Още по темата

Един от най-богатите чехи Яромир Тесар е убеден, че продажбата на българските активи на групата ЧЕЗ е непрозрачна. Милиардерът собственик на „Енерго-Про” посочи пред „Lidovky”, че сега се опитва да спре сделката.

Неговото дружество беше сред кандидатите за придобиване на българските активи на ЧЕЗ, оценени на стойност над 620 милиона лева. Вместо това за купувач бе избрана малко известната българска компания „Инерком България” ЕАД, с едноличен собственик 42-годишната Гинка Върбакова. Дружеството управлява четири соларни парка с обща мощност по-малко от 20 мегавата в Югоизточна България.

Борисов: Аз посъветвах Петкова да подаде оставка

ЧЕЗ продава активите си у нас на българска компания

„Повече от 20 години работя в Източна Европа, но никога не съм виждал нещо такова”, заяви Яромир Тесар.

Милиардерът изпрати до надзорните органи в Чехия остро писмо, в което атакува прозрачността на избора на купувач от ЧЕЗ.

„При липса на прозрачен процес на подбор може да бъде предоставена незаконна държавна помощ, както правилата за осигуряване на обществена подкрепа се прилагат и тълкуват от Европейската комисия”, подозира Тесар.

Писмото е подкрепено с анализ на един от водещите одитори в глобален мащаб – „BDO Advisory”.

Проучването на развитието на сделката показва, според одитора, че ЧЕЗ не е предоставила достъп до една и съща информация на всички кандидати. Това, смята Тесар, е причината от „Енерго-Про” да дадат по-ниска цена от одобрената оферта.

„Заключенията на доклада показват, че процесът на продажба на активите е ясно повлиян от недостатъчната информация, предоставена на кандидатите, което е затруднило тяхната позиция и е намалило вероятността от получаване на възможно най-добрата оферта”, гласи документът.

От „BDO Advisory” определят цялата процедура на продажбата като „объркана”:

„Процесът няма ясна стратегия, която да започне от началото до края. Неговата организация не съответства на размера на сделката и значението на активите. Начинът, по който е стартиран, и ходът на отделните етапи не отговарят на обичайните пазарни стандарти. Като цяло, процесът е неконкурентен за кандидат купувачите“.

От „Lidovky” посочват, че изборът на купувач в момента се разглежда от чешките регулатори, като има съмнения за източниците на финансиране на българското дружество, избрано за купувач.

Повече от половината от цената на сделката може да се финансира със заем от чешката държава в размер на 4,5 млрд. крони (350 млн. лв.).

Ръководството на ЧЕЗ не е коментирало пряко съдържанието на писмото.

„С Надзорния съвет на ЧЕЗ обсъждаме цялостно цялата сделка за продажба на българските активи. Част от представените материали е и оценката на всички оферти,”, посочва говорителят на дружеството Ладислав Крис.

„Енерго-Про” не е сред финалните кандидати за купувач на българския бизнес на ЧЕЗ, въпреки че е предложил сума от над 281 млн. евро. (550 млн. лв.)

Подобна сделка обаче може да не срещне одобрението на Комисията за защита на конкуренцията в България, тъй като „Енерго-Про” вече е на българския пазар с дистрибуторска мрежа, която обслужва над 1 милион клиенти и покупката на ЧЕЗ би представлявала концентрация на пазарна власт.

От КЕВР коментираха за „Vesti”, че няма как да дадат становище за сделката, докато не им бъдат предоставени точните параметри. Дори и тогава ще могат да се произнесат само по точките, които засягат лиценза на ЧЕЗ за работа в България.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.