Още по темата

В забързаното всекидневие, работа и куп задължения, често пъти на последно място оставяме грижата за здравето.

Дори да не ги забелязвате навреме, някои дребни неща от делника вредят най-много на тялото ви, а други - съвсем прости, могат да му помогнат.

Вижте 5 простички съвета как да се погрижите за ставите, докато изпълнявате обичайните си задължения.

1. Ставайте и сядайте

Нито цял ден на крака, нито седейки на бюро е полезно за тялото ви. Когато е възможно, старайте се да редувате двете позиции. Ако работата ви налага работа на бюро, на всеки 30 минути взимайте 5-минутна почивка, по време на която може да се разходите или да постоите прави.

2. Ограничете приема на кофеин

Обикновено сутрин имате нужда от допълнителен прилив на енергия. Кафето е най-добрият ви приятел в такъв случай, но опитайте да пиете не повече от една до две чаши на ден. Проучвания показват, че превишеното количество кофеин може да отслаби костите. 

Източник: Getty Images/Guliver

3. Повече калций

Включете в менюто си по-голямо количество на калций. Той поддържа костите ви здрави и намалява риска от остеопороза (бел. ред. чупливост на костите). Освен млякото, добри източници на калций са броколи, зеле, смокини, сьомга.

4. Добра загрявка

Не пропускайте да загреете добре преди да започнете тренировката във фитнеса, да бягате в парка или преди да плувате в басейна. Разтягането на тялото преди упражнения е задължително, както загрявате колата преди да тръгнете през зимата. Затова не подценявайте тези 5 минути от тренировката си.

Източник: Getty Images/Guliver

5. Избирайте обувките си спрямо удобството, а не по модата

Обувката не само трябва да изглежда красива, но и да е удобна. Понякога ставаме жертва на суетата си, като предпочитаме да изглеждаме добре, но за сметка на комфорта и здравето ни.

Например ако харесвате обувки на висок ток, изберете такива, които не създават голямо напрежение на стъпала ви и ви осигуряват стабилност.