"Експрес": Как български министър получаваше помощи за безработни във Франция
Източник: Lexpress.fr
22

З а периода 2004-2005 г. Иван Данов, настоящият министър на инвестиционното проектиране в българското правителство, е получил помощи за безработица в размер на 15 хил. евро от френската агенция за безработица Assedic. 

Проблемът е в това, че Данов не е имал право на тези пари. Но във Франция, както и в България изглежда никой не се интересува, пише френското списание "Експрес".

Да се впишеш като търсещ работа след уволнение по икономически причини, да получаваш помощи за безработица месеци наред, докато си търсиш нова работа - малко министри в цяла Европа могат да се похвалят с такъв опит. 

Българският министър Иван Данов дълго време е премълчавал този епизод от живота си между 2004 и 2005 г., когато е живял във Франция. Но за тази забележителна лична дискретност си има причини. 

Назначеният през юни 2013 г. министър на инвестиционното проектиране не е имал право на тези пари. Докато е получавал помощи във Франция, той е заемал различни постове в България, без да информира френската служба. Така всеки месец Данов е взимал по 1850 евро, без да смятаме възнагражденията, получени в България.

В своята автобиография министърът посочва, че има докторат по архитектура, владее няколко езика, преподава в софийски университет и е работил с някои от най-добрите архитекти в Западна Европа. 

"Работил съм 18 години в чужбина, управлявал съм компании, чел съм лекции в университета, никога не съм живял от помощи", казва нервирано той, видимо засегнат. 

Въпреки това обаче, документите, до които "Експрес" получи достъп, са ясни, пише френското списание: между септември 2004 и юни 2005 г. Иван Данов е получавал обезщетения за безработица от 60,03 евро всеки ден, общо 14 707 евро и 50 цента. Само че през този период той се е бил върнал в България, където е имал множество професионални активности, без да информира агенцията по труда (ANPЕ, която по късно се слива с Assedic в новата структура Pole Emploi).

1850 евро, плюс доходите от България

Събитията, които министърът сякаш забравя, започват от септември 2003 г., когато той получава работа във Франция, в компанията "Даниел Жювенил и партньори" - едва ли най-престижното проектантско бюро в страната, но все пак осигуряващо на Данов заплата от около 3000 евро месечно. 

"Експрес" коментира, че шефът на дружеството не е пожелал да сподели защо пътищата им с Данов са се разделили, но все пак казва, че това е бил "по-скоро рязък" момент. 

След като е работил по-малко от година, бъдещият български министър е представил нужните документи пред местния клон на Агенцията по труда (ANPE) в Париж и се е записал официално като търсещ работа - статут, който му позволява да получава помощи за безработица. Изглежда обаче, че вместо да си търси нова работа във Франция, Данов съвсем скоро е напуснал страната. 

Според официалната му биография в следващите месеци той се връща на работа в университета в София и освен това основава две фирми - "Данов и партньори" и "Данов дизайн". Работил е и по един проект, който се оценява на 37 млн. евро. Той включвал игрище за голф, няколко десетки вили и спа център, които трябвало да бъдат изградени близо до столицата. 

"През това време обаче всеки месец е отчитал присъствие пред Агенцията по труда, което му е позволило да получава помощите си от 1850 евро месечно, освен доходите, които е имал в България", казва Атанас Чобанов от сайта за разследваща журналистика "Биволъ", цитиран от "Експрес". Това е доста значима сума, на фона на минималната работна заплата в България, което е около 150 евро, посоичва френското издание. 

Привикан от ANPE, той просто се е качвал на самолета за Франция, за да изглежда, че пребивава постоянно в страната

Според правилата Данов не е трябвало изобщо да напуска територията на Франция, където е трябвало да си търси работа. По принцип всяко отсъствие, по-дълго от седем дни, трябва да бъде обявявано, и в случай че кандидатът продължава да отсъства, това води до автоматичното му отстраняване за пет седмици. Само че от края на 90-те години не е нужно човек да се явява физически пред ANPE, достатъчен е и един телефонен разговор или един клик с компютърната мишка. 

Остава проблемът обаче с редовните разговори - през определени периоди, администрацията привиква търсещите работа на разговор - за да обяснят какво са успели да открият, както и да се провери мотивацията им, и тези разговори са решаващи за това, дали обезщетенията да бъдат продължени, или не. 

През това време, по информация на френското издание, Данов е обявил, че работи на доброволни начала при свой съгражданин в Париж, като той бил натоварен да му наглежда пощата. Четири пъти за периода 2004 - 2005 г. Данов взема самолета от София, за да се представи пред служител на ANPE за разговори и да ги заблуди, че всъщност изобщо не е напускал страната. 

Готов съм да върна парите. Но никой не ми ги иска!

Когато в България няколко журналисти зададоха на Данов въпроси за този епизод от живота му, министърът с поучителен тон опита да обясни как функционира социалната държава в Западна Еврoпа и, в частност, щедростта на френската система, коментира "Експрес". Според Данов, всeки, който е работил във Франция, има право на обезщетение, в случай че трудовият му договор бъде разтрогнат. И за това не било нужно да се прави кой знае какво - нито да си търсиш постоянно нова работа, нито да даваш сводка за статуса си в края на всеки месец, нито дори да пребиваваш неотлъчно във Франция...

"Обявих пред френските власти, че напускам страната за постоянно, но те продължиха да ми изплащат тези пари. Защо? Трябва да поставите този въпрос на френската страна. Аз съм готов да върна парите, но никой не иска това от мен", казва министърът.

Потърсен по телефона от журналисти на "Експрес", Иван Данов е отказал да отговори на въпросите им.

"Лъжата му е втора природа. Но тук (в България - б.ред.) това изглежда не шокира никого", казва за Данов Атанас Чобанов от "Бивол". Всъщност този случай наистина изглежда почти незначителен, като си даваме сметка за серията от скандали, който разпали новото правителство в София. 

Предшественикът на Данов като министър на инвестиционното проектиране, архитектът Калин Тихолов изкара само няколко часа на поста, след като името му се оказа замесено в една от най-значимите измами с имоти по българското Черноморие. Три месеца след създаването си това министерство все още е празна черупка - няма нито адрес, нито служители, нито всъщност, дейност. 

Дори да иска да върне парите, няма кой да му ги вземе

Какво мисли за всичко това френската Агенция по труда? Потърсена за коментар няколко пъти в последните седмици, от нейния прес отдел заявяват, че са предали на "компетентните отдели" въпросите на списанието по отношение на Иван Данов, но отговори не са получени. 

Един от служителите ѝ обаче, пожелал анонимност, споделя, че цялата история е "много смущаваща", заради прецедента, който създава случаят с действащ министър (при това на държава членка на ЕС). 

"Дори и въпросният министър да иска да върне парите, няма как да му ги приемем, защото измамата не е официално призната от нашите служби", споделя източникът. 

Никой не се интересува от Данов, защото тези няколко хиляди евро, които е сложил в джоба си, са само прашинка в сравнение с десетките милиони помощ от Брюксел, които изострят всякакви апетити, коментира пред "Експрес" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в София. 

"Данов успя да изкара французите глупаци", казва Димитър Бечев от Центъра за либерални стратегии. Неговата забележка вероятно ще достави удоволствие на голяма част от българите, пише "Експрес" - защото от нея могат да си направят заключението, че поне този път, не са те онези, които са били излъгани.

В специално каре, френското издание помества няколко параграфа текст, под заглавието

"Мистериозна жалба": 

Потърсен от "Експрес" няколко пъти по телефона, министър Иван Данов отказва обяснение по този случай, който изглежда крайно го дразни. "Нямам какво да ви кажа. Наистина започвате да ми играете по нервите", казал той и затворил телефона. След това от френското издание му изпратили есемес с въпроса: "Имате ли някакъв коментар относно обезщетенията за безработица, които сте получавали във Франция между 2004 и 2005 г.?" 

Няколко минути преди затварянето на броя, се е получил - отново като есемес -  следният текст:

"Информирам ви, че отричам в тяхната цялост информациите срещу мен, тъй като те са неверни и са близки до понятията "оклеветяване" "кражба" и "незаконно използване" на мои лични данни. Не съм направил нищо незаконно. За да изчистя името си от подобни обвинения, заведох жалба в прокуратурата в Париж. Докато тя не се произнесе, не мога да правя никакви коментари заради следствената тайна." 

"Експрес" пише, че потърсил и прокуратурата за информация, но от там са отговорили, че не знаят за подобна жалба. 

Помолен за по-конкретни данни за жалбата - номер или дата на внасяне, Иван Данов изпратил до изданието есемес със следния текст: "Нищо повече не мога да ви кажа."

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 36 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 1 час

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 5 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 7 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата