Д жинджифилът, който за мнозина у нас все още е екзотична подправка, е прекрасно средство против грипа. Zingiber officinale има невероятно благотворно действие върху целия организъм, твърдят учените. Многогодишното растение помага при проблеми с храносмилането, при подуване, повишава работата на жлъчката.
Свежият корен на джинджифила се използва за изхвърлянето на токсични вещества от организма, а изсушеният корен - за болки в стомаха, диария, ревматизъм, кашлица и др.
Специалистите го препоръчват на бременните особено през първите три месеца, защото помага при гаденето и повръщането.
Джинджифилът обаче е истински магьосник когато става въпрос за грип или настинка. Той успокоява кашлицата, ако се използва като добавка към чая и топлите напитки. В комбинация с други билки пък увеличава тяхното действие.
Естествено и като подправка растението е прекрасно за овкусяване на ястия от месо, риба, зеленчуци. Когато се купува, джинджифилът трябва да е твърд на пипане и да не може да се сгъва. Може да се пази една седмица в хладилник увит във фолио или по-дълго време във фризера.
В средновековна Европа джинджифилът е бил на особена почит, но с времето започнал да се използва само в сладкарските изделия. Източните страни обаче не могат да си представят храната без него.
Растението произхожда от Азия, но най-големият му производител е Индия. Казват, че този с най-екзотичен вкус идва от Ямайка. Най-близките роднини на джинджифила са галангал и куркум.
Азиатците от доста време го използват като лекарство, подправка, храна, козметично средство и афродизиак. Още в колониалната епоха англичаните също са му отдавали особено внимание - оттогава идва и известният сладкиш "ginger bread" (джинджифилов хляб) и любимото ферментирано питие "ginger ale" (джинджифилова бира).