0

С ръкостискане лидерите на САЩ, Израел и на палестинската автономна власт се договориха за незабавно започване на преговори за мир в Близкия изток. Целта е до края на 2008 г. да бъде постигнато окончателно споразумение.

Новината за това бе обявена от президента Джордж Буш при откриването в Анаполис на близкоизточната мирна конференция, в която участват 44 страни. До Буш стояха израелският премиер Ехуд Олмерт и палестинският президент Махмуд Абас.

Споразумението за започване на преговори бе постигнато след дълги и трудни разговори между израелците и палестинците, продължили до последния момент преди откриването на конференцията.

Смята се, че приетата в Анаполис обща декларация очертава основните насоки на преговорите, които да доведат до окончателно уреждане на главните спорни въпроси в израелско-палестинския конфликт - статута на Ерусалим, определянето на границите на двете държави, въпросите на сигурността и съдбата на палестинските бежанци.

Преговорите с израелците по всички основни спорни въпроси трябва да започнат незабавно, заяви в Анаполис палестинският президент Махмуд Абас.

Утре (в сряда) трябва да започнем подробни и задълбочени преговори по всички въпроси за окончателния статут, например Ерусалим, бежанците, границите, новите израелски селища на Западния бряг, водата, сигурността и т.н., заяви Абас.

Същевременно обаче, той не даде знак, че палестинците желаят да отстъпят, по която и да било от конфликтните теми, станали причина за провала на предишни усилия за постигане на мир, като статута на оспорвания Ерусалим, бежанците, границите на независимите палестински територии и израелските селища.

Премиерът на Израел Ехуд Олмерт обеща, че подновените преговори ще засегнат всички въпроси, които досега са били избягвани. Няма да бягаме от нито един проблем, заяви Олмерт.

"За мнозина от нас това ще е изключително трудно, но въпреки това - неизбежно. Осъзнавам го. Знаят го и много от моите хора. Ние сме готови за този процес", подчерта израелският премиер.

Обръщайки се към представителите на арабските страни, участващи в конференцията, Олмерт каза, че е време да се прекрати бойкотът и "отчуждаването" по отношение на Израел, имайки предвид арабските страни, които нямат дипломатически отношения с еврейската държава.

Вече нито вие, нито ние имаме право да държим на мечти, които са откъснати от страданията на нашите народи, каза Олмерт.

В интервю за агенция Асошиейетед прес след края на конференцията в Анаполис президентът Джордж Буш заяви, че се притеснява от последствията, които би имал евентуален провал на мирния процес в Близкия изток, но добави, че опитът за търсене и постигане на мир там си заслужава.

Не мисля, че е рисковано да се опитваме да постигнем мир. Мисля, че това за нас е задължение, каза Буш, който дълго време беше критикуван, че не участва активно в процеса за постигане на мир в Близкия изток. В интервюто Буш обаче оспори това твърдение.

Американският президент определи конференцията в Анаполис като успешна и подчерта, че тя е нарисувала очертанията на една визия за две държави - Израел и Палестина, които да живеят в мир една до друга.

Предпазливи са реакциите на обявеното споразумение

за започването на преки преговори между израелците и палестинците, които започват още днес.

В Израел споразумението се посреща скептично от две от партиите в управляващата коалиция на Олмерт - Шас и Израел Бейтену, обединяваща предимно руски евреи.

Лидерът на Шас, министърът на промишлеността и търговията Ели Ишай заяви, че партията му ще се оттегли от управляващата коалиция, ако бъде постигнат опасен напредък в посока разделяне на Ерусалим на две.

Лидерът на Израел Бейтену Авигдор Либерман, министър по стратегическите въпроси, заяви, че в Анаполис спокойно е можело да се определи като крайна дата за мирното споразумение с палестинците не 2008 г., а 3008 г. Това са само думи и шансът за подписване на мирно споразумение до края на идната година е почти нулев, каза той.

Либерман разкри, че в неофициален разговор Олмерт е казал, че няма да има палестинска държава, докато Махмуд Абас не стане отново господар на ивицата Газа. Според мен Абас има шанс да си върне контрола над ивицата Газа, колкото има шанс и да стане президент на САЩ, допълни Либерман.

Представител на контролиращото ивицата Газа движение Хамас каза, че конференцията в Анаполис няма да доведе до никакъв резултат. Това са само преговори, чиято единствена цел е на тях да се говори, но да не се прави нищо конкретно за палестинците, допълни той.

Представител на Организацията за освобождение на Палестина обаче заяви, че е възможно Ерусалим да стане столица на две държави. Афиф Сафие заяви, че Източен Ерусалим може да бъде столица на бъдещата палестинска държава, а Западен Ерусалим - на Израел.

Сред близкоизточните държави реакциите също са противоречиви.

Сирия настоя конференцията в Анаполис да е отправна точка на процес за глобален и справедлив мир по всички преговорни глави, отворени по време на конференцията в Мадрид през 1991 г. Тогава беше решено да започнат преговори между израелците и палестинците, израелците и ливанците и израелците и сирийците.

Същевременно Сирия изрази готовност да нормализира отношенията си с Израел, едва след като еврейската държава се изтегли напълно от окупираните през 1967 г. арабски територии, вкл. Голанските възвишения.

Иран подчерта изненадата си, че Сирия присъства на форума в Анаполис. Хосеин Шариатмадари, съветник на иранския аятолах Али Хаменей, изрази изненадата на иранските власти, че Дамаск е пратил представител на онова, което, според Техеран, е заговор срещу палестинците.

Саудитска Арабия използва сцената на конференцията, за да изкаже подкрепата си за мирния процес в Близкия изток, но да постави условия за нормализирането на отношенията си с еврейската държава.

Саудитският външен министър принц Сауд ал Фейсал ас Сауд каза, че преди да се говори за нормализиране на отношенията, Израел трябва да се изтегли от окупираните арабски територии. Той допълни, че преговорите на Израел с палестинците трябва да бъдат последвани от преговори на Израел и със Сирия и Ливан.

Френският външен министър Бернар Кушнер обяви, че нова международна конференция по темата за мира в Близкия изток ще има в Париж на 17 декември и на нея ще бъде дефинирано действителното съдържание на понятието палестинска държава.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва е готова да организира също нова международна конференция, но насочена по-скоро върху израело-сирийската глава в преговорите за мир. Той допълни, че тази конференция ще бъде в Москва в началото на 2008 г., може би още в края на януари.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 5 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна