Бойко Борисов на официално посещение в Израел
100-годишнината от освещаването на Централната Софийска синагога, една от големите в Европа, бе отбелязано на 9 септември 2009 г.   
Източник: БГНЕС/Антон Станков
190
Ми истър-председателят Бойко Борисов заминава днес на двудневно официално посещение в Израел по покана на премиера Бенямин Нетаняху.

Официалната визита започва утре с разговори между двамата държавници. По-късно правителствените ръководители заедно с членовете на делегацията ще посетят мемориала на жертвите от Холокоста "Яд Вашем".

Българският министър-председател ще има работен обяд по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи Авигдор Либерман и ще разговаря с говорителя на израелския парламент - Кнесета - Реувен Ривлин.

Бойко Борисов ще разговаря с президента Шимон Перес и с лидера на опозицията и председател на партията "Кадима" Ципи Ливни.

Вечерта министър-председателят ще се срещне с българската еврейска общност в посолството в Тел Авив.

В състава на делегацията за Израел са вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на отбраната Николай Младенов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съветници, депутати и духовни лица.

Това е първото българско посещение в Израел на ниво министър-председател от 18 години насам.

Преди тази официална визита в Ерусалим и Тел Авив на официално посещение е бил само премиерът Филип Димитров - в средата на март 1992 г. Година преди това, на 27 август 1991-ва, на официално посещение у нас бе премиерът на Израел Ицках Шамир - по покана на министър-председателя Димитър Попов.

България признава държавата Израел и установява дипломатически отношения с нея на 4 декември 1948 г. През 1967 г., след шестдневната израелско-арабска война, България скъсва дипломатическите отношения с Израел, а през 1990 г. двете страни ги възстановяват.

В периода 1947-1950 г. в Израел се изселват около 50 хил. български евреи. Те са обединени в различни обществени, икономически и творчески общности.

След 1990 г. повече от 4 хил. израелци от български произход възстановяват българското си гражданство, този процес продължава и в момента.

Израел е важен и перспективен външнотърговски партньор на България, заема едно от водещите места в търговията й със страните от региона на Близкия изток.

Израел е активен участник в Барселонския процес и асоцииран член на ЕС от 1995 г., поради което пълноправното членство на България в ЕС от 1 януари 2007 г. не налага съществени изменения в нормативната база на двустранните отношения.

В отговор на предложение на израелската страна за подписване на двустранно икономическо споразумение, е връчен български проект на Споразумение за икономическо сътрудничество, съобразен с изисквания на ЕС. След съгласуване проектът е подписан на 25 март 2008 г. в рамките на визитата на президента Георги Първанов в Израел (24-27 март 2008 г.).

Към 31 декември 2007 г. в България са инвестирали 114 израелски компании. Броят на чуждестранните преки инвестиции в България от израелски физически лица към същата дата е 1525. За периода от 1997 г. до първото полугодие на 2009 г. размерът на привлечените инвестиции от Израел е 235,3 млн. евро.

По-големи израелски инвеститори в България са: "Барон турс" - в областта на туризма; "Костра девелопмент" - в областта на технологиите; "Офир хагай" и "Абротеа (Аштром) интернационал" - в областта на строителството; "Яаад пирзул (1984)" и "Рахити меир класик" - в областта на застраховането, "Голан" - в консервната промишленост, "Делта сокс" - в областта на производство на чорапи, "Лукскрафт Трейдинг ЛТД" - в областта на преработката и консервирането на плодове и зеленчуци, "Магнум индъстриз" - в областта на автомобилостроенето.

В областта на високите технологии в България работи телекомуникационната компания "Байнет България" - дъщерна на израелската "Байнет дейта комюникейшънс", която е част от "Рад Байнет груп", фокусирана върху три основни бизнес-области - телекомуникации, компютърни технологии и мрежи.

Има интерес за реализиране на израелски инвестиции и в леката промишленост, земеделието и хранително-вкусовата промишленост. През последните години стокообменът между двете държави се развива изключително динамично.

През 2007 г. делът на Израел в търговията на България с азиатските страни за периода е около 5 на сто. Обемът на двустранния стокообмен през 2007 г. възлиза на 153,4 млн. долара и бележи ръст 23% спрямо реализирания стокообмен през 2006 г. Салдото е положително за България.

Стокообменът за 2008 г. възлиза на 125,5 млн. долара, а през първото полугодие на 2009 г. продължава тенденцията на спад в търговията на България с Израел. Обемът на двустранния стокообмен бележи 38,6% спад.

Основни български експортни стоки са центруфуги - износ за близо 840 хил. долара, мебели, пръти и профили от мед, козметични продукти и др.

Във вноса от Израел са инсектицидите (на стойност над 3,5 млн. долара) и необработеното олово (над 2,6 млн. долара). България внася още телефонна и телеграфска апаратура, хранителни продукти, нефтени масла, плодови сокове и др.

Съществуват възможности за по-нататъшно оптимизиране и обогатяване на двустранния стокообмен. Като перспективни в това отношение са продукти като минерална вода, хранителни продукти, розово масло, трансформатори, метални изделия, пластмаси, мебели и изделия от дърво, химически продукти и други.

Успешно се развива сътрудничеството в областта на туризма между двете държави. От 1997 г. България участва редовно в туристическата борса, която се организира всяка година през февруари в Тел Авив.

По данни на граничната статистика израелските граждани, посетили България през 2004 г., са били 79 172, а през 2008 г. - 105 882. Българските граждани, пътували до Израел през годината, са 14 451.  
Коментари 190
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

190 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна