Ж. Желев: Бойко да направи президентска република
Д-р Желю Желев, президент на България 1990-1996 г.   
Източник: 24 часа
12
- Kое беше по-добро за България, д-р Желев - коалиционен кабинет, или правителство на малцинството?

- Може би правителство на малцинството е по-добрият вариант. Защото в коалициите, особено пък при нашите политически нрави и обичаи, винаги в критични моменти се опитват да извиват ръце, да акцентират върху проблеми, които за съюзниците и партньорите са по-изгодни. Това може много да обърка нещата и, най-важното, допълнително да обтегне отношенията вътре в коалицията.

... Държа да кажа, че имам доверие в премиера Бойко Борисов. Смятам го за искрен човек и че това, което той обещава, има твърдото намерение да го реализира. Това мнение и настроение на ключовата фигура в изпълнителната власт е много важно. Дали всичко от това, което премиерът има желание да направи, ще стане, е въпрос не само на добрата воля, на амбицията, но и на обстоятелствата, в които ще се действа.

... Не е въпрос формално да се откриват и закриват министерства. Едно време при социализма постоянно събираха и разделяха министерствата на културата и на образованието. И си спомням как Радой Ралин осмя това в един от прегледите "Фокус", които вървяха по кината преди главния филм. Току-що пак ги бяха обединили и между табелките с имената им Радой беше измислил да сложат един цип - за да е лесно при следващото им разделяне. Не е добре, когато министерства се закриват, откриват и разделят по формални причини.

- Как ще коментирате случая с проф. Божидар Димитров? Той беше лустриран в парламента, но след това издигнат за министър.

- В случая, след като гласуваха да не се допускат в ръководните тела на Народното събрание хора, били сътрудници на ДС, смятам, че Бойко Борисов не трябваше да прави този компромис и да направи Димитров министър. Това леко хвърля сянка върху него. Не става дума за приятелско отношение, но ти въвеждаш двоен стандарт. Двойният стандарт в управлението е много опасен.

Иначе откриването на министерство за българите в чужбина е страшно важно. Това е един голям проблем за България.

Както предвид демографската катастрофа, която преживяваме, така и поради ред други причини. Наблюдавам как хората кандидатстват и чакат с години за българско гражданство. Бюрократичните структури не си вършат добре работата. Може би има и някакви користи. А е важно всички, които искат да стават български граждани, да бъдат приемани, ако, разбира се, отговарят на условията.

- Много хора очакват да чуят щракане на белезници и вкарване в затвора на хора от предишните управления. Реални ли са тези очаквания?

- Тия неща трябва да станат. Само че в затвора да влязат хората, които действително са за там. Да не стане така, че тия, които са за затвора, да определят кой да влезе зад решетките. Това би било голям скандал и може да донесе големи неприятности на кабинета.

- Кой според вас трябва да е основният приоритет на кабинета "Борисов"?

- Трудно е да се каже, тъй като те не са един или два. Много са проблемите, които се нуждаят от спешно решаване. Във всеки случай първото нещо, което трябва да се направи, е борбата с организираната престъпност и корупцията. Когато от това се видят резултати, веднага ще бъде респектирана и битовата престъпност. Не казвам, че тя ще престане да съществува...

- Няма държава без такава престъпност.

- Да, обаче у нас тя вилнее. Какво означава да бъдат разглобени релси пред влак, пълен с пътници, който се движи?! Ами извършителите на това деяние са потенциални убийци. И трябва да бъдат съдени като такива. Между изпълнителната власт и съдебната система трябва да се осъществи по-сериозен контакт.

Не едната власт да диктува на другата, но даимат добрата воля да променят съответните членове в НК и в НПК, за да може това да има своите резултати.

- Не ви ли смущава фактът, че Бойко Борисов е авторитарен тип ръководител и това неминуемо ще се отрази и на управлението на кабинета му.

- Когато човек е извън властта и показва един стил, едни намерения и амбиции, които често дразнят, е едно. А когато дойде на власт и поеме отговорностите на гърба си, винаги има промяна в стила на работата. Аз съм сигурен, че той ще бъде по-мек, ще се съобразява със законите и ще действа в тяхната рамка. Вярвам в това.

- Добре ли е, или не е това, че в правителството експертите са много повече от политиците?

- Зависи от обстоятелствата. Има периоди, когато се правят големи промени, и тогава политиците също имат голяма роля, но особено важни са експертите. Тъй като политиците обикновено са хора без опит и познаване на материята в дадена област.

Имам предвид и годините в началото на 90-те от миналия век. Че кой от тогавашната демократична опозиция имаше управленски или политически опит? За да решават големите проблеми на държавата и обществото. Никой не беше ходил в Принстън и Харвард или пък учил в специални политически училища.

Нежните революции в Източна Европа показаха, че и без тях могат да се правят великите промени. Опитът, животът, реалният политически процес подсказват какво и как трябва да се прави. Стига човек да умее да се учи и да вижда същността, а не повърхността на процесите.

Затова мен този проблем не ме смущава. Хубаво е, че има повече експерти, те са компетентни и можещи хора. Но те пък в процеса на работа трябва да се научат да станат и политици.

- Трябва ли да се подмени конституцията на България и трябва ли за това да се свиква Велико народно събрание?

- Да, трябва. Но не там, където сега смятат някои разпалени политици, а на съвсем друго място. Трябва да се смени формата на държавно управление. Вместо парламентарна да стане президентска република. Не от американски тип, а от европейския, от френския тип. САЩ са стопроцентова президентска република, там президентът е и шеф на правителството.

Докато в европейския модел, създаден от генерал Шарл дьо Гол, има и президент, и премиер. Но президентът има доста широки правомощия за контрол над изпълнителната власт. Това е много важно, защото се създава една зъбчатка между правителството и президента. И нещата се пускат в действие.

За периода на прехода това беше страшно необходимо. Защото можеш да имаш парламент, който да гласува чудесни закони, но нямаш ли изпълнителна власт, която да пусне машината бързо в действие, за да се правят реформите, нищо не се получава.

- Ами ето сега Бойко Борисов има парламентарно мнозинство за промяна на конституцията в посоката, за която настоявате. Нали се говори, че той ще е следващият президент на България.

- Дай боже, ако той се справи с всички големи и трудни задачи, с които се е ангажирал, и да промени конституцията. Нека да бъде и президент!

Със съкращения - Пълният текст на интервюто
Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 1 час

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 1 час

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 5 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 7 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 7 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 8 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 8 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 8 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 9 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 9 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 10 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 10 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 11 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 12 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум