0

Г-н Найденов, има ли напрежение в прокуратурата по повод проверката, назначена от обвинител номер едно Борис Велчев?

- Има и напрежение, и вътрешни противоречия. Но може би това бе и една от целите на проверката. Иначе, всички ние сме единни: нещо трябва да се промени в работата на тази институция. И може би без малко драматизъм това не може да се постигне.

Според доклада на комисията по проверката "по устно нареждане на тогавашния главен прокурор Никола Филчев, градският прокурор Бойко Найденов е взел дело от съда и го е предал във ВКП. Делото е възложено на прокурор Ангел Дончев. На 20.02.2006 г. в нарушение на процесуалния и материалния закон същият е прекратил наказателното производство". Как изглежда цитираният случай от ваша гледна точка?

- В конкретния случай по-скоро бях от другата страна. Няколко души се опитвахме да приключим това разследване и да го внесем в съда. Но така или иначе във Върховна касационна прокуратура беше взето друго решение. И трябваше да изпълним тяхното нареждане. Оказа се, че дори формално аз не съм човекът, който го е поискал от съда. Да не говорим, че никой не може да изземе дело, както е посочено в доклада. Това е просто смешно. Но явно някой вътре в комисията е преследвал други цели. Председателят на комисията Камен Ситнилски ми каза, че не е действал срещу мен. Надявам се, че оттук нататък проверката ще е по-задълбочена и нещата ще се изпипват.

Това ли е причината главният прокурор да настоява за промяна на състава на комисията?

- Не, не. Главният прокурор посочи причините, поради които би искал да сложи нови имена в комисията. Целта е в нея да влязат по-странични хора, които не са ангажирани с проблемите на прокуратурата от последните години. Такива хора обаче трудно ще се намерят. Надявам се, че когато нещата се контролират по-прецизно, няма да се стигне до подобни проблеми.

Какво очаквате да се случи с двамата висши прокурори- Цеко Йорданов и Ангел Илиев, чийто оставки бяха поискани от главният прокурор Борис Велчев?

- Вижте, нещата са законово строго определени. Ако липсва доброволно заявление за напускане на системата, единственият начин е едно такова наказание да се поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС). ВСС е единственият орган, който е упълномощен да вземе такова решение след произвеждане на дисциплинарно производство, запознаване с всички факти и гледни точки. Прави се нещо като полупроцес. Назначава се една комисия от ВСС, която разглежда мотивите на двете страни и излиза със становище.

Смятате ли, че вашите колеги сами биха си подали оставките?

- Това е въпрос на гледна точка и на лично решение.

Вие какво бихте ги посъветвал?

- Ще се въздържа да ги съветвам в тази ситуация. С тези колеги съм работил дълго време. Едно такова решение е доста важно. И човек трябва дълбоко да премисли какво точно прави. Разбира се, трябва да е мислил и когато е правил други неща.

Смятате ли, че в случая ще се стигне до нещо повече от дисциплинарно производство?

- Не ме карайте да правя догадки. Всичко зависи от фактите. В едно дисциплинарно производство се събира всичко, което съществува по дадена преписка и му се прави оценка. Има си специално упълномощени хора, които трябва да направят тази преценка. Те се подписват отдолу и носят отговорност за това. В този случай, коментарът отстрани е доста труден.

Какво ще се случи с данните, които излязоха в медиите за хотел, собственост на съпругата на зам.главния прокурор Христо Манчев?

- Моят коментар може да бъде единствено да помолите г-н Манчев да обясни случая. Така или иначе, той е ръководител на Върховна касационна прокуратура. Проблемът касае него и семейството му, ако има такъв проблем разбира се. Така че, единственият правилен вариант е той да каже какво мисли.

Как ще продължи дейността на тази комисия оттук нататък?

- Има няколко теми, които не могат да бъдат подминати - делата на Военна прокуратура, някои от най-наболелите дела, които са проблем от години. Във всеки случай ще се проверяват и преписките, които са били неразпределяни и нерешавани. Но това е една огромна материя. В самия доклад е посочен проблемът, когато на една и съща преписка са давани по 10-15 номера. Надявам се нещата да се оправят и да стигнем до справедливо решение.

А как ще коментирате факта, че в България прокуратурата все още няма компютърна система, която да следи преписките?

- За мен това е изключителна травма. И ще ви кажа, че аз като ръководител на Градска прокуратура - София въведох тази система за една година. Успяхме да въведем данните за този срок. И сега те са на електронен носител. Така че, въпросът е дали нещо е трябвало да стане и дали някой е искал да го направи. За мен това не е толкова сложно. Напротив - по скоро е елементарно от техническа гледна точка. Още повече, при положение, че има и кадрова и техническа обезпеченост. Имахме две програми с баварската и испанската прокуратура, по които бяха отпуснати много средства. И цялата прокуратура беше компютъризирана. На бюрото на всеки прокурор има компютър, който е свързан със сървъра на ВКП. Така че, нещата са просто организационни. Това трябва да стане в изключително кратък срок от време.

На 11 май тази година шефът на асоциацията на прокурорите Росен Димов изпрати писмо до ВСС с искане за пълна публичност на имуществото на магистратите. Кога смятате, че ще приключи този процес?

- Вижте, нека да не го коментираме този въпрос, доколкото ВСС го решава. Според мен това трябваше да стане много отдавна. Проблемът не е кой какъв имот притежава. Проблемът е кой какъв имот е придобил докато е бил прокурор или съдия. Ако погледнете, ще видите, че всички ние взимаме еднакви заплати. Но има доста голяма разлика в начина на живот на 98-99% от магистратите и 1-2 %, които живеят доста на широко. Въпросът е да се отговори откъде идват парите.

Какви стъпки ще предприеме прокуратурата към тези 1 - 2%?

- Първата стъпка беше направена. Във ВСС има декларации, които могат да бъдат попълвани доброволно. Самият отказ от попълването на една такава декларация ще доведе най-малкото до обществена оценка. Въпросът не е толкова елементарен. Ако говорим действително за нарушители в общия смисъл на думата, аз съм уверен, че те са предприели съответните действия и едва ли някой е приписал хотела си и парите си в чужбина на свое име. Или че го е направил по начин, по който можем да стигнем до тях. Така че, тук са необходими съвместните усилия на всички държавни органи. Включително на МВР, на комисията по конфискация на незаконно придобитото имущество, на финансовото разузнаване. Просто трябва обществена воля.

Кога ще стане ясно срещу кой прокурор са прословутите 16 папки с уличаващи документи?

Това, едва ли не, е обществена тайна. Името не е толкова важно. Вече изтекоха две седмици от проверката. Остават още две. Мисля, че до края на месеца ще бъде предоставен резултатът от тази проверка, името на прокурора, неговите обяснения и материалите.

Във висшето ръководство на прокуратурата ли е този магистрат?

- Малко е некоректно да искате сега от мен да кажа името му, защото това е забранено по закон. Но ако се обърнете към публикациите на колегите ви, можете да се досетите за кого става въпрос.

Главна прокуратура ще предприеме ли някакви действия във връзка с обявяването на Никола Филчев за общодържавно издирване?

- Не трябва да искаме прокуратурата да злоупотребява с правомощията, които има. Тя няма отношение към осигуряването на свидетели. Това, че в случая става въпрос за бившия ръководител на прокуратурата, не може да ангажира самата институция в неговото издирване.

Тоест, няма да предприемете някакви действия.

- Ние нямаме законови основания. Друг е въпросът ако някой намери законово основание, да поиска съдействие.

Очаквате ли да бъде поискано такова съдействие?

Не очаквам такова искане. Има си процедури как един държавен служител може да бъде осигурен за съдебно заседание. Но не е моя работа да уча съда.

Express.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 9 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 10 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 11 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 11 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 11 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 12 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 12 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 13 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 13 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции