Екип от учени от уноверситета в Глазгоу, Шотландия, съобщи, че е открил антиоксидант, съдържащ се в големи количества в червеното вино, позволяващ да се предотвратят инфекции, които могат да се превърнат в сепсис.
Антиоксидантът ресвератрол се съдържа в кожата на гроздовите зърна и в много по-големи количества в червеното вино, отколтото в бялото.
Вече е установено, че той има не едно благотворно въздействие - предотвратява образуването на съсиреци в кръвта и е полезно в борбата с рака.
Британските учени, които изследвали две групи мишки, изложени на инфекциозен агент, установили, че тези, които не са били подложени на предварително лечение на основата на ресвератрол, развивали тежка реакция.
Тя наподобява сепсиса, който може да доведе до общо увреждане на органите и смърт при хората.
За сметка на това мишките от групата, която получила ресвератрол, не развила никаква инфекция.
Според учените ресвератролът предотвратява образуването на два ензима, играещи основна роля за възникването на тежки възпаления.
"Тежките инфекциозни заболявания като сепсисът са много трудни за лечение и много хора умират заради липса на лечение", обясни д-р Алирио Мелендес, учен от университета в Глазгоу.
"Освен това много хора, които са преборили сепсиса, влошават качеството си на живот заради нанесените от инфекцията вреди на различни вътрешни органи.
Крайната цел на нашето изследване е да открием нова терапия, която може да помогне за лечението на тежки възпалителни заболявания", допълни той.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!