"Сега": Новият НК – край на демократичните преструвки на властта
Източник: netinfo
21

Новият Наказателен кодекс – край на демократичните преструвки на властта, коментира във в. "Сега" адв. Михаил Екимджиев. 

"През последните дни мислещите и разбиращи хора са потресени от духа и целите на разпоредби от проекта за нов Наказателен кодекс (НК). Някои дори прибързано провидяха в тях реставрация на тоталитарната наказателна политика. Всъщност при късния Тодор Живков такива наказателни норми нямаше. 

Затова случващото се не е реставрация, а законодателно дерогиране на Конституцията чрез отказ от демократични ценности и достижения като свободата на словото и правото на информация.

Еманация на нормотворческа глупост е злополучният чл. 146, предвиждащ година затвор за "противозаконното снимане, филмиране и записване...", и текстовете, разширяващи обхвата и засилващи суровостта на наказанията за изтичане и разпространяване на защитена информация", пише той. 

Проектът за Наказателен кодекс ще бъде редактиран, извежда в друго заглавие "Сега". 

Ще бъде поправен текстът, според който на затвор подлежи всеки, "който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да ѝ служи във вреда на републиката". Срещу това предложение се обявиха неправителствените организации, които предупредиха, че тяхната дейност може да попадне под ударите на разпоредбата. 

Досега правосъдният министър Зинаида Златанова защитаваше формулировката. Сега обаче е склонна да бъде направена редакция, за да бъдат успокоени неправителствените организации. 

Качват чиновниците на въртележка, пише "Монитор".

Чиновниците започват преселение от кабинет в кабинет, за да се извъртят на различни позиции в администрацията. Това предвижда механизъм за ротация на служителите, който е одобрен от Съвета за административна реформа към кабинета, оглавяван от вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева.

Своеобразната въртележка няма нищо общо с плана на финансовия министър в кабинета "Борисов" Симеон Дянков, който искаше да "разхвърли" цели ведомства в различни точки на страната. 

В случая предлаганата ротация няма да променя цялостната структура на администрацията и ще се осъществява по два метода – или двама служители ще си сменят позициите един с друг, или отделните чиновници самостоятелно ще преминават през няколко длъжности, като процесът може да продължи с години. Разместванията ще стават както между различни структури на властта, така и в рамките на отделните ведомства.

БДЖ стопи дългове за 102 млн. лв., информира "Стандарт".

Към 30 декември 2013 г. задълженията на железопътния превозвач са били малко над 624 млн. лв., Това е със 102 млн. по-малко от края на 2012 година. Само от края на април, месец преди идването на власт на кабинета "Орешарски", дълговете на холдинга намаляха с 85 млн. лв. В сумата на погасените задължения от 102 млн. лв. е включена и операция по размяната на дълг срещу собственост, уточниха финансови експерти.

Онлайн търговията позлати пощите, отчита изданието. 

В търсенето на по-изгодни оферти през последните месеци рязко расте търговията по интернет. В резултат касовите апарати в обектите за предоставяне на пощенски и куриерски услуги са нараснали със 140% за година и през декември те вече са 5775 броя. 

Броят на касовите апарати нарасна с над 9% за година и през декември те са 404 763 в цялата страна, сочат данните на Националната агенция за приходи. Явно въпреки трудната за правене на бизнес икономическа среда предприемачите не спират опитите си да се развиват и отварят нови магазини, будки и офиси. Друга причина за увеличаване на броя на касовите апарати е изсветляването на икономиката и по-съвестното отчитане на оборотите от всички търговци. 

Ревизоро одобрен за областен на Плевен от Станишев и Местан, но назначението му не било политическо, пише "24 часа".

Бившият митнически шеф и настоящ главен секретар на областната администрация в Плевен Емил Димитров, по-известен като Ревизоро, е бил одобрен за поста от Сергей Станишев и от Лютви Местан.

Това призна самият Димитров, но с уговорката, че назначението му не е политическо.

Разбирам се с всички политически сили, заяви Ревизоро. По повод критиките към себе си от страна на Румен Петков той поясни, че "един човек не определя политиката на държавата".

Азбукарите пред изключване от БСП, пише "Стандарт".

Размразеният проект АБВ на експрезидента Георги Първанов първо ще извива ръцете на БСП за евролистата, а при неуспех ще регистрира паралелна. Тези планове на опонентите на Сергей Станишев научил вестникът от източници в Националната гражданска инициатива. 

Засега идеята им била да се направи паралелна лява коалиция, която да издигне свои кандидати за Брюксел. А до конгреса на БСП на 8 февруари да се водят разговори с "Позитано" 20 за разширяване на Коалиция за България, чрез което Първановите номинации за евродепутати да станат част от соцлистата. 

АБВ е поставило ултиматум на избираемо място да бъде само Ивайло Калфин. 

Здравеопазването в няколко области в страната се влошава драстично, алармира "Сега".

Състоянието на здравеопазването у нас се влошава драстично в някои области, а първенци са Кърджали и Търговище. В тези области най-значително се увеличава броят на жителите, които се падат на едно джипи – до над 2000 души при средно за страната 1491. 

Тук се отчита и най-сериозният ръст при броя на жителите, които се обслужват от един специалист, докато средното съотношение за страната намалява. Като цяло здравеопазването е оценено като най-лошо в областите Търговище, Разград и Силистра. Проблемите са идентични – липсват джипита и специалисти.

В същото време в страната се увеличават пациентите в болниците, което за голяма част от регионите се дължи на застаряващото население. Столицата е на второ място по увеличение на пациентите в лечебници. София обаче е с най-сериозен спад на здравноосигурените лица в страната.

Трябват ни малко, но добри болници, казва в интервю за "Преса" управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. По думите ѝ трябва да се улесни достъпът до извънболничната помощ, а в болниците да влизат хора, които наистина имат нужда от болнична помощ. 

Необходима е по-добре развита мрежа от доболнична помощ и високоспециализирани болници, многопрофилни комплекси, така че пациентът, който влезе вътре, да получи пълна помощ, а не да бъде разкарван от една болница в друга. 

Свалят цените на лекарствата, пише "Стандарт".

Спешни мерки за намаляване цените на лекарствата готви кабинетът на Пламен Орешарски. Мярката е сред приоритетите за 2014 г., които ще бъдат представени на депутатите в петък при отчета на правителството за първите шест месеца управление.

Идеята е да се ревизират цените както на хапчетата, които купуваме с пари от джоба си, така и на тези, които плащат здравната каса и болниците. Механизмите за това са различни и тепърва ще се обсъждат. 

Сред тях е намаляване надценките за аптеките и търговците на едро. Друг вариант е промяна на държавите, с чиито цени на лекарствата сравняваме нашите. Умува се също за намаляването на ДДС за лекарствата. 

15 фирми в битка за ремонта пред НДК, пише "Новинар".

Общо 15 компании ще участват в битката за ремонта пред НДК, съобщиха от Столичната община.

Те ще се борят да спечелят обществената поръчка за реконструкция на пространството пред двореца на културата. Целият проект възлиза на 14,3 млн. лв. и ще се финансира частично от оперативна програма "Регионално развитие", откъдето ще дойдат близо 5 млн. лв. Останалата сума е осигурена от хазната на "Московска" 33.

Правителството започна да прекроява бюджета през януари, пише "Капитал Daily".

Първите корекции в бюджета за тази година скоро ще станат факт само няколко дни след като изпълнението му започна. Общо 7 министерства, 2 комисии и община Кърджали ще получат допълнителни средства, които възлизат на малко над 76 млн. лв. и ще дойдат от централния бюджет. 

Част от тях бяха обещани още по време на дебатите при приемането на финансовия план на държавата, но тогава не бяха включени в разчетите. За другата част от средствата  обаче не става ясно защо не са били гласувани още с бюджета за 2014 г.

Парите се разпределят с проект на постановлението за изпълнение на бюджета, коeто беше публикувано на сайта на Министерството на финансите. То определя правилата за разпределение на бюджетните средства в детайли и се приема най-късно до месец след обнародването на държавния бюджет.

450 цивилни се заклеха да служат на България, извежда на първа страница "Труд".

Тези мъже и жени са постъпили на служба в доброволния резерв на Българската армия. Те са готови денонощно да бъдат викани за борба с бедствия, аварии и всякакви кризи. Ако се наложи – и на война.

Длъжността "доброволен резервист" бе разкрита в Закона за резерва и въоръжените сили, който бе приет от парламента и влезе в сила на 10 юни 2012 г. Няколко месеца след това бе приет и правилник за приложението му. Реално нормативната база е активна от началото на 2013 г.

Според закона до края на 2014 г. в армията трябва да има 3500 доброволци. За резервисти могат да кандидатстват всички български граждани. Предимство имат бившите военни, полицаи и пожарникари, които са минали през начална военна подготовка и са положили клетва – нещо, което изисква законът.

Банка глобена заради таен клиент, пише изданието.

Банка е отнесла глоба от 3000 лв., защото неин служител не е предоставил на клиент единния европейски формуляр за потребителски кредити. Санкцията е наложена от инспектори на Комисията за защита на потребителите, които са се представили за клиенти. В края на миналата седмица наказателното постановление е потвърдено от районния съд в Нови пазар.

На 22 април м.г. инспекторът В. Г. и негова колежка са влезли в банков клон в Нови пазар и са поискали потребителски кредит 1000 лв. със срок една година. Служителка в банката подробно е обяснила условията, размера на месечните вноски, плюс подробности около застраховката. 

Цялата нужна информация обаче била предоставена само устно.

Записват в закон: Културен туризъм към офертата за почивка, пише "24 часа".

Туроператорите да бъдат задължени да предлагат към пакетите си за почивка у нас поне по една екскурзия, свързана с културно-историческото ни наследство. Такава промяна в Закона за туризма ще внесе тази седмица соцдепутатката Татяна Буруджиева.

Тя е сондирала поправката с икономическото министерство и туроператорски фирми и досега не е чула възражения.

"Подобна промяна не ангажира туроператорите с нищо друго освен с това да предлагат на хората да се записват на подобни екскурзии срещу допълнително заплащане, както се прави по цял свят", обясни Буруджиева. Това било стъпка в посока развиването на културния туризъм у нас.

Дуалната система в образованието тръгва догодина, съобщава "Новинар".

Дуалната система в образованието, при която учениците ще получават практически умения с помощта на бизнеса, ще започне да функционира от 2015 г., обяви просветният министър проф. Анелия Клисарова. Тя призова цялото общество да се включи във въвеждането на системата, за да стане тя реалност. 

Записват първолаци онлайн, пише "Стандарт".

Столични училища започнаха да отговарят на родителската истерия за записване в първи клас, като приемат документи онлайн. Първото школо, което ще тества подобна система, е 31-во СУЧЕМ, известно още като "Бастилията". 

Още от следващата седмица то ще даде възможност на родителите да подават заявления през нета и така да си спестят висенето на километрични опашки и късането на нерви.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна