки за икономии, ако страната иска да продължи да бъде финансирана.

Ножът бе опрял до кокала.

От Гърция се искаха ускорени реформи и мерки, които не търпяха никакво отлагане и се сочеха като единствено възможния изход от безнадеждната ситуация.

Най-неочаквано гръцката криза се разпростря като метастаза по снагата и на еврозоната, като повлече и други страни.

В края на октомври валутният съюз се оказа принуден да приеме втори пакет за Гърция в размер на 130 млрд. евро, за да спаси страната от фалит.

Освен 100-те милиарда евро, пакетът предвижда и 30 млрд. за рекапитализация на банките и за намаляване на гръцкия дълг със 100 млрд. евро.

Изненадващо в тази безпътица премиерът Георгиос Папандреу, чийто социалистически кабинет до тогава се тресеше от противоборства и бе на път да се разпадне, сензационно обяви, че ще свика референдум за оставане на Гърция в еврозоната.

Папандреу обаче веднага бе смъмрен от европейските си партньори и по-специално от Меркел и Саркози и бе заменен от банкера Лукас Пападимос.

Това съвпадна и с една друга смяна в еврозоната. По същото време премиерският пост в силно задлъжнялата Италия бе поверен на икономиста Марио Монти, съколежанин на технократа Пападимос.

След пазарлъци в стил фарс, екипът на Пападимос - пръкнал се след родилни мъки, бе съставен от представители на социалистическата ПАСОК, консервативната Нова демокрация и крайнодясната ЛАОС. Левите сили в парламента - Комунистическата и Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, останаха единствената опозиция в страната и отказаха подкрепа за кабинета.

Кредиторите обаче бяха непоколебими и държаха Атина да даде писмени гаранции, че ще спази поетите ангажименти по договореностите с еврозоната, за да получи транша. Политическото задкулисие отново бе завладяно от пазарлъци. Форматите им се меняха.

"Тройки" от представители на кредиторите през месец правеха инспекции, агенциите понижаваха кредитния рейтинг на Гърция, а спекуланти вилнееха на борсите. "Наличните пари на Гърция ще стигнат до следващия месец, ако не получим следващия транш", отчаяно алармираха в Атина.

Гърция спешно се нуждаеше от тези осем милиарда евро, за да избегне несъстоятелност. Така, макар и със закъснение от три месеца, очакванията на гърците сякаш се сбъднаха.

"Трилърът" приключи с хепиенд. Страната пое глътка въздух и получи от еврозоната и МВФ зелена светлина за парите. Траншът несъмнено бе събитие, тъй като средствата от него спешно ще отидат и за плащания, свързани с орязаните заплати и пенсии по празниците.

Тази практика на кредитиране обаче едва ли може да трае дълго, тъй като все става все по-видно, че финансовите възможности на Европа са на изчерпване. На карта е поставена съдбата на самата еврозона.

В Атина новината за транша и за задаващата се поредна доза рестрикции заради втория заем бе посрещната с нова генерална стачка, която блокира за сетен път страната и бе оценена като първи тест за кабинета Пападимос.

Синдикатите продължават да се противопоставят на драстичните съкращения. Умората от протестите става все по-видима.

Кабинетът Пападимос уверява, че нови мерки повече няма да има, ако бъдат реализирани одобрените досега рестрикции. Анализтори все пак смятат, че ново затягане на коланите на гърците е неизбежно.

Периодично обстановката в Гърция се усложняваше не само отнестихващото социално недоволство, но и от факта, че през годината Атина не можа да убеди европейските си партньори, че е последователна в реализирането на целите за намаляване на бюджетния дефицит и държавния дълг.

Но макар в края на годината траншът да бе факт, трипартийният кабинет на Пападимос занапред е изправен пред сериозно изпитание, тъй като от него се очаква да приложи на практика самите рестрикции, договорени с кредиторите, за да може страната да обслужва дълговете си и да сключи договора за втория заем.

"Гърция е решена да остане в еврозоната", уверяваше непрестанно Пападимос. Валутният съюз обаче е на ръба на пропастта и е под въпрос докога ще го има.

"Уолстрийт джърнъл" сигнализира, че са задвижени механизми за връщане на Гърция към старата й валута. Подобна стъпка в Атина се приема за абсурдна, но все по-широк кръг икономисти са на мнение, че това би бил най-правилният изход от ситутацията, писа още изданието.

"Апокалипсис ли е драхмата за Гърция", попита "Ню Йорк таймс". Допитванията показват, че две трети от гърците не са готови да слязат от кораба на общата валута. Запознати се опасяват, че връщането към драхмата надали ще предложи бързо справяне с гръцките проблеми.

Отказът от плащания по държавния дълг, който върви към половин трилион евро, ще стане сигурен, вложителите ще изтеглят парите си от местните банки и с бърза девалвация инфлацията ще достигне застрашителни размери.

А и за завръщане на международните кредитни пазари ще са нужни години, предупреждават те. Защитници на драхмата пък твърдят, че тези най-ужасни страхове са хиперболизирани. Да, в началото ще има хаос и паника.

Но те твърдят, сочейки примера на Аржентина, когато тя скъса обвързването си с долара през 2002 г., че бумът на износа, засилен от евтината валута и възможността за контрол на драхмата, в крайна сметка ще работят в полза на Гърция.

Политическата ситуация в Гърция е толкова нестабилна, че никой не може да изключи сценарии, които до вчера се смятаха за невъзможни.

Най-голямата криза в страната се управлява незряло, безотговорно и неефикасно, а обществото, виждайки безсилието на политиците да осигурят икономическа стабилност, е обзето от страх и несигурност, опасяват се икономисти в Атина. Оставането на Гърция в еврозоната не е лесна задача и изисква саможертви.

2012-а ще бъде година на още по-голяма рецесия и растеж на безработицата дори Гърция да остане в еврозоната, но вариантът за фалит и излизане от валутния съюз звучи отчайващо. Време е политиците да поемат своите отговорности и справедливо да разпределят тежестите за спасяването на страната, съветват те.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 1 час

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 1 час

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 7 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 7 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 7 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 7 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 9 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 9 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 9 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 10 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 10 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 10 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 10 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 11 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 11 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"