Ако прокурорите бяха кукловоди
Главният прокурор Сотир Цацаров   
Източник: БГНЕС
12

Н а няколко пъти българската прокуратура с действията си предрешава изхода от избори. „Костинброд”, „Уотъргейт”, „тефтерчето”, „Ало, Ваньо!” – Полина Паунова отбелязва в материал за "Дойче Веле", че намесата на прокурори в политиката е недопустима.

Водачите на листи падат от небето, партиите категорично отказват да участват в дебати, а лидерите смятат, че цивилизованият политически спор е буржоазна отживелица и го заместват с взаимни обвинения, които отправят от различни сбирки на електората си. Така изглеждат в последно време българските предизборни кампании. Възгледи за развитието на различни сектори в държавата в общия случай липсват, а оттам липсват и основни различния, по които избирателят да се ориентира и да си намери фаворит. Затова същият този избирател предпочита да се закани, че вместо да гласува за политическата класа, след вота ще излезе да я помете.

Колко струва избираемо място?

В медиите и кулоарите на властта се шушука за цената на водаческо място. От избирателните райони разказват за един или друг едър местен бизнесмен, който лансира протеже за водач в листата на коя да е партия, само да е с шанс за мандат. В тази ситуация неочаквано две институции отново се превръщат в главен инструмент на предизборната борба: МВР и прокуратурата.

Поредният скандал без последствия

Нека се върнем в недалечната 2013 г. Малко преди изборите до медиите достигна анонимен сигнал, внесен по-късно в държавното обвинение от тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев. Оповестиха го повече от шумно, а „данните“ за МВР по времето на Цветанов бяха облечени едва ли не в одеждите на „българския Уотъргейт“. В сигнала се твърдеше, че СДОТО е осъществявала нерегламентирани подслушвания на политици, бизнесмени, журналисти и прочие. Дни по-късно Сотир Цацаров, който бе избран за главен прокурор с нескритото благоволение на ГЕРБ, публично оповести готовността си да стигне до "дъното" на съмненията, че по личното нареждане на Цветан Цветанов МВР е използвало незаконни специални разузнавателни средства.

Макар че „разкритията“ за „българския Уотъргейт“ бяха доста анемични, хората по разбираеми причини не се усъмниха в тях – особено, след като в центъра им присъстваше името на ексвътрешния министър. Така цялата предизборна кампания, дотогава бледа и вяла, неочаквано се преобрази. Партиите се втурнаха да спасяват държавата от полицейщината, като междувременно обещаваха по някое и друго работно място и обичайното вдигане на доходите.

Ролята на „коалиционния партньор“

И тъй, Цацаров сякаш си изпълни ролята и разчисти пътя на бъдещите управляващи от БСП и ДПС. Месец по-късно, в деня за размисъл главният прокурор се прояви не само като помагач, а дори даде заявка за трети коалиционен партньор. Именно тогава държавното обвинение и бъдещият нов политик Николай Бареков „разкриха грандиозна схема за фалшификация на изборите“, станала известна по-късно като аферата „Костинброд“. Ден преди вота гръмна новината за 350-те хиляди бюлетини, извън необходимата бройка за парламентарния вот, открити в печатницата в Костинброд. Сигналът в началото с прикрит първоизточник се оказа подаден от социалистката Мая Манолова. А зловещата констатация, че е готвена крупна манипулация на вота до голяма степен предреши и изхода от него. Месеци по-късно Софийският апелативен съд прекрати производството по случая "Костинброд" и го върна за отстраняване на съществени нарушения, допуснати при изготвянето на обвинителния акт. Към него ли сочи компасът на прокуратурата?

Опит за подобен сценарий бе направен и в началото на 2014 г., отново малко преди изборите. Този път за Европейски парламент. Държавното обвинение се вписа удобно в зараждащата се кампания на БСП, жертва на която се оказаха електроразпределителните дружества. И, разбира се, започна проверка. Тя даде повод на социалистите да обявят ЕРП-та почти за народоубийци, а в цялата схема бяха вплетени издателят на "Икономедия" Иво Прокопиев и Бойко Борисов. Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев призова да се сложи край на „такова задкулисие“, което оплита бизнес (енергиен) и политика. Публикувана бе кореспонденция между Прокопиев и журналисти от медиите му. Разменяха се обвинения, а организираните пресконференции по темата бяха по две на ден. В крайна сметка скандалът, представян като „Костинброд -2“, издържа месец, но така и не набра необходимата инерция, за да „спечели“ изборите.

Наред са КТБ, Цветанов и Пеевски

Към момента държавното обвинение се забърка и в друга атрактивна „кампания“ – КТБ и драматичната разлъка между мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и неуспелия шеф на ДАНС (също така бивш депутат от ДПС) Делян Пеевски. Главна роля в случая получи друга държавна институция – БНБ, чието ръководство гръмко обясни, че от Корпоративна банка са изнасяни пари в чували. Държавното обвинение с ентусиазъм грабна тази версия и добави свои едри щрихи към картината на трагичната ситуация. Успоредно с това прокуратурата се специализира и в четене на СМС-заплахи между Пеевски и Василев.

Макар и на по-заден план, сякаш извън „политическите“ кампаниите, които протичат с активното участие на обвинители, институцията, ръководена от Сотир Цацаров, изглежда взема дейно участие и в партийното строителство. Примери за това са поредни две проверки – тефтерчето на „Златанов“ и случаят „Бисеров“. Бележникът на председателя на комисията за установяване на конфликт на интереси послужи за прочистване на ГЕРБ от инициалите „И.Ф.“, но другите съкращения в този уникален документ - „Б. Б“ и „Ц.Ц.“ - останаха „неразкрити“. Прокуратурата така и не се съсредоточи да разбере кой се крие зад тях. Случаят Бисеров пък, мълниеносната реакция на прокуратурата и пълното мълчание на ДПС само затвърждават образа на обвинението като услужлив партиен строител, който мигновено прочиства формациите от вече „ненужните“. Новите победители В момента прекрачваме прага на нова предизборна кампания. И ако съдим по опита, натрупан дотук – действията на държавното обвинение ще ни подскажат следващите управляващи.

В края на юни прокуратурата е прекратила разследването за смъртта на Тодор Димов–Чакъра. От държавното обвинение вече не разследват и случая с изтеклите разговори, станали известни като „Ало, Ваньо“. И двете разследвания бяха свързани с действия на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, но той тъй и не бе обвинен по тях. Така месец преди изборите бъдещото коалиционно управление изглежда ясно. Единият партньор сякаш ще бъде отново прокуратурата.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 31 минути

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 1 час

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 2 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 2 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 2 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 3 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 4 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 4 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 4 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 4 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 5 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието