България вече е в рецесия
Източник: НСИ
8
Бл лгарската икономика е в рецесия според данните съобщени днес от  Националния статистически институт (НСИ).

Обявени са преизчислените окончателни данни за четвъртото тримесечие на 2008-а и за първото тримесечие на тази година.

Спадът на Брутния вътрешен продукт (БВП) за четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо третото тримесечие е бил 1.6%, а за първото тримесечие на тази година спрямо четвъртото намалението е 5%.

Както е известно, при две последователни тримесечия отрицателен ръст спрямо предходните икономиката официално е в рецесия.

През първо тримесечие на 2009 г. БВП възлиза на 13 961.1 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро БВП е съответно 7 138.2 млн., като на човек се падат 936.4 евро. В реално изражение БВП показва спад спрямо първото тримесечие на 2008 г. с 3.5%.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 11 606.8 млн. лв. по текущи цени. Преизчислена в съпоставими цени, добавената стойност намалява с 2.8% спрямо съответния период на предходната година.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката спрямо първо тримесечие на 2008 година и достига до 31.1% през първото тримесечие на 2009 г.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите е 64.9%, което е с 1.7 процентни пункта повече спрямо съответния период на предходната година.

Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 0.7 процентни пункта и достига до 4.0% през първо тримесечие на 2009 г.

По предварителни данни през първо тримесечие на 2009 г.

БВП на един зает намалява с 3.1%

в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Заетите лица в икономиката са 3 652.6 хил. Общият брой отработени часове е 1498.4 млн. В сравнение с първото тримесечие на 2008 г. броят на заетите лица енамалял с 0.3 %, като са отработени с 0.5 % по-малко човекочасове.

Структурата на заетостта по икономически дейности през първото тримесечие на 2008 и 2009 г. показва увеличение на относителния дял на заетите в сектора на услугите и аграрния сектор за сметка на индустриалния сектор.

На едно заето лице се падат 3 822 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 9.3 лв. БВП за един отработен час.

Преизчислен в съпоставими цени, БВП на един зает реално намалява с 3.1 %, като за един отработен час се произвеждат с 3 % по-малко реална стойност от БВП.

Брутната добавена стойност средно на един зает през първото тримесечие на 2009 г. реално намалява с 2.6 % и съответно с 2.4 % за един отработен човекочас.

Равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалниясектор - 3 527 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 8.3 лв. за един отработен човекочас.

В аграрния за един отработен човекочас се създават средно 2.3 лв. оттекущия обем на показателя, а в сектора на услугите - 7.4 лв.

За индивидуално потребление на населението през първо тримесечие на 2009 г. се изразходва 81.7% от произведения БВП. Реалното намаление на показателя е 6% спрямо съответното тримесечие на 2008 г.

Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно.

Вносът на стоки и услуги надвишава с 2 382 млн. лв стойностния обем на износа.

За този период обемът на външнотърговския стокооборот е намалял реално с 21%. Износът на стоки и услуги е намалял реално с 17.4%, докато намалението на вноса на стоки и услуги спрямо съответното тримесечие на 2008 г. е 21.1%.

Приходите от продажби за април 2009 г. по предварителни данни намаляват с 10.7% спрямо същия месец на предходната година. В търговията на едро е регистриран спад от 7.5%.

В търговията с нехранителни потребителски стоки е регистрирано минимално увеличение от 0.2%, а в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - незначителен спад от 1.4%.

Двете дейности заедно формират около 35% от обема на приходите и неутрализират до голяма степен намалението в търговията с машини, оборудване и части за тях и в търговията с компютърна и комуникационна техника (съответно 24.8 и 19.4%), тъй като относителният дял на тези дейности е по-малък (около 10%).

В търговията на дребно намалението от 9.3% се дължи на взаимодействието между положителния темп в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (2.9%) и отрицателните темпове в останалите съставни групи.

Намалението е незначително в търговията с фармацевтични и медицински стоки - 1.3%, но за търговията с компютърна и комуникационна техника и търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита достига съответно 15.3 и 17.3%.

В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението е 34.8%, и се определя основно от търговията с автомобили и мотоциклети, където е отчетен спад от 35.3%. Дейността е структуроопределяща и формира около 94% от обема на приходите.

През април 2009 г. приходите от продажби реално нарастват с 5.2% в сравнение с март.

Увеличение се наблюдава в търговията на едро и в търговията на дребно - съответно 6.7 и 3.0%, а в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт е отчетен незначителен спад от 1.0%.

За периода януари - април 2009 г. приходите от продажби намаляват с 9.4% спрямо същия период на 2008 г., в резултат на регистрирания спад и в трите основни търговски дейности. В търговията на дребно и търговията на едро спадовете са съответно 6.6 и 6.7%. В търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт намалението достига до 32.1%.

Построените жилищни сгради през първото тримесечие на 2009 г. са 547 и в сравнение с първото тримесечие на 2008 г. намаляват с 10.6%.

Новопостроените жилища в тях са с 12.9% по-малко в сравнение с първото тримесечие на 2008 г. и достигат 3 897.
-------------------------------
Разяснение на НСИ:
Брутният Вътрешен Продукт (БВП) по пазарни цени е крайният резултат от производствената дейност на резидентните производствени единици. Той може да се дефинира по три начина:

а) БВП е сума от брутната добавена стойност създадена от различните институционални сектори или различните отрасли на икономиката, плюс данъците минус субсидиите върху продуктите (които не са разпределени по сектори и отрасли). БВП е балансова позиция в състава на производствената сметка за националната икономика;

б) БВП е сума от категориите крайно използване на продукти и услуги от резидентите институционални единици (фактическо крайно потребление и бруто капиталообразуване), плюс износа на стоки и услуги, минус вноса на стоки и услуги;

в) БВП е сума от генерираните доходи в състава на сметка Формиране на дохода (компенсация на наетите, данъци върху производството и вноса минус субсидии, брутен опериращ излишък и смесен доход).

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 44 минути

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 4 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 6 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 6 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 7 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 7 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 7 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 8 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 8 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 8 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции