Няколко правила за "оцеляване" през лятото
Източник: БГНЕС
0
Са аш колкото дълго чакаме лятото, толкова бързо минава. И тези няколко месеца обаче, в повечето случаи горещи, могат да нанесат сериозни вреди на здравето ни, ако не внимаваме.

Не е трудно да се наслаждаваме на приятните летни дни без риск за здравословното си състояние, пише Здраве.бг.

Някои от основните правила са: да пазим главата и тялото си от прегряване, да носим слънчеви очила с висока защита срещу ултравиолетовите лъчи, при първите признаци на отпадналост заради силното слънце незабавно да се преместим на сянка и т.н. Дали обаче ги спазваме...

1. Според специалистите, основна причина за почти всички здравословни проблеми през летния сезон е нарушението на водно-солевия баланс в организма. С този проблем можем да се справим много лесно - като пием повече вода.

През горещите дни организмът се нуждае от много течности, част от които се преобразуват в охлаждаща пот. Затова изпивайте дневно не по-малко от 1,5 л - вода, сок, чай, супи. Газираните напитки и алкохолът не се препоръчват.

2. Наблюдавайте солевия баланс в организма си. Звучи сложно, но не е така. Ако удобните обувки изведнъж са ви станали тесни, ако пръстенът, който с лекота сте сваляли от пръста, се е впил в него, ако чорапите оставят следа по кожата ви, това е сигнал за наднормено количество сол.

Бъдете внимателни и консумирайте храни, които спомагат за задържане на водата в организма. Яжте по-малко солено и пушено, наблягайте на плодовете и зеленчуците, особено тези с високо водно съдържание - краставици, дини, пъпеши. Те притежават диуретичен ефект и регулират водно-солевия баланс в тялото.

3. Топлинният удар е най-опасната миникатастрофа, която може да ви се случи през лятото. Глупаво е да си мислите, че това няма да да се случи точно на вас.

Можете да пострадате, докато чакате в задръстване, по време на разходка или дори на работното място, ако дълго време сте били в топло и непроветрено помещение.

При топлинен удар тялото губи способността си за самостоятелно охлаждане, рязко повишава температурата си до 39-40 градуса, кожата става суха и гореща, зачервява се, нарушава се сърдечната дейност.

Появяват се и признаци на разстройство на съзнанието, а понякога се стига и до припадък. В тези случаи не може да става дума за никакво самолечение - спешно трябва да се извика бърза помощ.

4. Прегряването на тялото, което все още не води до топлинен удар, може да е не по-малко опасно, тъй като причинява повишаване на кръвното налягане и виене на свят, въпреки че телесната температура е в нормата.

Добре е в горещите дни да забавим и намалим движенията си, често да се мием със студена вода. Местата на големите артерии (слепоочията, областта между ключиците, свивката на ръцете и зад коленете) могат дори да се масажират с парченце лед.

5. Забравете за фитнеса в непроветрени зали или за джогинга в парка в най-горещото време - това е твърде голямо натоварване за организма. Заменете заниманията в спортната зала с плуване, а бягането преместете в прохладните утринни часове.

6. Спазвайте правилата за къпане в морето, басейните и останалите водоеми. По-добре си вземете прохладен душ, вместо да влизате в морето или язовира в най-топлата част от деня.

Не плувайте след обилно хранене - преработвайки храната, организмът има нужда от (а после и отделя) повече енергия. Прекаленото движение в горещините е противопоказано, освен това енергията също е топлина. Ако отчетете повишената температура на околната среда и солената морска вода (солта, попадайки през порите на кожата нарушава водно-солевия баланс на организма), шансовете за топлинен удар рязко нарастват.

7. През лятото бъдете внимателни и с парфюмите, дезодорантите и кремовете за лице и тяло. Концентрацията на аромата в сгъстения летен въздух може да стане причина за появата на мигрена поради рязкото и продължително раздразнение на рецепторите на обонянието. Освен това някои козметични средства запушват порите на кожата, а организмът диша и чрез нея.

8. Не носете тъмни дрехи - те задържат повече топлина. Не ходете на пикник и с твърде ярки цветни дрехи, тъй като те привличат пчелите и осите.

9. Ако отивате на пикник, опаковайте добре всичко в кутии, избягвайте сладките и млечни продукти и напитки. Използвайте защитни кремове и лосиони, винаги носете със себе си шишенце с дезинфекционен разтвор. Пазете главата и тялото си от кърлежи.

10. Бъдете много внимателни към храните - в топлото време те се развалят по-бързо. Според статистиката натравянията през горещите дни нарастват няколко пъти.

Снабдете се с хладилна чанта за екскурзиите извън града, но не забравяйте, че и тя гарантира качеството на продуктите не повече от два часа. Внимателно измивайте плодовете и зеленчуците преди да ги ядете. Не си купувайте храна, ако не сте сигурни в нейното качество.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 17 минути

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

България Преди 24 минути

Той е бил установен в хотел в центъра на София

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност</p>

Зеленски: Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност

Свят Преди 2 часа

На среща на върха на НАТО във Вилнюс лидерите на Г-7 приеха съвместна декларация в подкрепа на Украйна

България РСМ

"Началото на проблема между РСМ и България е отпреди повече от век"!

България Преди 3 часа

Всичко започва от една налудничава идея, категоричен е специлистът Иван Николов

<p>Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо</p>

Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо

Свят Преди 3 часа

Зузана Долинкова разкри, че операцията е допринеса за увеличаване шансовете на премиера за живот

Активисти на летището в Мюнхен

Осем души бяха арестувани заради протест на летището в Мюнхен

Свят Преди 4 часа

Вижте каква е причината за задържането

с

Румен Радев: Всички ние ще платим цената на войната между Украйна и Русия

България Преди 4 часа

"Накрая сметката ще бъдат хиляди жертви и една опустошена страна"

Панагюрското съкровище

Отбелязваме Европейската нощ на Музеите

България Преди 5 часа

Вижте кои музеи, галерии и работилници може да видите с безплатен вход в събота

Хилари Клинтън и Кирил Домусчиев

Хилари Клинтън в София: Продължаваме да се борим за правата на жените

България Преди 5 часа

Бившата първа дама на САЩ е в България по покана на Кирил Домусчиев

<p>Тежка катастрофа на &quot;Тракия&quot;, има загинал (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", има загинал

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 9:30 часа тази сутрин

Харков

Украйна е евакуирала близо 10 000 души от техните домове в Харковска област

Свят Преди 6 часа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски очаква още по-сериозна офанзива от руските сили