83

П арите от просия раздвижват пазара на имоти във Видинско, а местната власт насърчава ромите да заработват от милостиня в чужбина, тъй като предпочита това вместо те да крадат у нас.

Това става ясно от третия репортаж на Миролюба Бенатова от поредицата "Професия: просяк" по Нова ТВ, който бе излъчен в предаването "ДИКOFF" тази събота.

В село Дреновец пазарът на недвижими имоти е раздвижен. "Новите инвеститори" са същите, някои от които журналистката показа да просят по улиците на Швеция. След гурбета за милостиня, те масово купуват стари къщи.

"Лицата, които заснехме в Швеция бяха разпознати в България като съвсем не бедни. Отидохме в село Дреновец, за да видим как живеят те", обясни журналистката.

Една от жените, видяна да проси пред магазин в Гьотеборг, и мъж, който също бе сниман в скандинавската държава, се оказват семейство от това село. В двора на къщата им в България обаче Миролюба открива покрит луксозен автомобил и скъпа къща.

Христо и Надежда са разследвани за лихварство

Според източници на журналистката съпрузите водят групи за просия в Швеция.

"Няма никакви лихвари, няма нищо доказано", отрича Венцислав Ванков, кмет на община Ружинци, Видинско. За него просията е приемлив начин селото да "живне".

"Откакто заминаха за Швеция, кражбите намаляха. И се радвам, че тези хора работят, а ако заминат, още по-добре. След като държавата не може да им осигури работа".

Самият той кара трети мандат, като признава, че сам се е предложил в началото на ДПС, които първи го издигат, тъй като дотогава не са имали присъствие тук. След това кандидатурата му е подкрепена и от БСП.

"В случая не е важно, че те са роми. Важно е, че това са хора, на които е позволено да са над закона, с различен вид престъпна дейност, добре маскирана или леко размита, в един момент да си купят власт и влияние", коментира Миролюба Бенатова.

Вижте целия репортаж във видеото

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@